02.05.2012 13:55

Par biznesu Babītē degunu nerauc, uzņēmēji nākotnē skatās cerīgi

Autors  Antra Feldmane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Babītes novada uzņēmēju kluba atklāšana notika kopā ar bērniem un jauniešiem, tostarp kopā ar skolēniem tika izgatavoti būrīši. Babītes novada uzņēmēju kluba atklāšana notika kopā ar bērniem un jauniešiem, tostarp kopā ar skolēniem tika izgatavoti būrīši. Babītes novada uzņēmēju kluba arhīvs

Būt starp savējiem un dibināt kontaktus – tāds ir jaunā Babītes novada uzņēmēju kluba mērķis, uzsver organizācijas vadītājs Varis Sprancmanis.

Jaunais Babītes novada uzņēmēju kluba priekšsēdētājs ikdienā vada SIA "Gartens". Viņš cer, ka klubs ieviesīs jaunas vēsmas vietējo uzņēmēju vidū. Lai gan V. Sprancmanis kluba atklāšanas runā minēja, ka savus uzņēmējus vēlas reklamēt arī valstiski, pagaidām palikšot turpat, Babītē.


- Uzņēmēju kluba mērķis ir apvienot uzņēmējus, rosināt komunikāciju. Kā vērtējiet vietējo uzņēmēju komunikāciju šobrīd?

- Jā, idejai par Babītes novada uzņēmēju apvienošanos ir atsaukušies aptuveni 20 uzņēmēji. Viņu vidū esam mēs, kā arī Varkaļu osta, "Lāču" ceptuve, kafejnīca "Liepājas virziens" un citi. Viņu domas un intereses ir saklausītas. Bet kopumā komunikācija varētu būt vēl labāka.

- Kādi ir šī gada plāni attiecībā uz kluba darbību?

- Darbību plānojam, vismaz pagaidām, izvērst tikai Babītes novada ietvaros. Kopumā mērķis ir būt piederīgiem un noderīgiem Babītes novadam. Vienā vārdā sakot – būt savējiem. Jo līdz šim bija situācija, ka paši uzņēmēji nezina, kādi potenciālie sadarbības partneri atrodas tepat blakus.

- Būtiskākās problēmas, kas jārisina uzņēmēju vidē?

- Par tām gan vēl neesam domājuši.

- Kā tiks organizēts kluba darbs?

- Gribētu, lai ir gan sanāksmes, gan diskusijas. Tāpat arī pievērsīsimies iedzīvotāju aptaujām un telefonintervijām.

- Kā nonācāt pie lēmuma, ka par kluba priekšsēdētāju kļūs tieši Sprancmanis?

- Tādēļ, ka ideju par klubu izteica tieši viņš. Pirmajā darbības gadā viņš pats arī piekrita to vadīt, taču pēc tam- redzēsim, kā mums veiksies.

Komentē Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence:

Kluba atvēršana, protams, ir pozitīvs fakts. Mums arī nav nekādu iemeslu, lai viņu darbību neatbalstītu. Dalībnieki ir sākuši pirmās sarunas ar pašvaldību par iespējamo sadarbību. Līdz ar to veidosies atgriezeniskā saikne – uzņēmēji uzzinās vairāk par viņiem nepieciešamo no pašvaldības un varētu plānot darbu.

Savukārt mums būs vieglāk uzzināt uzņēmēju nostāju vienā vai otrā lietā. Uzzinājām par viņu vēlmi darboties kultūras jomā, taču to rādīs laiks. 90. gadu sākumā Babītes novadā jau bija uzņēmēju biedrība, taču viņi pastāvēja vien dažus gadus.

Komentē Jānis Kazaks, Varkaļu ostas saimnieks:

Piedalījos kluba tapšanā jau no sākuma. Prieks par to, ka iepazīstam viens otru, jo novads jau ir liels. Sapratām, cik daudzveidīgās nozarēs darbojamies. Piemēram, atklāšanai vajadzēja sagatavot reklāmas materiālus, un, izrādās, tepat Pinķos to par ļoti labu cenu var izdarīt. Klubs ir arī iespēja satikties ar foršiem cilvēkiem un apmainīties ar pieredzēm. Nav mazsvarīgi, ka par mums uzzina klienti un pasūtītāji.

Tas, ka atklāšana notika kopā ar jauniešiem, ir skaidrojams ar to, ka esam atvērti viņu biznesa idejām. Ja viņu vienu pašu, piemēram, "neņem par pilnu" pašvaldībā vai citur, tad juridiska platforma, ko varam piedāvāt, viņam dod jaunas iespējas. Prakses gan pagaidām nevar piedāvāt likumdošanas dēļ, bet tad jau redzēsim.

Privāti savā starpā esam pazīstami arī līdz šim, bet tagad klubs ir lielāks juridisks spēks. Arī, ja runa ir par finansējuma piesaisti no Eiropas Savienības līdzekļiem un tamlīdzīgi. Arī pašvaldība mūs atbalsta, nebija tā, ka rauktu degunu un teiktu, "ko jūs mums atkal lieniet virsū".

Iepriekš:
Putnu diena Babītē: novada uzņēmēji gatavo būrīšus