13.01.2016 10:29

SIA "Mārupes siltumnīcas" investē divus miljonus eiro, lai ziemā varētu audzēt gurķus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
SIA "Mārupes siltumnīcas" investē divus miljonus eiro, lai ziemā varētu audzēt gurķus publicitātes/LETA

SIA "Mārupes siltumnīcas", būs pirmais uzņēmums Latvijā, kas audzēs gurķus arī ziemas sezonā. Latvijā lielākais dārzeņu audzētājs siltumnīcās jaunā projekta būvniecībai un iekārtošanai ieguldījis 2,2 miljonus eiro, izbūvējot piecu tūkstošu kvadrātmetru lielu siltumnīcu.

Šonedēļ siltumnīca tiek apstādīta ar gurķu stādiņiem, lai jau pēc mēneša Latvijas iedzīvotāji varētu veikalos iegādāties Latvijā audzētos gurķus. Tāpat uzņēmums cer, ka turpmāk gada aukstajos mēnešos Mārupē audzētie gurķi konkurēs ar Spānijā, Polijā un citās valstīs audzētajiem dārzeņiem.

"Ideju smēlāmies no līdzīgām siltumnīcām Somijā. Mūs iedrošināja Igaunijas labais piemērs, kur arī ziemā tiek ražoti vietējie gurķi, taču līdz Latvijas tirgum tie nenonāk, jo ir gana liels pieprasījums vietējā tirgū. Lai ziemas mēnešos mūsu siltumnīcā izaugtu garšīgs gurķis, konsultējāmies ar uzņēmumiem kaimiņvalstīs," pastāsta "Mārupes siltumnīcas" līdzīpašnieks un vadītājs Kaspars Brunovskis.

Tāpat viņš arī norāda, ka no jauna uzbūvētā siltumnīca šobrīd ir viena no modernākajām Ziemeļeiropā. Tajā ražu varēs ievākt visu gadu, nevis kā līdz šim, kad tomātus un gurķus audzēja tikai no marta līdz oktobrim.

Uzņēmums jaunu siltumnīcu ir izbūvējis, pateicoties bankas "Citadele" līdzfinansējumam, kā rezultātā par trīs reizēm palielināsies ražība no viena siltumnīcas kvadrātmetra.

SIA "Mārupes siltumnīcas" mātes uzņēmuma SIA "Sabiedrība Mārupe" vēsture ir aizsākusies 1948. gadā, kad tika dibināts kolhozs "Mārupe".

Savu pašreizējo nosaukumu uzņēmums ieguva 2004. gadā. SIA "Mārupes siltumnīcas" darbības veids ir segto platību dārzeņu ražošana. Dārzeņu produkcija tiek realizēta kooperatīvai sabiedrībai "Baltijas dārzeņi". Sezonas ilgst no marta līdz oktobrim, kuras laikā iegūst un realizē apmēram 4,7 tūkstoši tonnas gurķu un tomātu.