17.12.2015 17:23

Modes mākslinieks Aleksandrs Pavlovs radījis ekskluzīvu kolekciju no Inčukalnā audzētajām kažokādām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Modes mākslinieks Aleksandrs Pavlovs radījis ekskluzīvu kolekciju no Inčukalnā audzētajām kažokādām Ilmārs Znotiņš un Toms Norde

Inčukalna kožokzvēru audzētājs AS "Gauja AB" sadarbībā ar izcilo modes mākslinieku Aleksandru Pavlovu radījuši Latvijā līdz šim vērienīgāko kažokādu tērpu kolekciju. Proti, radīti 26 izsmalcināta dizaina kažoki. Turklāt tā ir līdz šim dārgākā pašmāju dizaineru veidotā kolekcija, jo tērpos izmantoto kažokādu vērtība vien ir 85 tūkstoši eiro.

Ekskluzīvos tērpus pēc dizainera skicēm veidojuši AS "Gauja AB" labākie meistari, un to tapšanā izmantotas tikai Inčukalna novada saimniecībā ražotās augstākās kvalitātes kažokādas - ūdeļādas un lapsādas.

"Kolekcija ir spožs papildinājums "Gauja" salona plašajam piedāvājumam, apliecinot Latvijas modes dizaina konkurētspēju un "Gaujas" meistaru profesionalitāti. Sadarbībai ar Aleksandru Pavlovu noteikti nākotnē sekos arī nākamās Latvijas dizaineru veidotās kolekcijas. Pateicoties ilgstošām investīcijām zvēraudzētavas attīstībā, mūsu ražotās kažokādas pieder pie labākajām pasaulē, un to novērtē pircēji visos kontinentos," prieku par jauno kolekciju neslēpj AS "Gauja AB" komercdirektore Svetlana Druva.

Arī pats modes mākslinieks ir gandarīts par jauno kolekciju. Viņš norāda, ka tā veidota, ievērojot aktuālās modes tendences un dažādojot modeļu dizainu un siluetus. Viņaprāt, šī kolekcija ir aristokrātiska dāvana Latvijas sievietēm - gluži kā dārgs šampanietis.


Jāpiebilst, ka šī kolekcija tapusi ar Eiropas kažokzvēru nozares uzņēmumu asociācijas "Fur Europe" finansiālu atbalstu. Kolekcijas pirmizrāde notika modes skatē 16. decembrī Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē. Pasākumu apmeklēja izmeklēta publika, kuru vidū bija sabiedrībā pazīstamās un cienītas personības, uzņēmēji un modes mākslinieki. Paredzēts, ka kolekcija tiks izrādīta ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka Inčukalna novada zvēraudzētavai AS "Gauja AB" mazo kažokādu cenu dēļ pasaules izsoļu namos pagājušajā gadā nav veicies spoži. Uzņēmuma realizācijas apmēri salīdzinājumā ar 2013. gadu sarukuši par 35 % un gads noslēgts ar 223,3 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.

"Gauja AB" atrodas Inčukalnā un ar kažokzvēru audzēšanu nodarbojas kopš 1945. gada – sākotnēji kā valsts uzņēmums, tad padomju saimniecība, bet 1996. gadā uzņēmums tika privatizēts un izveidota SIA "Gauja AB". Savukārt 1997. gadā "Gauja AB" sāka kažokādu izstrādājumu šūšanu, atverot kažokādu izstrādājumu salonu Rīgā un šūšanas darbnīcas filiāli.

Zvēraudzētava gadā iegūst aptuveni 100 tūkstošus ūdeļu ādu un trīs tūkstošu lapsu ādu. Visa produkcija pamatā tiek realizēta starptautiskos kažokādu izsoļu namos Kopenhāgenā un Helsinkos. Vietējā tirgū nonāk vien neliela daļa kažokādu.