25.08.2014 14:25

FOTO: Dārzniecībā "Neslinko" Baložos baudāma tomātu daudzveidība

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(4 balsojumi)

Baložu ģimenes dārzniecības "Neslinko" siltumnīcā tomāti pārsteidz ar milzīgo krāsu un formu daudzveidību. Un kā nu ne, ja saimnieku kolekcijā ir aptuveni 250 šķirņu.

Elgai Bražūnei jautājam par šīs vasaras ražu un darbiem, kas patlaban veicami siltumnīcā, domājot par nākamo pavasari.

– Kā tomātiem patika šī vasara?

– Vasaras sākums bija vēss, bet tomātiem labs. Ziedputekšņi nobrieda, un apputeksnēšanās bija laba. Tiklīdz sākās karstums, radās problēmas ar kalcija, magnija un citu minerālu neuzņēmību. Tomātiem tika traucēta sabalansēta vielmaiņa, ko varēja redzēt gan augļos, gan uz lapām. Augļiem metās brūnā puve, kas liecina par apgrūtinātu kalcija uzņemšanu. Ja uz lapām vai stumbra parādās pelēkā puve, pirmā palīdzība pret to ir izsijāti lapu koku pelni. Uz kaites skartajām vietām uzkaisot pelnus, puves sporas tālāk vairs neattīstās.

Lielo karstumu varēja mazināt, tomātus noēnojot – krītojot vai pārklājot ar tīkliem – un siltumnīcu vēdinot. Lielās siltumnīcās to ir vieglāk izdarīt, jo var atvērt ne tikai durvis abos siltumnīcas galos, bet arī vēdlogus sānos un augšā, kam jābūt pamīšus, lai gaisa plūsma sadalītos pa visu siltumnīcas teritoriju, jo maksimālā temperatūra, ko tomāti pacieš, ir +28 grādi.

Tagad, kad laiks atkal kļuvis mērens un lietains, visi procesi augos notiek normāli – ziedputekšņi nobriest, apputeksnēšanās turpinās, un augļi attīstās pilnvērtīgi. Augusta sākumā tomāti ir jāgalotņo, lai tie neaizraujas ar augšanu, bet nobriedina augļus. Pagājušajā gadā, kad bija silts un garš rudens, pēdējos tomātus novācām novembra sākumā.

Labi, ka šogad miglas vēl nav bijušas. Tomāti ir jāsargā no tām, jo aukstais mitrums, ieplūstot siltumnīcā, rada tādus kā lapu apdegumus. Tās kļūst ļenganas un mīkstas. Ja var noprast, ka būs miglas, ir jāver ciet siltumnīcas durvis, apakšējie logi un zemie vēdlogi.

Tiem, kuri audzē lauka tomātus, ir laiks tos novākt, jo augustā to sezona beidzas. Ja ir arī siltumnīca, tomātu ražu var pagarināt vismaz līdz oktobra sākumam. Tas svarīgi tāpēc, ka no krūma noņemts tomāts pēc pāris dienām zaudē garšu. Uz visām šķirnēm to nevar attiecināt, bet uz ļoti lielu daļu gan.

– Ko patlaban var darīt, domājot par nākamā gada ražu?

– Augusta nogalē zem siltumnīcas tomātiem, kuriem pirmie ķekari jau novākti, var iesēt rudzus. Tos izsēj zem tomātu stādiem un piesedz, uzberot graudiem aptuveni puscentimetru biezu neitralizētās kūdras slāni. Graudus ierušināt augsnē nevar, jo tomātam saknes ir augsnes virskārtā.

Rudzi siltumnīcā radīs labu mikroklimatu. Rudzu dīgsti veidos zaļu paklāju, un tas pasargā gan tomātus, gan to augļus no slimībām, kuras izplatās rudenī. Nekādas sēnīšu sporas, ja tās ir attīstījušās augsnē, uz augiem nepacelsies un lapas nepostīs.

Kad tomātu sezona beigsies, visas auga daļas no siltumnīcas jānes ārā un jākompostē atsevišķi, bet rudzi jāierok augsnē. Ja ir paredzēts likt kūtsmēslus, tad kopā ar rudziem iestrādā arī tos. Rudzi attīra augsni, jo mikrosēnītes necieš rudzu klātbūtni un aiziet bojā.

– Šonedēļ, tas ir, no 27. līdz 31. augustam, Dabas muzejā Rīgā būs tomātu izstāde, kur varēs nopirkt arī iepatikušos tomātu sēklas. Pēc kādiem kritērijiem tomātus izvēlēties?

– Tā kā tomātu ēšana vispirms notiek ar acīm, ir svarīgi, lai tas patīk. Jāstāda tādi tomāti, kādu augļus gribas ēst. Ja zaļas, oranžas vai baltas krāsas tomāts nešķiet apetītelīgs, kāpēc to stādīt un audzēt?

Nākamais parametrs ir tomāta garša un mīkstuma konsistence. Sulīgie tomāti ir labi salātiem, bet miltainie un gaļīgie ir piemēroti likšanai uz maizītēm, kārtojami dažādu krāsu tomātu platēs un grilējami. Katras krāsas un šķirnes tomātam ir sava garša. Baltos un gaiši dzeltenos tomātus var ēst cilvēki, kuri nevar lietot sarkanos tomātus. Oranžajos tomātos ir vairāk karotīna.

Trešais būtiskais parametrs ir tomātu garums. Ja nākamajā pavasarī tos plāno audzēt siltumnīcā, kur kores augstums ir 2 m, bet malās 1–1,20 m, arī šķirne ir jāizvēlas attiecīga garuma, bet, ja ir lielā siltumnīca ar augstiem griestiem, tad zemos tomātus nav vērts stādīt.

Katru dienu tomātu izstādē piedalīsies konsultanti, kuri paši audzē tomātus un var atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem šajā jomā.

– Jūsu kolekcijā ir tomātu šķirnes no dažādām pasaules malām. Kā jūs izmantojat šo tomātu daudzveidību savā virtuvē?

– Tomāts ir visvērtīgākais, kad tam ir sezona un tas tikko noņemts no stāda. Mēs ikdienā ēdam dažādu krāsu un garšu tomātus un tik, cik katram tos gribas. Tomāti dod sāta sajūtu, bet tajos ir maz kaloriju. Tomātus kā odziņas apēdam, stāvot pie krūma. Tiem klāt neko nevajag.

Vēl mūsu ģimenē iecienīti ir salāti, kam sagriežu dažādu krāsu tomātus, gurķus, papriku. Visiem dārzeņiem mazliet pārkaisu sāli, piparus un sasmalcinātas svaiga bazilika lapiņas. Uzberu nedaudz sarīvēta Krievijas siera un pārslaku ar labu auksti spiestu eļļu – olīvu, vīnogu kauliņu, ķirbju, valriekstu vai arī šo eļļu maisījumu.

Tomātu maizītes es gatavoju no saldskābās maizes, kam pārziežu biezu, skābu lauku krējumu. Uz tā lieku tomāta šķēles, kas ir gandrīz divreiz biezākas par maizi.

Papriktomātus, kam, līdzīgi kā paprikai, ir tukšs vidus, pildu ar siera salātiem, ko gatavoju no rīvēta siera, graudainā biezpiena, sīki sagrieztiem vārītiem burkāniem un svaigas paprikas. Pariktomātus var pildīt arī ar termiski apstrādātu rīsu un maltās gaļas masu, ko pirms pasniegšanas uzgrilē.


Tomātu šķirņu krāsu un formu daudzveidība (skat.fotogaleriju):

1. rinda: "Vērša sirds" (labi zināma un ļoti iecienīta šķirne svaigai ēšanai), "Zebra" (tomāti ar savdabīgu garšu, plānu miziņu, piemēroti svaigai ēšanai), "Mandarīns" (ļoti garšīgi un iecienīti tomāti, kas nezaudē garšu pat divas nedēļas pēc noņemšanas no krūma; var konservēt).

2. rinda: "Lotringas skaistule" (šīs šķirnes tomāti ir arī rozā un sarkanā krāsā; augļi parasti ir ļoti lieli un miltaini, piemēroti svaigai ēšanai), "Juniors" (parasti tos apēd svaigus, bet var arī konservēt), "Oliņas" (ogu tomātiņi svaigai ēšanai, var konservēt).

3. rinda: "Saldais miljons" (svaigai ēšanai ar diezgan spēcīgu garšu), "Debaro gigants" (plūmveida tomāti svaigai ēšanai un konservēšanai), "Milda" (gaļīgi, miltaini tomāti svaigai ēšanai).

4. rinda: "Zelta kupols" (miltaini tomāti svaigai ēšanai), "Leģenda" (stingrs, gaļīgs mīkstums, garšīgi ēšanai; var konservēt), "Aveņu medus" (ļoti gaļīgi tomāti, sēklu tajos tikpat kā nav).

5. rinda: "Saules dāvana" (viens no populārākajiem tāpēc, ka ir ļoti miltains), "Redzu neticu" (ļoti ražīgi, aug čemurs uz čemura), "Buratino" (interesantas formas augļi, svaigai ēšanai).

6. rinda: "Zemes brīnums" (ļoti lieli tomāti, viena augļa svars var sasniegt pat kilogramu), "Oranžais gigants" (miltaini, stingri, lieliski sviestmaižu tomāti), "Papriktomāts" (ar tukšu vidu, ko var pildīt ar salātiem vai gatavu maltās gaļas masu un uzgrilēt).

7. rinda: "Piparu tomāts" (izteikti gaļīgs tomāts ar ļoti maz sēklām svaigai ēšanai), "Šokolādes tomāts" (piesaista ar interesanto krāsu un garšu; lieliski noder tomātu platēm), "Milzis" (gaļīgi un ļoti garšīgi augļi svaigai ēšanai).

8. rinda: "Svītrotā šokolāde" (svaigi ēdami tomāti ar ļoti plānu miziņu), "Krimas roze" (tumši rozā augļi, miltaini un piemēroti svaigai ēšanai), "Dāmu prieks" (ļoti gaļīgi tomāti, kuros ir tikai dažas sēkliņas; kamēr aug, nedrīkst skarties klāt un grozīt, jo var notrūkt no kāta).