10.12.2014 17:46

FOTO: "Getliņi EKO" atklāj pirmo firmas tomātu veikalu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: "Getliņi EKO" atklāj pirmo firmas tomātu veikalu Rīgas dome

Baltijā lielākā un modernākā atkritumu apsaimniekošanas poligona "Getliņi" apsaimniekotāja uzņēmuma "Getliņi EKO" teritorijā atklāts pirmais un vienīgais firmas tomātu veikals, kā arī sagaidīta jaunā tomātu raža.

Gada laikā "Getliņi EKO" teritorijā viesojas turpat 2000 apmeklētāju, tāpēc pieprasījums pēc tomātu iegādes uzņēmuma teritorijā bijis augsts. Atsaucoties apmeklētāju vēlmēm, atvērts "Getliņi EKO" tomātu veikals, kurā var iegādāties visu siltumnīcās audzēto šķirņu tomātus. Veikals atvērts un pieejams ikvienam iedzīvotājam Kaudzīšu ielā 57, tas atvērts katru darba dienu no plkst. 11.00 līdz 19.00.

"Jauno tomātu stādi "Getliņi EKO" siltumnīcās tika iestādīti oktobra otrajā nedēļā, un nu sagaidīta jaunā raža. Pagājušajā sezonā novācām kopā 365 tonnas tomātu. Šogad pirmo reizi "Getliņi EKO" jaunās siltumnīcas strādās ar pilnu jaudu, tāpēc sagaidāmās ražas apjoms ir palielinājies. Plānots, ka šajā sezonā, kas turpināsies līdz pat 2015. gada augustam, novāksim 390 tonnas tomātu," Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas paziņojumā citēts "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Lielāko daļu siltumnīcas platības aizņem iecienītās "Beorange" šķirnes tomātu stādi, kas iestādīti 7000 kvadrātmetru platībā un ik nedēļu dos 12 tonnas ražas. Jaunā "Haiku" tomātu šķirne līdz šim Latvijā nav audzēta, un "Getliņi EKO" ir pirmais uzņēmums, kas to piedāvās Latvijas iedzīvotājiem. Šīs šķirnes tomāti iestādīti 2000 kvadrātmetru platībā. Tiem raksturīgs aveņu jeb rozā tonis un atsvaidzinoša, salda garša. Plānots, ka "Haiku" šķirnes ražas apjoms nedēļā sasniegs 2,5 tonnas.

"Montenegro" šķirnes tomātus "Getliņi EKO" sāka audzēt jau pagājušajā sezonā, kad tie tika iestādīti 200 kvadrātmetru platībā, savukārt šogad "Montenegro" šķirne iestādīta piecreiz platībā. Tomātiem raksturīgs spilgti sarkans augļu tonis un patīkams līdzsvars starp saldu un skābu garšu. Plānotais ražas apjoms nedēļā – 1,5 tonnas.

SIA "Getliņi Eko" ir uzņēmums, kas nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā poligonā "Getliņi" veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu.

Siltumnīcu izveide un tomātu audzēšana ir Latvijā unikāls piemērs ekoloģiski saderīgu darbības virzienu ieviešanai. Energobloka saražotais siltums tiek izmantots "Getliņi Eko" siltumnīcu apsildei, nodrošinot ideālu vidi lauksaimnieciskajai ražošanai gada aukstajos mēnešos. Siltumnīcu izveide poligona teritorijā, kur elektrības ražošanas rezultātā rodas siltums, ir reti izplatīta, bet pārbaudīta videi draudzīga pieredze citos Eiropas poligonos. To īsteno tādas valstis kā Nīderlande un Zviedrija.