02.09.2015 14:57

Baldones šķeldas ražotājam SIA "Vīgranti" eksporta krituma dēļ pērn klājies mazāk spoži

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones šķeldas ražotājam SIA "Vīgranti" eksporta krituma dēļ pērn klājies mazāk spoži vigranti.lv

Baldones novada uzņēmums SIA "Vīgranti", kas nodarbojas ar mežizstrādi un kurināmās šķeldas ražošanu, pērn strādāja ar 2,442 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,2% mazāk nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem sarukusi par 60,8% un bija 41,45 tūkstoši eiro.

Uzņēmuma vadība norāda, ka, lai gan salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pērn saimnieciskās darbības intensitāte nav būtiski mazinājusies, apgrozījums no pamatdarbības tomēr mazliet samazinājies, liecina informācija datubāzē "Lursoft". Kā skaidro vadība, šķelda nav pieprasīta Skandināvijas valstīs, kas iepriekšējos periodos bija SIA "Vigranti" galvenais eksporta tirgus.

Tāpat iepriekšējo gadu īsās un salīdzinoši slitās ziemas, kā arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanās rūpniecībā veicinājušas elektrības cenu krišanos Eiropā, līdz ar to ir mazinājies koksnes kurināmā patēriņš koģenerācijas stacijās. Līdz ar to aizvadītajā gadā SIA "Vigranti" šķeldas piegādes apmēri uz Eiropas Savienības (ES) valstīm joprojām turpināja lejupslīdi. Turklāt, salīdzinot ar 2013. gada rezultātiem, uzņēmuma eksporta apmēri ES sarukuši par 32%. No otras puses, aizvadītajā gadā šķelda vairāk pārdota vietējā tirgū.

Vadība arī atzīmē, ka pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, SIA "Vīgranti" tehniskā bāzē papildināta ar jauniem ražošanas līdzekļiem, tai skaitā jaunu koksnes šķeldošanas iekārtu. Šāda veida tehnika esot svarīgs faktors sekmīgai saimnieciskajai šķeldas ražošanai nozarē, jo intensīvas noslodzes dēļ šīs iekārtas strauji nolietojas, un to uzturēšana darba kārtībā izmaksā arvien dārgāk un dārgāk.

Savukārt attiecībā uz nākotnes plāniem uzņēmuma vadība iecerējusi uzlabot esošo finanšu situāciju. Iespēju robežās plānots paplašināt realizācijas tirgu, turpināt kurināmā materiāla pārdošanu citās ES valstīs, kā arī meklēt jaunas iespējas arī vietējā noieta tirgū gan savai produkcijai, gan šķeldošanas pakalpojumiem. Tāpat finansiālo iespēju robežās paredzēts atjaunot materiāli tehnisko bāzi un paaugstināt darbinieku kvalifikāciju, profesionālās iemaņas un darba prasmes.

SIA "Vīgranti" savu saimniecisko darbību uzsāka 1997. gadā un tolaik nodarbojās tikai ar mežistrādi. Sākoties jaunam gadsimtam, 2001. gadā uzņēmums pārstrukturizējās uz biomasas - šķeldas ražošanu un šobrīd ir viens no lielākajiem un stabilākajiem Latvijas kokapstrādes uzņēmumiem.

2013. gadā SIA "Vīgranti" strādāja ar 2,578 miljonu eiro apgrozījumu un 106,2 tūkstošu eiro peļņu.