15.04.2015 10:15

"Putnu fabrika "Ķekava"" divu gadu laikā cer modernizēt un pārbūvēt ražošanas kompleksu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 "Putnu fabrika "Ķekava"" divu gadu laikā cer modernizēt un pārbūvēt ražošanas kompleksu arhīvs

Latvijā lielākajam putnu gaļas ražotājam AS "Putnu fabrika "Ķekava"" tuvāko divu gadu laikā ir lieli attīstības plāni. Iecerēta Ķekavā esošās uzņēmuma ražošanas kompleksa vērienīga pārbūve un modernizācija.

Lai īstenotu vērienīgos attīstības plānus, kā rezultātā AS "Putnu fabrika "Ķekava"" plāno palielināt putnu gaļas ražošanas apmērus, šobrīd ir sākta ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējā sabiedriskā apspriešana, kas noslēgsies šogad, portāls "Aprinķis.lv" uzzināja Ķekavas novada pašvaldībā.

Sākotnējās sabiedriskās apspriešanas dokumentos lasāms, ka AS "Putnu fabrika "Ķekava"" līdz 2017. gadam mājputnu intensīvās audzēšanas kompleksa teritorijā Ķekavā plāno pārbūvēt un no jauna izbūvēt, kā arī modernizēt vairākas ēkas, lai palielinātu ražošanas apmērus.

Kopumā paredzēts rekonstruēt sešas neizmantotās mītnes jaunajā broileru zonā. Ēkas tiks siltinātas, tajās izbūvēs jaunu mitrumu necaurlaidīgu grīdas segumu un uzstādīs dažādas iekārtas, kas sekmēs putnu labturību. Iecerēts, ka jaunajās putnu novietnēs tiks turēti 27,2 tūkstoši cāļu, kurus paredzēts audzēt vidēji 37 dienas gadā, gadā nodrošināt aptuveni septiņus broileru audzēšanas ciklus.

Tāpat iecerēts no jauna izbūvēt vai arī pārbūvēt vairākus citus objektus uzņēmuma teritorijā. Proti, lai palielinātu esošās kautuves jaudu, tā tiks pārbūvēta un tajā uzstādīs vairākas jaunas iekārtas. Tāpat iecerēts būvēt kautuves procesā radušos blakusproduktu savākšanas un šķirošanas punktu, bet vecās kautuves telpās, kuras šobrīd netiek izmantotas, izveidos taras mazgātavu.

Kopumā AS "Putnu fabrika "Ķekava"" cer, ka pēc šo projektu realizācijas mājputnu skaitu novietnēs varētu krietni palielināt. Gada laikā novietnēs tiktu izmitināti 2,7 miljoni putnu, bet putnu gaļas ražošanas apmēri varētu sasniegt 65 tonnas.

Kā noprotams, pēc sākotnējās sabiedriskās apspriešanas dokumentiem, gan Valsts vides dienests, gan pašvaldība putnu fabrikas vērienīgajiem attīstības plāniem devuši "zaļo gaismu". Jo, pirmkārt, būvniecība notiks uzņēmuma teritorijā, otrkārt, plānotā paplašināšanās videi un iedzīvotājiem kaitējumu neradīs, jo ražotne atrodas aptuveni viena kilometra attālumā no apdzīvotām vietām meža ielokā. Tomēr līdz šā gada 5. maijam par plānotām izmaiņām putnu fabrikas ražošanas kompleksā Ķekavā ir aicināts izteikties ikviens. Rakstiskus priekšlikumus par paredzēto darbību var iesniegt Vides pārraudzības valsts birojā.

AS "Putnu fabrika "Ķekava"", kas nodarbojas ar mājputnu gaļas pārstrādi, darbību sāka 1974. gadā. Datubāzē "Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka "Putnu fabrika "Ķekava"" 2014. gadā pirmajā pusgadā strādāja ar 20,715 miljonu eiro apgrozījumu un 1,684 miljonu eiro peļņu. 2013. gadā uzņēmumu iegādājās lietuviešu kompānija "AB Linas Agro Group", kas nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas tirdzniecību, ražošanu un pārstrādi.