01.05.2012 14:30

Novadnieku bizness: Kombinezonu virs apakšveļas – un aidā!

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Par Stikānu ģimenes uzņēmuma seju kļuvis pašu trīs gadus vecais dēlēns Jorens. Par Stikānu ģimenes uzņēmuma seju kļuvis pašu trīs gadus vecais dēlēns Jorens. Elīna Kondrāte

Krīze ķekaviešiem Jurim un Ritai Stikāniem nebija šķērslis, lai sāktu Latvijā ko gluži jaunu – bērnu termoveļas ražošanu.

"ThermoKid" apakšveļa ir ne vien ērta un praktiska – tā vienīgā pasaulē saņēmusi Vācijas Hohenšteinas pētniecības institūta sertifikātu par ekoloģiskumu.

Rita jau ilgus gadus veiksmīgi vada SIA "BeBe" privātbērnudārzus, taču, piedzimstot dēlam Jorenam, sapratusi, ka bērnudārzi darbojas stabili un ir īstais laiks domāt par kaut ko citu. "Dēls piedzima krīzes laikā, kad visi sāka runāt par ražošanu un eksportu," atceras trīsgadīgā Jorena un deviņus gadus vecās Juritas mamma. "Dēls piedzima novembrī. Staigāju ārā ar Jorenu ratiņos un domāju par to, kā man viņš ikreiz jātuntuļo, lai nebūtu auksti," atceras uzņēmēja. "Juris spēlē basketbolu Ķekavas komandā. Viņam kā jau sportistam ir termoveļa. Un tad mums radās ideja – kāpēc tāda nevarētu būt arī bērniem? Turklāt – šī niša bija pilnīgi brīva."

Sildīs gan ziemā, gan teltī

Termoveļa pasaulē nav jaunums, taču "ThermoKid" piemīt kāda būtiska atšķirība – šie modeļi piemēroti arī pašiem mazākajiem. "Mūsu termo apakšveļa radīta bērniem jau no pus gada līdz astoņu gadu vecumam."

Veļa patur siltumu un izvada lieko mitrumu. To var vilkt uz plikas miesas un uzreiz virsū kombinezonu vai jaku. "Nepieciešams vilkt tikai divas kārtas – bērnam ir ērti, turklāt viņš nesvīst un nesalst." Ja temperatūra noslīd zem mīnus trim grādiem, tad gan var padomāt par vēl kāda apģērba gabala vilkšanu.

Rita stāsta, ka termoveļu var lietot gan ziemā, gan vasarā. "Visaktīvākais laiks, kad to izmanto, ir no septembra līdz maijam. Tomēr tā lieliski noder arī vasarās – tad tā velkama kā pidžama vai izbraucienos, kad jānakšņo teltīs."

Stikānu ģimene, izstrādājot bērnu apakšveļu, rūpīgi padomājusi ne vien par kvalitāti, bet arī par to, lai bērniem būtu maksimāli ērti, tāpēc izveidota divu dažādu modeļu apakšveļa. Kombinzontipa "Kosmo" modelis ar rāvējslēdzēju piemērots bērniem vecumā no deviņiem mēnešiem līdz trīs gadiem. Tas esot ērts pat bērniem, kas nēsā autiņbiksītes.

Savukārt modelis "Thermo" piemērots līdz astoņu gadu vecumam. Tam izstrādāts krekliņš ar pagarinātu muguras daļu un bikses ar paaugstinātu vidukļa daļu, kas, aktīvi kustoties, neatsegs pliku muguru. Jaunums ir termoregulējoša šallīte, kas tāpat kā drēbītes veidota no mīksta un termoregulējoša auduma. Veļas šuves un aizdares apstrādātas tā, lai neberztu un nekairinātu ādu.

Aug līdzi bērnam

Termoveļas ražošanas sākšana nebūt neesot bijusi viegla. "Mums bija zināšanas par uzņēmējdarbību un reklāmu, bet nebija nekādu zināšanu par specifisko audumu." Pēc rūpīgiem meklējumiem, atraduši audumu piegādātāju, tomēr, uzšujot pirmo modeli, sapratuši, ka tas tomēr nav gluži tāds, kādu vēlējušies. Līdz beidzot Juris atradis atbilstošāko audumu ražotāju.

"Šādu audumu ražo tikai Taivānā un tikai vienā vietā. No viņiem audumu pasūtām arī pašreiz. Tā kā mums pašiem nav savas ražotnes, pērkam arī šūšanas pakalpojumu." Lai izveidotu maksimālu kvalitatīvu veļu, pāris sadarbojies ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU). Piegrieztņu izveidē Stikāniem ļoti palīdzējusi maģistrante Liene Tiļļa, savukārt kopā ar universitātes profesoriem aptuveni gadu veikti dažādi zinātniski pētījumi un testi.

"Kamēr bērni sportoja, mēs pētījām, kā viņi svīst un kuri audumi un modeļi būtu vislabākie." Arī Ritas un Jura bērni nēsā termoveļu. Tas palīdzējis atklāt arī vēl kādu būtisku īpašību – audums satur šķiedru, kas ir ļoti elastīga, tāpēc augošs bērns to var nēsāt pat divas sezonas.

Rita stāsta, ka kvalitatīvs gala produkts esot bijis jāgaida ilgi un pacietīgi. "Tas man bija kas jauns. Kad profesori sprieda par mūsu produktu, pat gribēdama nevarēju iedziļināties, jo tas šķita tik ļoti sarežģīti," viņa smej un piebilst, ka RTU komanda esot bijusi ļoti atsaucīga un ieinteresēta.

Termoveļa pret kokvilnu

Rita atklāj, ka ekosertifikāts ir ne tikai pagodinājums – tas uzliek arī pienākumus. "Sertifikāts tiek piešķirts uz gadu, un tad tas atkal jāatjauno. Vēl pirms mēneša viņi bija ieradušies apskatīt, vai visu joprojām darām pareizi pēc noteiktajām prasībām."

Lai gan ražošana uzsākta veiksmīgi, Rita atzīst, ka grūtākais vēl tikai priekšā. "Mums ir daudz stereotipu, ka pati labākā ir kokvilnas apakšveļa, tomēr, veidojot termoveļu, uzzināju, ka tas ne vienmēr ir labākais audums. Paši jau bieži nemaz nezinām, no kurienes nāk un kā ražota kokvilna, ko katru dienu velkam mugurā."

Pašreiz "ThermoKid" pieejama tikai baltā krāsā, taču plānots ieviest gan krāsas, gan veļu bērniem, kas vecāki par astoņiem gadiem. "Veļu var mazgāt veļasmašīnā. Tā nedilst. Ar laiku tā vairs nav sniegbalta, bet tomēr nekļūst ne dzeltena, ne pelēka."

Rita stāsta, ka uzņēmums vēl nav tik liels un spēcīgs, lai atvērtu paši savu ražotni, tomēr nākotnes plāni ir lieli. "Tagad domājam par eksportu uz Vāciju un Zviedriju. Veļa pirmo reizi Latvijā bija nopērkama šoziem. Un esam priecīgi, ka tā iepatikās pat latviešiem, jo mums tas ir jaunums."

Rita teic, ka lielu atbalstu snieguši vecāki un turēšanās pie saviem principiem. "Brīvdienas vienmēr cenšos veltīt sev un bērniem. Tas dod enerģiju nākamajai nedēļai. Agrāk strādāju arī naktīs, līdz sapratu, ka, brīvdienās labi atpūšoties, darbi rit raitāk."

Sieviete atklāj, ka daudzi vaicājot, kāpēc neražo veļu pieaugušajiem. "Gribam orientēties uz bērnu veļu, tas ir mūsu mērķis. Ja sāksim iet uz visām pusēm, tā būs mūsu neveiksmes atslēga," pārliecināta Rita.