11.05.2015 15:09

Krievijas embargo dēļ teju uz pusi sarūk SIA "Mālpils piensaimnieka" apgrozījums

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krievijas embargo dēļ teju uz pusi sarūk SIA "Mālpils piensaimnieka" apgrozījums Einārs Binders

Krievijas embargo un zemās pirktspējas dēļ Pierīgas mazajam piena pārstrādes uzņēmumam SIA "Mālpils piensaimnieks" pērn gājis ne īpaši spoži. Uzņēmuma apgrozījums sarucis teju uz pusi un pagājušais gads noslēgts ar zaudējumiem.

Salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem SIA "Mālpils piensaimnieka" apgrozījums pagājušajā gadā sarucis par 42,65 % un bija 578,1 tūkstotis eiro. Tāpat kā iepriekš, gads noslēgts ar zaudējumiem, un to apmērs bija 66,24 tūkstošu eiro, liecina kompānijas gada pārskats datubāzē "Lursoft".

Uzņēmuma vadības ziņojumā apgrozījuma kritums skaidrots ar to, ka kritusies pirktspēja un likvidēti vairāki tirdzniecības punkti. Tāpat būtisku ietekmi uz uzņēmumu atstāja valstij uzliktais Krievijas embargo.

Pašlaik situācija tirgū ir ļoti manījusies, lielveikalu plauktus piepilda lielražotāju produkcija, kas agrāk nepalika Latvijā. Tieši šī iemesla dēļ SIA "Mālpils piensaimniekam", lai konkurētu ar pārējiem, nācās samazināt produkcijas pārdošanas cenas un piena iepirkumu cenu.

Kompānijas vadība norāda, ka pērn SIA "Mālpils piensaimniekam" no zemniekiem iepircis pienu vidēji par 0,25 eiro litrā, un pagājušā gada laikā pārstrādāta 781 tonna piena. Salīdzinājumā ar 2013. gadu piena pārstrādes apmēri sarukuši par 33 %.

Savukārt šogad uzņēmuma vadība prognozē, ka apgrozījuma un peļņas rādītājus izdosies uzlabot, jo tiks strādāts pie izmaksu optimizācijas. Tāpat tiks iepirkts vairāk izejvielas un strādāts pie klientu piesaistes, kā arī šogad plānots iegādāties jaunu augstspiediena tvaika apkures katlu, kas būtiski ļaus samazināt kurināmā patēriņu un palielināt ražošanas efektivitāti.

Uzņēmuma SIA "Mālpils piensaimnieks" pirmsākumi meklējami jau 1923. gadā, kad Sudas upes krastā uzbūvēja Mālpils pienotavu ar sviesta un siera ražotnēm. 1938. gadā pēc pārstrādātā piena daudzuma tā bija viena no lielākajām pienotavām Latvijā.

Arī mūsdienās SIA "Mālpils piensaimnieks" ir vadošo piena pārstrādes uzņēmumu vidū. Uzņēmumā strādā 33 darbinieki, un šobrīd galvenokārt produkcija tiek ražota vietējam tirgum. Mālpilieši ražo plašu preču sortimentu – gandrīz četrdesmit veidus: pienu, sviestu, krējumu, biezpienu, raudzētas paniņas, dažādus jogurtus, bet galvenais produkts ir siers.

Kompānijas pamatkapitāls ir 309,56 tūkstoši eiro, un tās lielākais īpašnieks ar 59,5 % kapitāldaļu ir Imants Stepāns. SIA "Mālpils piensaimnieks" 2013. gadā strādāja ar 1,008 miljonu eiro apgrozījumu un 101,79 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.