12.01.2015 17:34

AS "Putnu fabrika Ķekava" par 100 000 eiro izveido vietējās produkcijas atpazīstamības zīmi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
AS "Putnu fabrika Ķekava" par 100 000 eiro izveido vietējās produkcijas atpazīstamības zīmi Delfi.foto.lv

Lai popularizētu Latvijā audzētu putnu gaļu, AS "Putnu fabrika Ķekava" vietējās produkcijas atpazīstamības zīmes izveidē investē teju 100 tūkstošus eiro. Šī zīme patērētājiem veikala plauktos norādīs uz 100 % Latvijā audzētu un ražotu vistas gaļu.

"Jaunizveidotā atpazīstamības zīme būs orientieris Latvijas iedzīvotājiem pašmāju vistas gaļas izvēlē. Zīme "100 % Latvijā audzēts dzīvnieks" apliecina, ka gaļai izmantotais dzīvnieks ir dzimis, audzis un arī pārstrādāts Latvijā, ievērojot visas likumdošanas prasības," sacīja AS "Putnu fabrika Ķekava" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers, piebilstot, ka atpazīstamības zīmes izveidē investēti aptuveni 100 tūkstoši eiro.

Viņš norādīja, ka ar atpazīstamības zīmi būs marķēti aptuveni 250 produkti, kuru skaitā ir gan svaigā vistas gaļa, gan arī vistas gaļas produkcija. Tāpat ar tādu pašu zīmi būs marķēta SIA "Lielzeltiņi" produkcija. Arī šis uzņēmums ir iesaistījies kampaņā.

Vienlaikus AS "Putnu fabrika Ķekava" aicina tai pievienoties ikvienu Latvijas gaļas nozares uzņēmumu, kas ražošanā izmanto Latvijā audzētu dzīvnieku gaļu atbilstoši normatīvajām prasībām. Proti, Latvijā kā Eiropas Savienības dalībvalstī putni tiek audzēti atbilstoši stingrai likumdošanai un Eiropas Padomes direktīvai, kuru noteiktie standarti ir visaugstākie pasaulē.

A. Vilcmeiers atzīst, ka šī iniciatīva nav ar mērķi uzreiz pelnīt, bet gan, lai veicinātu vietējās produkcijas patēriņu. "Esam ne vien izveidojuši zīmi "100 % Latvijā audzēts dzīvnieks", bet arī mājaslapu www.latvijasvista.lv. Tāpat izdevumi nepieciešami reklāmas nodrošināšanai gan televīzijā, gan internetā," stāsta A. Vilcmeiers.

AS "Putnu fabrika Ķekava" saražotās produkcijas apjoms pērn sasniedza teju 19 tūkstošus tonnu, bet SIA "Lielzeltiņu" saražotās produkcijas apjoms pērn bijis 9,6 tūkstoši tonnu. Abi uzņēmumi Latvijas tirgū 2013. gadā pārdeva 21 tūkstoti tonnu vietējās produkcijas, kas ir vairāk nekā puse no kopējā patēriņa.

No Latvijas tirgū nopērkamās vistas gaļas apmēram 46 % jeb 16 tūkstoši tonnu tiek importēts no ārvalstīm.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka AS "Putnu fabrika Ķekava" pagājušā gada pirmajā pusgadā strādāja ar 20,71 miljona eiro apgrozījumu un 1,68 miljonu eiro peļņu. Savukārt 2013. gadā AS "Putnu fabrika Ķekava" apgrozījums bija 37,808 miljoni eiro, kas ir par 15 % vairāk nekā gadu iepriekš. Bet uzņēmuma peļņa 2013. gadā bija 5,216 miljoni eiro, liecina kompānijas finanšu pārskats datubāzē "Lursoft".

AS "Putnu fabrika Ķekava" savu darbību sāka 1967. gadā kā Valsts saimniecība putnu paraugfabrika "Ķekava", bet 1995. gadā uzņēmumu privatizēja. "Putnu fabrika Ķekava" ir pilna ražošanas cikla uzņēmums, kas saražo vairāk nekā 65 % no kopējā Latvijā saražotā putnu gaļas apjoma. 2013. gadā uzņēmumu iegādājās lietuviešu kompānija "AB Linas Agro Group".

Holdingkompānijā "AB Linas Agro Group" iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi, kas nodarbojas ar lauksaimniecības produkcijas tirdzniecību, ražošanu un pārstrādi.