22.01.2016 15:31

Policija pārbauda, iespējams, neatbilstošu izturēšanos pret Mālpils Z/S "Bērzi" govīm (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv/LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Valsts policija sākusi pārbaudi par iespējams neatbilstošu izturēšanos pret kādas Mālpils novada saimniecības govīm. Un, kā noskaidroja portāls "Apriņķis.lv" pārbaude sākta bankrotējušajā zemnieku saimniecībā "Bērzi", kuru šobrīd pārauga maksātnespējas procesa administratore.


Atsaucoties uz Valsts policijas preses pārstāvi Dairi Anuči, aģentūra LETA ziņo, ka pagājušās nedēļas beigās policija saņēmusi iesniegumu no bijušās zemnieku saimniecības īpašnieka Mālpils novadā par to, ka viņam agrāk piederējušā saimniecībā, ko tagad pārņēmis maksātnespējas administrators, iespējams, netiek ievērotas atbilstošas rūpes par saimniecībā vairāk nekā desmit palikušajām govīm.

Un šobrīd par iesniegumā minētajiem faktiem policijā sākta resoriskā pārbaude, lai noskaidrotu, vai pret dzīvniekiem tiek ievērotas atbilstošas labturības prasības. Tāpat policija ir lūgusi sniegt atzinumu Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD). Un pēc dienesta atzinuma saņemšanas policija pieņems tālākos lēmumus, ziņo LETA.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja zemnieku saimniecības "Bērzi" bijušais īpašnieks Jānis Strautnieks, kurš iepriekš gan raidījumam "Bez Tabu", gan laikrakstam "Latvijas Avīze" paudis neapmierinātību ar maksātnespējas administratores saimniekošanu "Bērzos", viņa kādreiz vadītajā saimniecībā šonedēļ viesojusies policija. Tāpat viņš arī sacīja, ka saimniecību vairākkārt apmeklējuši arī PVD darbinieki.

"Jā, policija bija vakar vai aizvakar. Man to pastāstīja saimniecības darbinieki. Arī PVD tur ir bijis vairākkārt pārbaudīt vai tiek ievērota elementāra labturība," teica J. Strautnieks, kuram saimniekošana "Bērzos" maksātnespējas procesa dēļ ir liegta.

J. Strautnieks gan portālam "Apriņķis.lv" saka, ka viņš pats policijā ar iesniegumu nav vērsies. Viņš pieļauj, ka visticamāk pārbaudi par neatbilstošu izturēšanos pret dzīvniekiem rosinājuši sākt PVD darbinieki, kam iepriekš viņš nosūtījis vēstuli. "Saistībā ar maksātnespējas procesa administratores darbībām saimniecībā es vērsos pie ļoti daudzām institūcijām, tostarp gan Maksātnespējas administrācijā, gan PVD. Visticamāk manu iesniegumu ar lūgumu izvērtēt administratores darbības PVD būs pārsūtījis policijai," klāsta J. Strautnieks.

Lūgts raksturot kā tieši administratore nerūpējas par govīm viņa iepriekš vadītājā saimniecībā J. Strautnieks saka: "Netiek ievērota elementāra labturība. Govis netiek dots pietiekami barības un līdz ar to viņas šajā aukstajā laikā nomirst. Kritušie lopiņi ir ļoti daudz." Precīzu skaitu cik daudz lopiņu no nepietiekamā uztura ir aizgājuši bojā J. Strautnieks gan nemācēja nosaukt, jo tas esot jāprasa PVD, kuri zināšot izstāstīt precīzāk par iespējamiem labturības pārkāpumiem "Bērzos". Diemžēl portālam "Apriņķis.lv" piektdienas pievakarē ar PVD neizdevās sazināties.

Jau ziņots, ka zemo piena iepirkuma cenu un Krievijas embargo radītās piena pārprodukcijas dēļ bankrotējusi viena no lielākajām un modernākajām Pierīgas zemnieku saimniecībām - Mālpils novada "Bērzi".

"Bērzu" īpašnieks J. Strautnieks laikrakstam "Latvijas Avīze" skaidrojis, ka 2008.gadā, neizmantojot Eiropas struktūrfondu atbalstu, tika uzbūvēta ferma 155 slaucamām govīm, pilnībā aprīkota un gatava piena ražošanai. Vēlāk tika uzrakstīts projekts par novietnes 177 liellopiem būvniecību, plānojot tajā uzstādīt divus slaukšanas robotus.

2011.gadā banka "Citadele" piekrita šo būvniecību finansēt. Bankai bija papildu nosacījums – lai varētu ātrāk piepildīt jaunuzbūvēto novietni, saimniecībai bija jāiegādājas lopi. Lai to varētu izdarīt, banka piešķīra papildu līdzekļus un saimniecība iegādājās 130 grūsnas teles Vācijā.

Vēlāk radās finanšu grūtības, turklāt zemās piena cenas dēļ situācija samilza tik ļoti, ka saimniecība vairs nevarējām veikt bankas maksājumus, līdz banka paziņoja par atkāpšanos no līguma. Tas sakrita ar viena piegādātāja iesniegto prasījumu tiesā par maksātnespējas ierosināšanu, un maksātnespēja arī tika ierosināta.

Pēc tam visus darbus saimniecībā organizēja maksātnespējas administratore, pieņemot lēmumu turpināt saimniecisko darbību. J. Strautnieks apgalvoja, ka pusgada laikā, kopš saimniecībā darbu nodrošina maksātnespējas administratore, govis netiek sēklotas, tām paredzētā kukurūzas skābbarība pārdota biogāzes ražotnei, daļa govju nokautas, lai būtu nauda atlikušo pabarošanai.

"Lai gan mēs esam atstādināti no saimniecības darbu veikšanas, mēs turpat blakus dzīvojam. Visu redzam, bet mūsu iespējas iesaistīties ir ierobežotas. Ir bijušas nedēļas, ka tur nav gandrīz neviena darbinieka. Protams, tad ejam talkā un mēģinām šo situāciju vērst par labu. Pēdējā pusgada laikā esam redzējuši tikai vienu reizi piegādātus graudus, govis graudus saņēma tikai septembrī," iepriekš avīzei sacīja lauksaimnieks.

J. Strautnieks par administratores darbībām gatavoja arī sūdzību Maksātnespējas administrācijai. Maksātnespējas reģistrā pieejamā informācija liecina, ka "Bērziem" maksātnespējas procesa administratore ir Baiba Abzalona.


Iepriekš:

Mālpils piensaimniecības Bērzi īpašniekam nedienas ar uzņēmuma glābšanu no bankrota

Piena nozares krīzes dēļ Mālpilī bankrotē viena no Pierīgas lielākajām zemnieku saimniecībām