21.12.2015 09:18

Eksperts: ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir apmēram 25% no IKP

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksperts: ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir apmēram 25% no IKP Einārs Binders

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir apmēram 24-25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" teica "SSE Riga" Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka.

Uz jautājumu, vai šogad ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir samazinājies, viņš atzina, ka prognozes ir grūti izteikt, jo tikai nupat tiks sākti vākt pētījumam nepieciešamie dati. "Es ļoti ceru, ka ēnu ekonomika, ņemot vērā visu to, kas šogad ir noticis, paliks tajā pašā līmenī," teica "SSE Riga" Ilgtspējīga biznesa centra direktors.


Skaidrojot iemeslus augstajam ēnu ekonomikas īpatsvaram Latvijā, pētnieks norādīja, ka tie ir gan emocionāli, gan racionāli. "Racionālie iemesli ir pavisam vienkārši, cik lielā mērā jūs pieķers, ja nemaksāsiet nodokļus, un kāda būs jēga no tā. Tas ir tāpat kā braucot tramvajā - jūs pērkat, vai nepērkat biļeti, vai nāks kontrolieris, vai nenāks un cik jūs ietaupīsiet, vai neietaupīsiet," teica Sauka.

Otrs iemesls ir emocionāls. "Mums ļoti lielā mērā pietrūkst šīs emocionālās motivācijas. Iedzīvotāji kopumā ārkārtīgi neuzticas valdībai - tie dati ir katastrofāli. Iedzīvotājiem nepatīk nodokļu sistēma , uzņēmēji ļoti, ļoti nav apmierināti ar nodokļu stabilitāti. Budžeta pieņemšanas procesā varēja redzēt, cik ļoti sociālie partneri ir neapmierināti ar to, kas notiek un kādā veidā tiek pārkāpti iepriekšdotie solījumi un ieviesti jauni nodokļi, piemēram, solidaritātes nodoklis," stāstīja Sauka, norādot, ka tas viss veicina vidi un attieksmi pret nodokļu maksāšanu.

Tāpat nodokļu maksāšanu ietekmē nacionālā identitāte. "Mūsu pētījums atklāj, ka tomēr krievvalodīgie iedzīvotāji maksā mazāk nodokļus nekā latvieši," teica "SSE Riga" Ilgtspējīga biznesa centra direktors.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā pērn bija 23,5% no IKP, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā 2013.gadā.