27.11.2014 11:42

Graudkopji prognozē 220 miljonus eiro lielus zaudējumus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Graudkopji prognozē 220 miljonus eiro lielus zaudējumus arhīvs

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas biedri, graudkopības kooperatīvu vadītāji ar bažām raugās uz tuvāko nākotni graudu nozarē un aicina situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību kopumā.

Graudkopju aprēķini liecina, ka pārtikas kviešu cenas laika posmā no 2013. gada 1. janvāra līdz 2014. gada septembrim samazinājušās par 36,6 % jeb 86,30 eiro par vienu graudu tonnu. Septembrī ir piedzīvota mazākā pārtikas kviešu cena – 149,5 eiro par tonnu (2012. gadā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro). Graudkopji lēš, ka cenas samazinājums, ziemāju pārsēšana, kā arī papildu kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ šogad radījušas zaudējumus 220 miljonu eiro apmērā. Lielo izmaksu dēļ daudzām saimniecībām draud bankrots, taču situācijas dramatismu līdz šim ir mazinājuši kooperatīvi, kuri kreditē zemniekus.

"Līdz šim mēs cerējām tikt galā pašu spēkiem, taču zemā graudu cena komplektā ar augstajām izmaksām pārsēšanas un mitrā rudens dēļ ir darījušas savu," atzīst kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons. "Jāņem vērā, ka arī iepriekšējais ražas gads nebija īpaši veiksmīgs. Tā visa rezultātā situācija daudzās saimniecībās ir ļoti smaga."

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža izteicies, ka daudziem zemniekiem situācija ir ļoti sarežģīta – ienākumi nesedz izdevumus: "Atšķirībā no citām nozarēm graudkopība prasa ieguldījumus visa gada garumā, bet norēķināšanās ir tikai vienreiz. Zemgale ir īpaši sarežģītā situācijā, jo, kā atzīst pat ļoti pieredzējuši agronomi, šāda apmēra ziemāju izsalšana nav iepriekš pieredzēta."

Viņš norāda, ka vasarāji ir mazāk ražīgi nekā ziemāji, sarežģītie novākšanas apstākļi ļoti sadārdzināja kaltēšanu, un tas viss ietekmēja graudu kvalitāti. Taču visā pārējā pasaulē ir rekordražas un cenas ir būtiski kritušās. "Šobrīd "Latraps" vēl kreditē savus zemniekus, bet mēs nevaram to darīt ilgstoši, mēs neesam banka, mums ir cits bizness."

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Lauksaimnieku konsultatīvās padomes laikā šonedēļ tikās arī ar kooperatīvu vadītājiem, norādot, ka nozare varot cerēt uz atbalstu. "Dienaskārtībā ir arī jautājums par atbalstu graudkopjiem, kuriem šogad graudu pārprodukcijas un zemo cenu dēļ neklājas viegli," sacīja J. Dūklavs.