17.06.2015 07:44

Ropažu zivju pārstrādes uzņēmums SIA "Atlantikstars" atkal cer "nostāties uz kājām"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu zivju pārstrādes uzņēmums SIA "Atlantikstars" atkal cer "nostāties uz kājām" atlantika.lv

Ropažu novada Muceniekos reģistrētajam zivju pārstrādes uzņēmumam SIA "Atlantikstars" pēdējo gadu laikā īpaši spoži nav veicies. Tomēr uzņēmuma vadība cer, ka tuvāko divu gadu laikā kompāniju atkal izdosies "dabūt uz kājām".

Kā liecina uzņēmuma gada pārskats datubāzē "Lursoft", pagājušajā gadā SIA "Atlantikstars" strādāja ar 735,58 tūkstošu eiro apgrozījumu, kas ir par 16,12 % mazāk nekā 2013. gadā. Turklāt, pretēji peļņai gadu iepriekš, pērn Ropažu novada zivju pārstrādes uzņēmums cieta 1,453 miljonus eiro lielus zaudējumus.

SIA "Atlantikstars" valdes loceklis Māris Bakanovskis portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja, ka zaudējumi kompānijai radušies vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, kritusies pirktspēja pasaules ekonomiskās lejupslīdes dēļ. Otrkārt, cēlušās iepirkuma cenas visām pamata izejvielām, materiāliem, kā arī energoresursiem, līdz ar to ir kļuvis sarežģītāk slēgt ilgtermiņa sadarbības līgumus ar ārvalstu pircējiem, jo ir grūti plānot pašizmaksu.

Treškārt, uzņēmums vēl aizvien nespēj atgūties no likstas, kas zivju pārstrādātāju piemeklēja pirms četriem gadiem, kad no SIA "Atlantikstars" noliktavas nezināmā virzienā pazuda produkcija vairāk nekā 200 tūkstošu eiro vērtībā.

"Vēl aizvien izjūtam sekas, ko radīja bijušais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Vadims Dargelis. Viņš pirms četriem gadiem no uzņēmuma noliktavas izveda produkciju 209,94 tūkstoši eiro vērtībā, un tā netika nogādāta pavadzīmēs norādītajiem pircējiem. Uzņēmuma klientiem tika izrakstītas viltotas pavadzīmes, bet prece netika piegādāta. Šobrīd šo lietu izmeklē Valsts policija un Interpols, taču domājams, ka šo naudu atgūt ir bezcerīgi," sacīja M. Bakanovskis.

Viņš arī sacīja, ka, lai gan pērn ražošanas jaudas uzņēmumā pakāpeniski pieauga, ik mēnesi tikušas saražotas 60 tonnas pamata produkcijas, kas nav pietiekami, lai uzņēmums spētu strādāt stabili. Tāpat pērn SIA "Atlantikstars" produkcija netika pārdota ne "Maxima", ne "Rimi" veikalos, jo tur to nebija iespējams pārdot par uzņēmumam izdevīgu cenu.

Tomēr gan no kompānijas vadības ziņojuma datubāzē "Lursoft", gan no M. Bankovska sacītā izriet, ka visai drīz Ropažu novada zivju pārstrādes uzņēmums atkal varēs strādāt tikpat veiksmīgi kā agrāk.

Proti, jau pagājušajā gadā, sadarbojoties ar AS "Trasta Komercbanka", tika atrisināti jautājumi par finanšu līdzekļu ieguldīšanu uzņēmumā, lai sabalansētu naudas plūsmu un netiktu apturēta uzņēmuma darbība. Bet šogad tiks atjaunota sadarbība ar lielveikalu ķēdēm "Maxima" un "Rimi", palielināti pārdošanas apmēri Spānijā un Itālijā.

"Šā gada un 2016. gada finanšu rādītāji viennozīmīgi uzlabosies. Intensīvi strādājam pie tā, lai apgrozījums palielinātos un uzņēmums no krīzes izkļūtu. Orientēsimies vairāk uz eksporta tirgiem. Plānojam vismaz 70 % no saražotā sūtīt uz ārvalstīm. Intensīvi braukājam pa izstādēm un nesen savu produkciju prezentējām potenciālajiem klientiem Kazahstānā un Azerbaidžānā. Tāpat pirms trīs meniešiem saņēmām jaunu pasūtījumu no spāņiem," teica M. Bankovskis.

Savukārt jautāts par to, kā Ropažu zivju pārstrādes uzņēmumu ietekmē Krievijas uzliktais embargo, M. Bankovskis saka, ka aizliegums ievest kaimiņvalstī zivju produkciju tā īsti viņus neskar.

"SIA "Atlantikstars" jau pirms astoņiem gadiem saprata, ka nestabilās politiskās situācijas dēļ ar kaimiņu tirgu tā īsti nevajag rēķināties. Uz Krieviju mēs neko neeksportējam, tāpēc tas mūs neskar. Mēs vairāk orientējamies uz klientiem Eiropā. Piemēram, patlaban SIA "Atlantikstars" saražotā produkcija aizceļo gan uz Eiropu, gan Skandināviju, gan Baltijas valstīm, gan Moldovu," skaidroja kompānijas valdes loceklis.

Kompānija SIA "Atlantikstars" reģistrēta 1995. gadā Ropažu novada Muceniekos. Uzņēmums nodarbojas ar jūras produktu pārstrādi, krabju nūjiņu un citu vēžveidīgo produktu ražošanu. Šobrīd uzņēmuma pamatkapitāls ir 11,38 tūkstoši eiro, un tā īpašnieki ir Kiprā reģistrēti uzņēmumi – "Denorm Capital Limited", kam pieder 75 % kapitāldaļu, un "Nyanga Limited", kam pieder 25 % kapitāldaļu. 2013. gadā SIA "Atlantikstars" strādāja ar 876,92 tūkstošu eiro apgrozījumu un 1,31 tūkstoti eiro lielu peļņu.