27.08.2015 13:52

Pierīgas tīrumos būšot laba dārzeņu raža; arī pagājušā gada "dārzeņu krīze" šogad izpaliks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas tīrumos būšot laba dārzeņu raža; arī pagājušā gada "dārzeņu krīze" šogad izpaliks Delfi.foto.lv

Laikapstākļi Pierīgas dārzeņu audzētājus šosezon ir pārsteiguši ar visai krasām izmaiņām, taču par spīti drēgnajam pavasarim un sausumam vasaras nogalē dabas velšu raža būšot laba. Turklāt arī pirktspēja un dārzeņu cenas būšot labākas nekā pērn, tamdēļ zaudējumu saimniecībām šogad nebūs.

SIA "Baldones lauki" valdes priekšsēdētājs Ivars Pundiņš norādīja, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad dārzeņu audzētāji cieta lielus zaudējumus mazo pārdošanas cenu dēļ, šis gads solās būt cerīgs.

"Pagājušajā gadā dārzeņu audzētāji cieta lielus zaudējumus. Raža bija laba, bet pieprasījums un cenas bija mazākās desmit gadu vēsturē. Šis gads solās būt cerīgs. Dārzeņu cenas ir par 20–30 % lielākas nekā pērn, un, šķiet, tās arī noturēsies," saka audzētājs.

Saimnieks teic, ka uzņēmuma stādījumos Baldones apkārtnē 500 hektāru platībā aug graudaugi, bet 100 hektāru platībā plešas kartupeļu un biešu lauki. Bietes un kartupeļi šogad esot iestādīti par 15 % mazāk nekā pagājušajā gadā. Tas tāpēc, lai visu izaudzēto varētu realizēt un nenāktos kaut ko atstāt uz lauka. Turklāt līdzīgi kā sakņu audzētājs Baldones pusē rīkojušies arī pārējie Latvijas lielākie dārzeņu audzētāji.

"Nedomāju, ka šogad piedzīvosim tādu situāciju kā pērn, kad dārzeņi nebija nevienam vajadzīgi. Satraukuma, vai dabas veltes izdosies pārdot, tikpat kā nav. Domāju, ka, pateicoties tam, ka dārzeņi šogad ir dārgāki, izdosies segt pagājušā gada zaudējumus," prognozē I. Pundiņš.

Pēc viņa teiktā, SIA "Baldones lauki" izaudzētās saknes tiekot pārdotas kooperatīvam "Baltijas dārzeņi" un vairākiem citiem piegādātājiem, kas tālāk produkciju notirgo lielveikalu ķēdēm un restorāniem. Tāpat ievērības cienīgs fakts ir arī tas, ka Baldones laukos izlolotās saknes šogad tikšot eksportētas.

"Eiropā ir ļoti slikta kartupeļu raža. Viss ir nokaltis. Arī pie mums nekāda dižā raža nebūs, jo augustā, kad dārzeņi zemē briest, nebija lietus. Tomēr patiesos ražas apmērus redzēsim nākamnedēļ, kad sāksim dārzeņus novākt. Izskatās, ka pie mums bietes un kartupeļi šogad padevušies labāk, tāpēc Latvijā audzētos kartupeļus eksportēs uz Čehiju un Rumāniju. Savukārt bietes tiks sūtītas pat uz Poliju," klāstīja I. Pundiņš.

Zemnieku saimniecībā "Bračas" Allažu pusē kopumā 50 hektāru platībā tiek audzēti dažādi dārzeņi, kopumā desmit kultūras. Saimniecības īpašnieks Māris Malcenieks teic, ka pagaidām vēl grūti pateikt, cik brangi šogad būs izauguši dārzeņi, taču kopumā raža būšot laba.

"Domāju, ka šogad raža visiem būs līdzīga. Arī pārdot visu izaudzēto izdosies. Mēs saimniecībā jau vienmēr cenšamies visu izaudzēto realizēt, lai nekas nepaliek pāri," saka "Braču" saimnieks, kura audzētās kultūras nonāk kooperatīvā "Mūsmāju dārzeņi", bet pēcāk – veikalos.

Līdzīgi kā "Braču" saimnieks arī Jānis Bušs no "Ezerkauliņu" saimniecības stāsta, ka pagaidām par to, cik brangi laukos auguši dārzeņi, vēl pāragri runāt. "Ražu jau skaita rudenī. Bet ceram, ka tā ir laba. Arī par to, vai izdosies visu izaudzēto pārdot, lielu bažu nav. Taču dārzeņu tirgum ir tendence strauji mainīties, pārdošanas cenas mainās pa nedēļām," norāda J. Bušs.

Vienlaikus viņš arī atklāj, ka pašlaik "Ezerkauliņu" laukos galvenokārt tiekot audzēti burkāni. Turklāt saimniecības burkānu tīrumi, kopumā 100 hektāru platībā, plešas gan Lēdmanē, gan Salaspilī, gan Mārupē.