16.02.2016 16:56

Piena lopkopji, lai gan ar grūtībām, tomēr turpina cīnīties, apgalvo banka un VID

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piena lopkopji, lai gan ar grūtībām, tomēr turpina cīnīties, apgalvo banka un VID Einārs Binders

Lai gan Pierīgas saimniecību īpašnieki prognozē, ka zemo piena iepirkuma cenu un Krievijas embargo radītās krīzes dēļ daudzi būs spiesti savus ganāmpulkus likvidēt, vismaz bankā un Valsts ieņēmumu dienestā (VID) stāsta, ka pagaidām lielākā daļa piena lopkopju, gan ar grūtībām, tomēr turpina segt savas saistības.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja bankas "Citadele" risku analīzes daļas vadītājs Kārlis Kronbergs, ņemot vērā zemās piena cenas, lielai daļai piensaimnieku gan pērn, gan arī šobrīd ir grūtības ievērot sākotnēji, pie kredīta izsniegšanas, noteikto atmaksas grafiku. Tieši tāpēc bankai pēdējā gada laikā ir nācies pārskatīt saistību atmaksas grafikus diezgan daudziem piensaimniekiem.

"Banka vienmēr nāk pretī klientiem un samazina kredīta maksājumus vai arī pilnībā atliek maksājumus uz kādu periodu, ja klients spēj parādīt, ka saimniecība darbojas efektīvi un pārskatāmā laika periodā spēs atsākt kredīta maksājumus. Jāteic, ka arī šajos grūtajos apstākļos lielākā daļa piensaimnieku turpina sekmīgi kārtot savas kredītsaistības pēc nedaudz atvieglota maksājumu grafika," teic K. Kronbergs.


Savukārt uz jautājumu par to, vai šajos krīzes apstākļos piensaimnieki maz izrāda interesi par kredītiem, lai, pateicoties aizņēmumam padarītu saimniekošanu efektīvāku, K. Kronbergs atbild, ka interese par investīcijām vēl aizvien esot. "Interese par investīcijām saglabājas, taču zemās piena cenas, protams, ietekmē piensaimnieku spēju uzņemties papildus kredītsaistības, lai realizētu iecerētos investīciju projektus," norāda bankas speciālists.

Balstoties uz VID sniegto informāciju, var secināt, ka saimniecībām, kas nodarbojas ar piena ražošanu, grūtības ir arī ar nodokļu samaksu. Proti, gada laikā piena lopkopības saimniecību kopējais nodokļu parāds ir pieaudzis par 29,3 % jeb 180,88 tūkstošiem eiro, un kopējā parāda summa uz 2016. gada 1. janvāri ir 797,57 tūkstoši eiro.

Vienlaikus VID arī stāsta, ka, tā kā krīzi piena nozarē veicina arī Krievijas noteiktais embargo, pie noteiktiem nosacījumiem tās saimniecības, kurām radušies zaudējumi saistībā ar kaimiņvalsts noteikto ierobežojumu Eiropas Savienības produkcijas importam, var pretendēt uz tiesībām sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu maksājumu samaksu.

Tomēr, kā liecina VID sniegtā informācija, par spīti nedienām to saimniecību skaits, kas šādas "nodokļu brīvdienas" izmanto, ir gaužām niecīgs. VID iesniegumus par nodokļu samaksas termiņa sadalīšanu Krievijas embargo dēļ iepriekšējos divos gados ir iesnieguši trīs uzņēmumi, no kuriem divi nodarbojas ar piena pārstrādi un ražošanu, bet viens - ar lauksaimniecību.

Pierīgas zemnieku saimniecības tiesības sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu maksājumu samaksu nav izmantojušas, portāls "Apriņķis.lv" noskaidroja VID.

Iepriekš:

Pierīgas saimniecības piena iepirkumu cenu gūstā; daudzi būs spiesti savus ganāmpulkus likvidēt

Mālpils piensaimniecības Bērzi īpašniekam nedienas ar uzņēmuma glābšanu no bankrota

Piena nozares krīzes dēļ Mālpilī bankrotē viena no Pierīgas lielākajām zemnieku saimniecībām

Piensaimnieki: EK piešķirtie 7,7 miljoni ir par maz; daudzus tas neglābs

Pierīgas piena ražotāji iezīmē skaudru ainu nākotnei