11.06.2015 09:57

Uzņēmēja: Vissliktākajā situācijā atrodas nekustamo īpašumu projektu attīstītāji Jūrmalā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņēmēja: Vissliktākajā situācijā atrodas nekustamo īpašumu projektu attīstītāji Jūrmalā "Real Estate Jurmala" arhīvs

Vissliktākajā situācijā šobrīd atrodas nekustamo īpašumu projektu attīstītāji Jūrmalā, jo tur ir ļoti daudz projektu, kas ir gan pabeigti, gan celtniecības stadijā, un nevienam nav noslēpums, ka Jūrmala ir orientēta tikai un vienīgi uz ārvalstu klientiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja "ABLV" grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma "Pillar" izpilddirektore Ieva Valtere.

 

Jautāta, vai nākotnē Jūrmalā ir iespējami kādu attīstītāju bankroti un situācija, ka paliek daudzi pusuzbūvēti vai uzbūvēti un nepārdoti projekti, I. Valtere sacīja, ka teorijā tāda iespēja vienmēr pastāv.

"Man nav zināms, ka "ABLV Bank" būtu finansējusi kādus projektus Jūrmalā, līdz ar to šādā veidā "Pillar" nevarētu iegūt savā īpašumā kādu Jūrmalas projektu. Citām bankām ir līdzfinansēti projekti Jūrmalā, taču šajos projektos vienmēr bijis arī liels pašu investoru naudas ieguldījums, bankas finansēja salīdzinoši mazu daļu," skaidroja I. Valtere.

"Pillar" vadītāja norādīja, ka tajā tirgus segmentā, kurā lielākā pircēju daļa bija termiņuzturēšanās atļauju pieprasītāji, situācija ir ļoti bēdīga. Ir ļoti liela neskaidrība, pieprasījums pēc mājokļiem ir ļoti neliels.

"To cenu līmeni, kas visu laiku ir uzturēts Jūrmalā, – 5000 un vairāk eiro par kvadrātmetru – vietējais iedzīvotājs nevar atļauties. Jūrmalā ir pozitīvas tendences ar tiem projektiem, kuri patlaban ir projektēšanas stadijā, tādu gan nav daudz. Tomēr arī Jūrmalā attīstītāji ir sākuši domāt par to, lai vietējie iedzīvotāji varētu nopirkt mājokli, un šie projekti neatrodas Kauguros," stāstīja I. Valtere.

Viņa atgādināja, ka līdz šim bija uzskats, ka vietējais iedzīvotājs mājokli Jūrmalā var nopirkt tikai Kauguros, bet tagad ir daži projekti Mellužos salīdzinoši tuvu jūrai, kuros plānotā cena būs aptuveni 2000 eiro par kvadrātmetru.

"Tomēr jau uzbūvētajiem projektiem Majoros, Dubultos, Dzintaros pārdošana būs liels izaicinājums. Lai viņiem veicas. Vēl 2013. gadā arī "Pillar" bija plāni par Jūrmalu, jo mums tur ir zemesgabali, bet, par laimi, paredzējām šo situāciju. Sapratām, ka pārsātinājums ir ļoti liels, tāpēc labāk ir nogaidīt," sacīja I. Valtere.

Viņa norādīja, ka "Pillar" izmaiņas tirgū sajutīs ar projektu "Miera Park House". "Šo projektu jūnija beigās jau paredzēts nodot ekspluatācijā un līdz jūlija beigām pabeigt visus apdares darbus, lai varētu projektu piedāvāt pirmajiem pircējiem, mēs vairs nevaram veikt pārplānošanu. Šajā ēkā izmantoti augstas klases apdares materiāli, visos dzīvokļos tiek iebūvēta augstas klases virtuves tehnika, tāpēc arī cenas samazināšana īsti nav iespējama. Pabeigsim projektu tādu, kāds tas ir, un tad lēnā garā pārdosim. Skaidrs ir tas, ka iepriekš bijām rēķinājušies ar pārdošanas laiku 2,5 gadi vai trīs gadi, tad tagad tam jāpieliek klāt vēl vismaz gads," stāstīja I. Valtere.

"Pillar Holding Company", kas izveidota 2008. gadā, pieder lielākajai Latvijas privātbankai – "ABLV Bank" – un apvieno "ABLV" grupas uzņēmumus, kuru darbības virziens ir nekustamo īpašumu attīstīšana, pārvaldīšana un tirdzniecība.

"Pillar" pieder viens no lielākajiem nekustamā īpašuma portfeļiem Latvijā: daudzdzīvokļu nami, atsevišķi dzīvokļi, privātmājas, zeme un komercobjekti. Kopumā "Pillar" pārraudzībā atrodas aptuveni 680 nekustamie īpašumi par kopējo vērtību aptuveni 59 miljoni eiro. Uzņēmums līdz šim īpašumu rekonstrukcijā kopumā ieguldījis 15 miljonus eiro.

Gada pirmajā ceturksnī "Pillar" grupa noslēgusi 88 pārdošanas darījumus, kas ir uz pusi mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Kopējā darījumu summa pirmajā ceturksnī sasniedza 2,9 miljonus eiro.

Joprojām lielākā klientu aktivitāte novērojama sērijveida dzīvokļu tirgū, kur "Pillar" šogad noslēdzis 68 pārdošanas darījumus – 37 dzīvokļi Rīgā un 31 dzīvoklis ārpus Rīgas. Jaunajos projektos noslēgti pieci darījumi, kā arī pārdotas deviņas privātmājas, viens zemes gabals un viens komercobjekts.