13.09.2014 16:37

Grāmatu vietā tirgo vāciņus un pildspalvas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Daiļliteratūru, vārdnīcas, enciklopēdijas un citas grāmatas ņemu tirgot dažos eksemplāros, jo cilvēki tās vienkārši nevar atļauties nopirkt," skaidro pārdevēja Baiba Ziediņa. "Daiļliteratūru, vārdnīcas, enciklopēdijas un citas grāmatas ņemu tirgot dažos eksemplāros, jo cilvēki tās vienkārši nevar atļauties nopirkt," skaidro pārdevēja Baiba Ziediņa. Einārs Binders

Mācību gada sākums ir saspringts laiks ne tikai skolām, bet arī grāmatnīcām. Kā to no sava skatpunkta redz grāmatu tirgotāji, jautājām Salaspils privātās grāmatnīcas "Virza" pārdevējai Baibai Ziediņai.

Valsts grāmatnīcas liktenis vēstures griežos
Grāmatnīca "Virza" ir bijušās valsts Salaspils grāmatnīcas pārņēmēja un darba turpinātāja. "Sākoties privatizācijai, grāmatnīca nonāca privāta īpašnieka rokās. Kad viņam radās veselības problēmas, saimnieks gribēja to likvidēt," stāsta B. Ziediņa. "Tā kā biju ar grāmatām strādājusi, es no viņa pārņēmu veikala inventāru, grāmatas un maksāju telpu īri. Taču bijušajās grāmatnīcas telpās mums sanāca pastrādāt tikai pāris gadu. Īpašnieka dēls tās pārdeva "Feniksam", kas varēja maksāt vairāk, un tur atvēra
spēļu zāli.

Pirms pāris gadiem Salaspilī ienāca "Jāņa Rozes" grāmatnīca, ko atvēra tirdzniecības centrā "Rimi". Tas, ka atrodamies mazliet nomalē, un tas, ka ir otrs grāmatu veikals, protams, ietekmē mūsu darbu. Konkurēt ar "Jāņa Rozes" grāmatnīcu tīklu, kurā ir vairāk par 30 veikaliem, nevaram, tāpēc orientējamies uz konkrēto vietējo pircēju, lai apmierinātu viņa vajadzības."

Vākojam visu izmēru mācību grāmatas

"Šogad mācību grāmatas un darba burtnīcas veiklā vairs nepārdodam, jo tās no izdevniecībām piegādājam Salaspils, Ulbrokas, Ķekavas, Baldones skolu bibliotēkām, ar kurām sadarbojamies," stāsta pārdevēja. "Skolas mācību grāmatas saņem par vairumtirdzniecības cenām.

Ir atsevišķi gadījumi, kad vecāki vēlas, lai bērnam mājās būtu mācību grāmatu dublikāti. Viņi nāk ar sarakstu, mēs tās pasūtām izdevniecībā un pārdodam veikalā. Tas, ko mēs visiem piedāvājam veikalā uz vietas, ir mācību grāmatu apvākošana. Vecāki vai skolēni nāk ar grāmatu komplektu, jo grāmatām ir ļoti atšķirīgi izmēri. Aktīvākais grāmatu vākošanas laiks ir divas pirmās septembra nedēļas."

Piedāvājam kvalitatīvus rakstāmrīkus, krāsas, otas

"Mācību gada sākumā pastiprināta interese ir arī par mācību piederumiem – kladēm, burtnīcām, pildspalvām, zīmuļiem, krāsām, līmi un citām kancelejas precēm," turpina B. Ziediņa. "Mēs tirgojam pārbaudītu ražotāju kvalitatīvus izstrādājumus. Bieži vien pie mums iegriežas vecāki ar sūdzībām par zīmuļiem vai līmēm, kas par lētu naudu pirkti lielveikalos skolas preču akcijās, taču bērni tos izmantot nevar, jo zīmuļiem lūzt serdeņi, ar līmēm neko nevar salīmēt utt. Skatāmies, lai arī pasteļu krītiņi, akvareļu krāsas un citi mākslas skolām nepieciešamie piederumi būtu tādi, ar ko bērniem prieks strādāt un viņu darbam ir labs rezultāts."

Ar grāmatu tirgošanu izdzīvot nevaram
"Jaunākās daiļliteratūras grāmatas patlaban ņemu pa vienai, divām, jo cilvēkiem vienkārši nav naudas to iegādei," atklāj pārdevēja. "Kādreiz pensionāri atļāvās nopirkt kādu romānu vai pavārgrāmatu, bet tagad viņi nāk uz veikalu ar blociņu un pildspalvu. Es jautāju: "Ko jūs rakstāt? Vai salīdzināt cenas?" Viņi atbild: "Nē, pierakstu grāmatas autoru un nosaukumu, lai zinu, ko prasīt bibliotēkā."

Kādreiz grāmatām PVN bija 5 %, tagad – 12 %. Arī vārdnīcas cilvēki faktiski vairs nepērk. Par enciklopēdijām interese ir tikai mācību gada sākumā vai, ja kādam nepieciešama dāvana. Toties ir interese par dažādu praktisko darbu padomu grāmatiņām, kurās ir pamācības, kā izgatavot dažādus rokdarbus. Šos izdevumus pērk gan skolēni, gan bērnudārzu audzinātājas, gan pieaugušie, kuriem ir kāds hobijs.

Esam izstrādājuši veikala atlaižu kartes, ar kurām pastāvīgie pircēji mūsu veikalā grāmatas var nopirkt ar 10 %, bet kancelejas piederumus ar 15 % atlaidi. Cilvēki kaut nedaudz, bet ietaupa, un mums, kaut nedaudz, bet palielinās apgrozījums.

Ar grāmatu tirgošanu vien izdzīvot nevaram, tāpēc sadarbojamies arī ar vietējām iestādēm, piemēram, bērnudārziem, kultūras namiem, un pēc pasūtījuma piegādājam viņiem vajadzīgos kancelejas piederumus un dažādas preces, kas nepieciešamas pasākumu rīkošanai un noformēšanai."