13.12.2011 10:24

Risinājums mājas drošībai un siltumizolācijai

Autors  Daina Ešvalde
Novērtēt šo ziņu
(4 balsojumi)

Pētījumos noskaidrots, ka daudz efektīvāk ierīkot žalūzijas nevis telpu iekšpusē, bet gan ārpusē vai pat starp loga stikliem.

Universālās žalūzijas un aizsargslēģi telpās ļauj radīt patīkamu paēnu dienā, bet vakarā – ielaist saules gaismu. Alumīnija profilu konstrukcija efektīvi aizsargā no ielaušanās, kā arī pasargā no ziņkārīgiem skatieniem. Vasarā tās paglābj no svelmes, bet ziemā palīdz taupīt siltumenerģiju.

Aizsargslēģi siltuma ekonomijai

Aizsargslēģi nodrošina aizsardzību no ielas trokšņa, kā arī no citām nevēlamām skaņām. Cieši aizverami logi un durvis negarantē pilnīgu mājas vai dzīvokļa siltumizolāciju. Aizsargslēģu izmantošana nodrošina siltuma ekonomiju ziemā un aizsardzību no uzsilšanas – vasarā, stāsta Linda Tkačuka, SIA "Thomson Solutinons" pārstāve. Aizsargslēģu izgatavošanā ir izmantojami alumīnija profili, kas pildīti ar poliuretāna putām, kas nodrošina lielāku siltumizolāciju. Tos izmanto arī logu, durvju, garāžu vārtu aizsardzībai. Aizsargslēģus var uzstādīt gan pie loga rāmja, gan ailā, gan pie sienas.

Ražotāji piedāvā dažādu krāsu aizsargslēģus, kas ļauj pieskaņot krāsu pie nama fasādes. Pastāv vairāki vadības varianti – rokas vadība ar aukliņu, mehāniskā vadība ar rokturi un elektriskā vadība ar dzinēju, kuru darbina ar slēdzi vai atslēgu. Iespējams izmantot arī tālvadības sistēmu.

Horizontālās ārējās žalūzijas un markīzes

Ziemā universālās žalūzijas palīdz taupīt siltumenerģiju. Horizontālās ārējās žalūzijas ir efektīvākā aizsardzība no saules gaismas stariem. Daudz efektīvāk ierīkot žalūzijas ir nevis telpu iekšpusē, bet starp loga stikliem vai ārpusē. Caur lieliem dzīvojamo namu stikla logiem telpās iekļūst daudz gaismas. Savukārt pārāk liela gaismas plūsma nogurdina acis. Mainīt to var diezgan vienkārši – nepieciešams ierīkot aizsardzības sistēmu.

Žalūziju var automātiski (ar elektromotoru un slēdzi) un manuāli (ar rokturi) nolaist, pacelt un grozīt slejas. Paceļot žalūzijas slejas, tās paslēpjas speciālā kastē virs loga. Žalūzijas tiek montētas uz loga rāmja vai sienas no ārpuses.

Markīzes ir līdzīgas rullo žalūzijām, stiprināmas loga ārpusē un ir izgatavotas no auduma. Ar tām ir iespējams aizklāt visu vai tikai daļu loga. Šādas fasādes markīzes aizsedz skatu aiz loga, tāpēc ir rekomendējamas uzstādīt kaimiņu pusē vai ielas logiem. Līdzīgi risinājumi izmantojami arī terašu un balkonu aizsardzībai.