10.09.2015 15:44

Noslēdzies Salaspils novada biznesa ideju konkurss jauniešiem

Autors  Apriņķis.lv/Salaspils.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Noslēdzies Salaspils novada biznesa ideju konkurss jauniešiem www.salaspils.lv

Salaspils uzņēmēju biedrība (SUB) kopā ar Salaspils novada domi pirmo reizi rīkoja biznesa ideju konkursu, kurā aicināja 14–25 gadus vecus Salaspils jauniešus iesniegt savas inovatīvās biznesa idejas. Projekta realizēšanai divu gadu garumā tika piešķirts 2000 eiro liels finansējums, kur pusi no summas piešķīra Salaspils novada dome, bet otru pusi – SUB.

Salaspils uzņēmēju biedrība vēsta, ka konkursa mērķis bija radīt jauniešos izpratni par uzņēmējdarbību, attīstīt spēju argumentēt un aizstāvēt savu viedokli, kā arī motivēt jauniešus sava biznesa veidošanai, inovatīva produkta vai pakalpojuma radīšanai.

Konkursa pirmajā kārtā tika iesniegtas divpadsmit jauniešu biznesa idejas. Žūrija vērtēja to vispārējo izklāstu, tirgus izpēti, uzņēmuma raksturojumu un ekonomiskos risinājumus. Pēc noteiktiem kritērijiem tika noteikti divi labākie darbi, kuriem piešķīra 100 eiro prototipa izveidei.

Kā viena no labākajām tika atzīta Salaspils 2. vidusskolas 10. klases skolnieka Georgija Saveļjeva ideja par vienreizlietojamo krāsni pārgājieniem vai telpu apsildei. Idejas autors savā biznesa plānā raksta: "Krāsns strādātu pēc vienreizlietojamās šķiltavas principa – izdedzini un utilizē. Tās izdegšanas ilgums būtu 2–4 stundas. Krāsns gabarīti – 50x60 cm un svars līdz 5 kilogramiem. To būtu viegli un ērti paņemt līdzi vieglajā automašīnā vai nest kā mugursomu."

Georgijs kā savus potenciālos klientus saskata iedzīvotājus un tūristus, jo uzskata, ka ceļošana mūsdienās ir īpaši iecienīta nodarbe, ko ar viņa piedāvāto biznesa ideju būtu iespēja padarīt daudz patīkamāku un siltāku – īpaši gada aukstākajā laikā, kad temperatūra pazeminās zem mīnus 10 grādiem.

Otra labākā ideja piederēja Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas skolniekam Viesturam Bogdānam, kurš piedāvāja ērtu un ātru pārvietošanās veidu, izmantojot vieglas un ātri uzvelkamas skrituļslidas. Idejas autors uzsver, ka mūsdienās īpaši svarīgi domāt "zaļi", jo neatkarīgi no tā, vai braucam ar mašīnu vai sabiedrisko transportu, patērējam salīdzinoši daudz degvielas. Šādi tiktu taupīti ne vien dabas resursi, bet arī laiks, ko pavadām, pārvietojoties ar transportu.

Konkursa otrajā kārtā Salaspils novada domes telpās jaunieši demonstrēja prototipus konkursa žūrijai, bet nesen notikušajā Salaspils novada uzņēmēju gada balvas ceremonijas laikā tika sveikti uzvarētāji. Veicināšanas balvu saņēma Viesturs Bogdāns ar ideju par skrituļslidām, balvā iegūstot 100 eiro, bet par konkursa uzvarētāju tika atzīts Georgijs Saveļjevs ar pārnēsājamās krāsniņas inovatīvo ideju, saņemot 300 eiro lielu balvu.