11.11.2014 09:38

Pētījums: Trīs gadu laikā nodarbināto skaits Rīgas un Pierīgas uzņēmumos palielinājies par 8,72 %

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Trīs gadu laikā nodarbināto skaits Rīgas un Pierīgas uzņēmumos palielinājies par 8,72 % publicitātes

Nodarbināto skaits Rīgas un Pierīgas uzņēmumos kopš 2011. gada ir palielinājies par 8,72 %, liecina "Lursoft" veiktais pētījums par biznesa attīstības tendencēm Rīgā un Pierīgā pēdējo trīs gadu laikā.

"Lursoft" aprēķini liecina, ka, lai gan kopumā Rīgā un Pierīgā reģistrēto uzņēmumu vidējais darbinieku skaits pēdējo gadu laikā bijis nemainīgs un pašlaik vidēji vienā uzņēmumā tiek nodarbināti divi strādājošie, kopumā trīs gadu laikā nodarbinātība Rīgā un Pierīgas novados ir augusi par 8,72 %.

Nodarbinātības pieaugums Rīgā un Pierīgā lielā mērā būtu skaidrojams ar to, ka līdz ar ekonomiskās krīzes beigām 2010. gadā ievērojami palielinājies jaundibināto uzņēmumu skaits. "Lursoft" izpētījis, ka kopumā kopš 2010. gada galvaspilsētā un tās apkārtnē reģistrēti teju 58,6 tūkstoši jaunu uzņēmumu, no kuriem 43,60 % ir mazkapitāla SIA.

"Lursoft" dati liecina, ka Rīgā un Pierīgā reģistrētajos uzņēmumos 2013. gadā strādājuši vairāk nekā 490 tūkstoši darbinieku.

Pērn Rīgas un Pierīgas reģiona lielākā darba devēja gods ticis mazumtirgotājam SIA "Maxima Latvija", kurā aizvadītajā gadā strādāja 7,7 tūkstoši darbinieki, kas ir par 4,2 % vairāk nekā 2012. gadā. Tāpat reģiona lielāko darba devēju sarakstā iekļuvis arī "Maxima Latvija" sīvākais konkurents SIA "Rimi Latvija", kura darbinieku skaits salīdzinājumā ar 2012. gada rezultātiem pērn palielinājies par 3,74 %, sasniedzot 5,02 tūkstošus strādājošo.

Līdz ar mazumtirdzniecības nozares pārstāvjiem lielāko darba devēju sarakstā Rīgā un Pierīgā iekļuvuši gan transporta, gan veselības un pakalpojumu sniedzēji.

Saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem 2010. gada rudenī bezdarba līmenis valstī sasniedza 14,3 %, tostarp Rīgas reģionā bezdarbnieku skaits bija 10,9 %. Savukārt šā gada septembrī bezdarba līmenis Latvijā ir 8,2 %, tostarp Rīgas reģionā pašlaik bez darba ir vairs tikai 5,2 % cilvēku.