28.04.2015 15:03

Pērn ievērojami sarukusi atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Getliņi Eko" peļņa

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn ievērojami sarukusi atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Getliņi Eko" peļņa arhīvs

Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekotājs un Stopiņu novada domei daļēji piederošais uzņēmums SIA "Getliņi Eko" pērn strādāja salīdzinoši veiksmīgi, lai gan kompānijas peļņa salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem ievērojami sarukusi.

Atkritumu apsaimniekošanas poligona "Getliņi" apsaimniekotājs SIA "Getliņi Eko" pērn strādāja ar 11,903 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,4 % vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa pagājušajā gadā būtiski sarukusi, proti, pērn SIA "Getliņi Eko" nopelnīja 15,37 tūkstošus eiro, bet gadu iepriekš uzņēmuma peļņa bija 941,18 tūkstoši eiro, liecina kompānijas gada pārskats datubāzē "Lursoft".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā SIA "Getliņi Eko" turpināja ieguldīt attīstībā un aktīvi strādāja, lai palielinātu ieņēmumus gan no atkritumu pieņemšanas, gan enerģijas jomā. Tā rezultātā ieņēmumi no uzņēmuma pamatdarbības – atkritumu apglabāšanas poligonā – pērn palielinājušies par 3 %, savukārt ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas samazinājušies par 3 %, jo tika veiktas izmaiņas likumdošanā un valsts atbalsta aprēķinā elektrības cenas formulā.

Vienlaikus, kā norāda kompānijas vadība, pagājušajā gadā veiksmīgi darbojies SIA "Getliņi Eko" siltumnīcu komplekss, nodrošinot efektīvu energoblokā saražotā siltuma izmantošanu, kā arī kvalitatīvu dārzeņu ražošanu. Turklāt ieņēmumi no dārzeņu ražošanas salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem palielinājušies par 83 %.

Tāpat pērn SIA "Getliņi Eko" turpināja biogāzes ieguvi, iegūstot 15,187 miljonus kubikmetru biogāzes un saražojot 34,863 miljonus kilovatstundu elektrības, kas saskaņā ar licenci tālāk lielākoties tika pārdotas AS "Latvenergo".

Savukārt attiecībā uz nākotnes plāniem uzņēmuma vadība prognozē stabilitāti un attīstību. Šogad, visticamāk, SIA "Getliņi Eko" ieņēmumi varētu sarukt, jo valda nenoteiktība elektrības iepirkumu cenu noteikšanā, kā arī samazinās valsts atbalsts tiem elektrības ražotājiem, kuru īpašumā ir iekārtas, kas vecākas par desmit gadiem.

Šogad tiek prognozēts arī peļņas kritums, jo palielinās amortizācijas un elektromotoru kapitālo remontu izmaksas. Tāpat investīcijām pagaidām nebūs pieejami Eiropas fondu līdzekļi, līdz ar to uzņēmumam pašam būs pilnībā jāfinansē dažādu infrastruktūras objektu celtniecība.

"Getliņi EKO" apsaimnieko Baltijas lielāko atkritumu poligonu "Getliņi" Stopiņu novadā. Uzņēmums ir dibināts 1997. gadā, un tā lielākais īpašnieks ir Rīgas dome, kurai pieder 97,92 % kapitāldaļu. Savukārt Stopiņu novada domei, kas arī ir starp kompānijas īpašniekiem, pieder 2,08 % kapitāldaļu. Kompānija 2013. gadā strādāja ar 11,506 miljonu eiro apgrozījumu un teju simts miljonu eiro lielu peļņu.

Iepriekš:

Uz Getliņiem – ar atkritumiem, atpakaļ – ar tomātiem un ziediem

Getliņu atkritumu poligonā darbosies atkritumu šķirošanas rūpnīca