12.11.2014 11:56

Pētījums: Ārvalstu investori daudz labprātāk investē Pierīgā, nevis citviet Latvijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Ārvalstu investori daudz labprātāk investē Pierīgā, nevis citviet Latvijā publicitātes

Ārvalstu investori atzīst Rīgu un Pierīgu par krietni vien pievilcīgāku reģionu investīcijām uzņēmumos nekā citas vietas Latvijā, liecina "Lursoft" veiktais pētījums par biznesa attīstības tendencēm Rīgā un Pierīgā.

"Lursoft" pētījuma dati apliecina, ka Rīgas un Pierīgas uzņēmumos ārvalstnieki savas tiešās investīcijas iegulda daudz labprātāk nekā reģionu uzņēmumos. To vislabāk parāda fakts, ka no visiem Rīgā un Pierīgā reģistrētajiem uzņēmumiem ārvalstu tiešās investīcijas piesaistījuši vairāk nekā 14 % uzņēmumu, kamēr pārējos reģionos šis rādītājs svārstās robežās no 3 līdz 4,5 %.

"Lursoft" aprēķinājis, ka atšķirībā no aizvadītā gada, kad lielāko ārvalstu investoru saraksta galvgalī ierindojās ASV, šogad naskākie uz investīciju ieguldīšanu Rīgas un Pierīgas uzņēmumu pamatkapitālā bijuši Lielbritānijas pārstāvji, kuri līdz šā gada 14. oktobrim reģiona uzņēmumos ieguldījuši 34,8 miljonus eiro lielas tiešās investīcijas, kas ir teju par 14,8 miljoniem vairāk nekā pērn.

Tāpat aktīvi bijuši arī investori no Krievijas, kuri tāpat kā pērn bijuši starp lielākajiem ārvalstu tiešajiem investoriem, ierindojoties otrajā vietā. Jāteic gan, ka šogad ievērojami samazinājies ieguldīto investīciju apmērs – 2013. gadā Krievijas tiešās investīcijas Rīgas un Pierīgas uzņēmumos veidojušas 124,29 miljonus eiro, bet šogad desmit mēnešu laikā investēti vien 33,42 miljoni eiro.

Trīs lielāko ārvalstu investoru sarakstu šogad noslēdz Kipra, no kuras kā izcelsmes valsts Rīgas un Pierīgas uzņēmumos šogad investēti 19,69 miljoni eiro.

Šogad starp lielākajiem ārvalstu investoriem nav atrodama Dānija, Luksemburga, Britu Virdžīnu salas, Lietuva un ASV, to vietā sarakstam pievienojusies jau iepriekš pieminētā Kipra, Šveice, Ukraina, Vācija, Itālija un Singapūra.

Kopumā desmit valstis, no kurām šogad nākušas lielākās tiešās ārvalstu investīcijas, Rīgas un Pierīgas uzņēmumos ieguldījušas 156,7 miljonus eiro.