22.04.2015 12:19

Inčukalna novada zvēraudzētavai AS "Gauja AB" pērn nav veicies – sarucis apgrozījums, strādāts ar zaudējumiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna novada zvēraudzētavai AS "Gauja AB" pērn nav veicies – sarucis apgrozījums, strādāts ar zaudējumiem arhīvs

Inčukalna novada zvēraudzētavai AS "Gauja AB" mazo kažokādu cenu dēļ pasaules izsoļu namos pagājušajā gadā nav veicies spoži. Uzņēmuma realizācijas apmēri salīdzinājumā ar 2013. gadu sarukuši par 35 % un gads noslēgts ar 223,3 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.

Datubāzē "Lursoft" pieejamais uzņēmuma gada pārskats liecina, ka pagājušajā gadā AS "Gauja AB" strādāja ar 2,665 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 35 % mazāk nekā 2013. gadā. Tāpat – pretēji 112,6 tūkstošu eiro peļņai gadu iepriekš – pērn gads noslēgts ar 223,3 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem.

Uzņēmuma vadība norāda, ka peļņas un apgrozījuma kritumu pērn līdzīgi kā citos gados ietekmēja tendences kažokzvēru ražošanas nozarē globālajos tirgos. Proti, 2013. gadā ārkārtīgi strauji kritās kažokādu cenas pasaules izsoļu namos, un līdz šim tās vēl nav sasniegušas tādu līmeni, lai segtu pašizmaksu. Piemēram, lapsādu cenu līmenis pērn bija tikai 60 % no 2013. gada cenām, savukārt ūdeļādas kļuvušas par 44 % lētākas.

Lai atrastu veidu, kā palielināt ieņēmumus, "Gauja AB" pērn sākusi sniegt pakalpojumus citām kažokzvēru saimniecībām, veicot kažokādu pirmapstrādi, rezultātā minētie ieņēmumi salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauguši par 73,8 tūkstošiem eiro. Vienlaikus, lai gan ar ierobežotiem līdzekļiem, nav ticis pārtraukts ciltsdarbs, kura uzlabošanai izmantotas arī valsts subsīdijas 31,9 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat pagājušajā gadā, lai uzlabotu dzīvnieku labturību, "Gauja AB" investējusi 656 tūkstošus eiro.

Iepriekš saimniecībā tika nodarbināti vairāk nekā 100 strādājošo, taču saspringtāku apstākļu dēļ pagājušajā gadā uzņēmumā strādāja vidēji 89 darbinieki. Kā norāda vadība, pērn no darba tika atbrīvoti vairāki cilvēki, kas tika nodarbināti celtniecības jomā.

"Gauja AB" atrodas Inčukalnā un ar kažokzvēru audzēšanu nodarbojas kopš 1945. gada – sākotnēji kā valsts uzņēmums, tad padomju saimniecība, bet 1996. gadā uzņēmums tika privatizēts un izveidota SIA "Gauja AB". Savukārt 1997. gadā "Gauja AB" sāka kažokādu izstrādājumu šūšanu, atverot kažokādu izstrādājumu salonu Rīgā un šūšanas darbnīcas filiāli.

Zvēraudzētava gadā iegūst aptuveni 100 tūkstošus ūdeļu ādu un trīs tūkstošu lapsu ādu. Visa produkcija pamatā tiek realizēta starptautiskos kažokādu izsoļu namos Kopenhāgenā un Helsinkos. Vietējā tirgū nonāk vien neliela daļa kažokādu.