28.08.2014 18:25

Laikraksts: "Kvist" turpina ieguldīt attīstībā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laikraksts: "Kvist" turpina ieguldīt attīstībā arhīvs

Dāņiem piederošās liekti līmēto mēbeļu ražotnes "Kvist" produkcijas apjoms Mālpils novadā aug par 25–30% gadā, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Bijušo "Sāgas" grupas mēbeļu ražotni "Laiko" Mālpilī Dānijas kompānija AS "Kvist Industries" iegādājās no "Swedbank" 2011. gada nogalē. Dāņi atjaunoja ražotnes darbību 2012. gada aprīlī, ieguldot tajā trīs miljonus eiro, plānodami investēt vēl vismaz vienu līdz divus miljonus eiro. Uzņēmumam ir izdevies īstenot savas ieceres, un, SIA "Kvist" valdes loceklis Mihaels Kvists "Dienas Biznesam" izteicies, ka "Kvist Industries" grupa kopumā turpina ieguldīt ap vienu miljonu eiro gadā, lielākoties – Latvijā.

Divarpus gadu darbības laikā darbinieku skaits pieaudzis no 50 līdz 250, kas ir apmēram puse no grupas darbinieku skaita. "Kvist" ir ražotnes arī Dānijā un Slovākijā. Pašlaik Slovākijā visas jaudas esot izmantotas, bet Latvijā vēl esot vieta, kur izplesties. Mālpils ražotne lielākoties darbojas divās maiņās. Pēc ražotnes iegādes sākumā tika izmantota vien trešā daļa telpu, taču šobrīd tajās visās notiek ražošana vai arī tās tiek sagatavotas šim nolūkam. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 6,24 miljonus eiro, šogad tiek plānots pieaugums teju par trešdaļu.

Ražotne pirms tās darbības atjaunošanas bija strādājusi vairāk nekā 20 gadu, tāpēc ir bijušas ne tikai ēkas un iekārtas, bet arī pieredzējuši ražošanas darbinieki, tostarp cilvēki, kuriem ir ļoti laba izpratne par to, kas nepieciešams kvalitatīvu liekti līmēto mēbeļu izgatavošanai.

Kaut arī ražotnē mēbeļu izgatavošanu var veikt no nulles, lielā pasūtījumu apjoma dēļ nepieciešamo finieri "Kvist" pašlaik iepērk gan Latvijā, gan ārvalstīs. Taču, ja piegādātāji vēlētos palielināt cenas, ražotnē finieri jebkurā brīdī var izgatavot paši, jo ir nepieciešamās lobmašīnas un žāvētavas. Septembra sākumā plānots pabeigt jaunā ceha iekārtošanu, tad "Kvist" jaudas palielināsies par trešdaļu, raksta "DB".

"Kvist" investē gan pašu līdzekļus, gan bankas naudu, jo kopš ražotnes iegādes izveidojušās labas attiecības ar "Swedbank". Tā kā pēdējā laikā bijis nepieciešams nodrošināt strauju attīstību, piesaistīts investors – kāds Kopenhāgenas investīciju fonds, kas iegādājies trešdaļu "Kvist Industries" akciju. Tas garantējot arī zināmu stabilitāti klientu acīs, saka 
M. Kvists. Viņš ir gandarīts par vietējo darbinieku līdzdalību SIA "Kvist" darbības organizēšanā.

Tā kā "Kvist" darbojas kā apakšuzņēmējs, izpildot pasaulē pazīstamu mēbeļu zīmolu pasūtījumus, krīzes laikā šie klienti netika pazaudēti, taču samazinājās pasūtījumu apjoms, jo īpaši mēbelēm, kas domātas publiskajām ēkām, tostarp birojiem un bankām. "Kvist" produkcijas klāstā divas trešdaļas ir mājas mēbeles, bet viena trešdaļa – mēbeles sabiedriskām celtnēm, kuru būvniecības apturēšana vai palēnināšanās jūtami atspoguļojusies grupas apgrozījumā.

Uzņēmums darbojas uz 3–5 gadu līgumu pamata, kuros gan nav atrunāti precīzi apjomi vai līguma summas, taču tas garantē zināmu stabilitāti abām iesaistītajām pusēm: klientam pārliecību, ka vajadzības gadījumā laikus par noteiktu samaksu tiks piegādātas mēbeles, "Kvist" – ka būs pasūtījumi. Šobrīd 2014. gada jaudas jau ir pārdotas, un notiek sarunas par 2015. gada pasūtījumu apjomiem.