26.11.2015 13:54

Asociācija: piena ražotāji pārorientējas; gaļas liellopu saimniecību šogad kļuvis vairāk

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Asociācija: piena ražotāji pārorientējas; gaļas liellopu saimniecību šogad kļuvis vairāk arhīvs

Daļa piena lopkopības saimniecību šogad ir pārorientējušās uz gaļas liellopu audzēšanu, līdz ar to gaļas liellopu sektorā šogad ir pieaudzis saimniecību skaits, aģentūrai BNS sacīja Latvijas Gaļas un piena šķirņu liellopu audzētāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Vāgners.

"Saimniecību skaits ir pieaudzis, pamatā balstoties uz piena liellopu sektoru. Piena liellopu sektors vai nu reorganizējas vai likvidējas vai arī piena saimniecības veido drošības spilvenu, jo nezina, kā attīstīsies situācija piena sfērā," sacīja Vāgners, piebilstot, ka uz gaļas lopkopību varētu būt pārorientējušās vairāk nekā 7% piena lopkopības saimniecību.

Viņš piebilda, ka piena liellopu audzētāju pārorientēšanās uz gaļas lopkopību nav masveida. "[Piena lopkopības] saimniecības mēģināja meklēt iespējas, bet, protams, atduroties pret to, kādas ir izmaksas, lai saimniecību izveidotu, daudzas saimniecības vienkārši atsacījās no šis idejas, jo, protams, tas prasa tūlītējas investīcijas, bet atdevi - ne uzreiz. Ja piena nozare nes tūlītēju atdevi, tad gaļas sektors tādus reālus taustāmus materiālus ieņēmumus reāli atnesīs tikai pēc trim gadiem," sacīja Vāgners.

Savukārt to saimniecību skaits, kas no "nulles" sākušas nodarboties ar gaļas lopkopību, šogad nav pieaudzis. "Saimniecību izveidei ir pieejams Eiropas Savienības (ES) atbalsts, bet tas vēl pašlaik nozarei nav nesis nekādu pienesumu ne dzīvnieku skaita, ne realizācijas ziņā," sacīja Vāgners, piebilstot, lai nopietni attīstītu gaļas liellopu audzēšanu, nepieciešami investīciju resursi, kā arī laiks, kamēr lauksaimnieks iegūst izpratni par šo uzņēmējdarbības veidu un mācās no kļūdām.

Vienlaikus viņš piebilda, ka tās saimniecības, kas šogad sākušās veidoties, dos pienesumu tikai pēc trīs gadiem. "Saimniecības, kas veidojas tagad, faktiski, dos pienesumu tikai trīs gadu laikā, ne ātrāk. Trīs gadu laikā mēs varētu teikt, ka saimniecības, kas ir izveidojošās 2015.gada nogalē, dod kaut kādu pienesumu nozarei, jo jāpaiet laikam, kamēr viņi izaudzēs ganāmpulku, kamēr [produkcija] nonāks līdz tirgum," sacīja Vāgners.

Latvijas Gaļas un piena šķirņu liellopu audzētāju asociācija ir reģistrēta 2010.gadā, un tās mērķis ir profesionālo interešu pārstāvībai apvienot gaļas un piena šķirņu liellopu audzētājus un sekmēt gaļas un piena šķirņu liellopu ganāmpulku attīstību Latvijā.