19.11.2015 13:09

Inčukalna zvēraudzētājs "Gauja AB" šogad saražojis mazāk kažokādu nekā pērn

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna zvēraudzētājs "Gauja AB" šogad saražojis mazāk kažokādu nekā pērn arhīvs

Inčukalna novada zvēraudzētavā AS "Gauja AB" šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir saražots mazāk kažokādu, aģentūrai BNS pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Veckaktiņš.


""Gaujai AB" būs nedaudz kritums produkcijas daudzumā. Nezinu vai siltās ziemas vai kāda cita iemesla dēļ šogad ieguvām mazāk kucēnu," sacīja Veckaktiņš, piebilstot, ka šogad kritušās arī kažokādu cenas, līdz ar to šajā ziņā gads ir bijis sliktāks nekā iepriekšējais.

Tāpat viņš pastāstīja, ka "Gauja AB" šogad saistībā ar kažokādu cenu kritumu un vispārējo situāciju nozarē nav realizējusi investīciju projektus un neplāno to darīt arī nākamgad. "Mēs iepriekš - divus, trīs gadus pēc kārtas - veicām ļoti lielas investīcijas. Mums, faktiski, puse fermas ir pārbūvēta pilnīgi jauna un daudz ir investēts. Arī zvēri ir iepirkti vairāk nekā pusmiljona [eiro] vērtībā. Kādu divu, trīs gadu laikā investīcijās noteikti esam ieguldījuši ap diviem miljoniem [eiro]," sacīja Veckaktiņš.

 

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka Inčukalna novada zvēraudzētavai AS "Gauja AB" mazo kažokādu cenu dēļ pasaules izsoļu namos pagājušajā gadā nav veicies spoži. Uzņēmuma realizācijas apmēri salīdzinājumā ar 2013. gadu sarukuši par 35 % un gads noslēgts ar 223,3 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.

"Gauja AB" atrodas Inčukalnā un ar kažokzvēru audzēšanu nodarbojas kopš 1945. gada – sākotnēji kā valsts uzņēmums, tad padomju saimniecība, bet 1996. gadā uzņēmums tika privatizēts un izveidota SIA "Gauja AB". Savukārt 1997. gadā "Gauja AB" sāka kažokādu izstrādājumu šūšanu, atverot kažokādu izstrādājumu salonu Rīgā un šūšanas darbnīcas filiāli.

Zvēraudzētava gadā iegūst aptuveni 100 tūkstošus ūdeļu ādu un trīs tūkstošu lapsu ādu. Visa produkcija pamatā tiek realizēta starptautiskos kažokādu izsoļu namos Kopenhāgenā un Helsinkos. Vietējā tirgū nonāk vien neliela daļa kažokādu.

Iepriekš:

Inčukalna novada zvēraudzētavai AS Gauja AB pērn nav veicies – sarucis apgrozījums, strādāts ar zaudējumiem