18.07.2014 07:26

Pierīgas lauksaimnieki nesūkstās lietainās vasaras dēļ

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas lauksaimnieki nesūkstās lietainās vasaras dēļ Krišjānis Grantiņš

Labības ražas kvalitāti un apjomu lielā mērā ietekmē tieši laika ap­stākļi. Vasaras sākums ilgstoši bija ļoti drēgns un ar nokrišņiem bagāts, tagad – pēkšņs karstuma vilnis.

To, kā laikap­stākļi ietekmējuši šā gada ražu, jautājām Pierīgas lauksaimniekiem.

Mārtiņš Gierkens un viņa tēvs Lēdurgā apsaimnieko vairāk nekā tūkstoš hektāru zemes. Viņš stāsta, ka vasaras sākumā piedzīvotā mitrā un aukstā laika dēļ pirmā zālāja raža, ko izmanto skābsiena sagatavošanai, bijusi mazāka nekā ierasts. Tomēr pirmā pļauja bijusi laicīga – vēl pirms otrajiem lielajiem lietiem, tādēļ īpašus zaudējumus laika apstākļi nav radījuši.

Tāpat viņu saimniecībā jau vismaz desmito gadu aug arī kukurūza. Saimnieks atzīst, ka uz šo augu ārējie vides apstākļi iedarbojoties spēcīgāk – aukstā laika dēļ kukurūza augot krietni lēnāk, tomēr viņš ir optimistiski noskaņots un prognozē, ka raža būšot laba, ja vien saglabāsies siltais un salīdzinoši mitrais laiks, kas kukurūzai esot īpaši labvēlīgi augšanas apstākļi. Viņš gan norāda, ka vēsā vasaras sākuma dēļ tā līdz ražas novākšanai, iespējams, nebūs pilnībā nogatavojusies.

Savukārt Krimuldas pagasta ģimenes uzņēmuma SIA "Cikl" saimnieks Vladimirs Viguļars, kurš šogad iesējis kviešus un miežus, sarunā apgalvo, ka pašlaik vēl grūti spriest par to, kāda izdosies raža un vai šā gada laika apstākļi to ir būtiski ietekmējuši: "Ir grūti pateikt. To, kā būs, redzēsim septembrī, bet pagaidām izskatās labi."

Viņš arī norāda, ka tādu ideālu laika apstākļu, kādos augt kviešiem un miežiem, nemaz nav. Jautāts, vai ieilgušais aukstais un lietainais laiks nav veicinājis kādu slimību attīstību augiem, saimnieks apgalvo, ka ar graudaugiem viņa saimniecībā viss esot kārtībā.

Ainārs Stiliņš, ZS "Lauciņi" saimnieks no Ikšķiles novada Tīnūžu pagasta, savā 800 hektāru lielajā saimniecībā audzē gan rapsi, gan vairākus graudaugus – kviešus, miežus, rudzus. Jau nākamnedēļ augkopis dosies pļaujā uz lauka, jo pirmie augi jau esot gatavi. Saimnieks stāsta, ka ziemājiem šogad būšot sliktāka raža nekā vasarājiem, tomēr ir optimistisks un apgalvo, ka, ja laika apstākļi nepārsteigs, raža tik un tā būšot laba.

"Ar laikapstākļiem ir tā, kā ir. Kādai kultūrai tie ir labāki, kādai – sliktāki," stāsta A. Stiliņš. Viņš arī apgalvo, ka galvenais, lai rudenī būtu saulains un silts, jo tad būs pienācis lielākais pļaujas laiks.

Vēl A. Stiliņš pastāstīja, ka šogad laika ap­stākļu dēļ esot bijušas problēmas ar miežiem, jo tiem bijusi izteikta plankumainība. "Dabūjām kārtīgi pacīnīties," saka "Lauciņu" saimnieks. Ar citiem augiem izteiktu problēmu nav bijis.