13.07.2014 08:30

Pierīgas uzņēmums, demontējot valsts robežkontroles punktus, beidzot Latviju "pievienos" Šengenas zonai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Būvju demontāžu IeM bija paredzējusi Rucavas muitas punktā, bet Grenctāles robežkontroles punktā plānots demontēt būves un inženierbūves. Tam 2015. gadā ministrija bija atvēlējusi papildu finansējumu 196 716 eiro apmērā. Būvju demontāžu IeM bija paredzējusi Rucavas muitas punktā, bet Grenctāles robežkontroles punktā plānots demontēt būves un inženierbūves. Tam 2015. gadā ministrija bija atvēlējusi papildu finansējumu 196 716 eiro apmērā. www.celinieks.lv

Rucavas muitas punktā un Grenctāles robežkontroles punktā Iekšlietu ministrijas (IeM) valdījumā esošo būvju demontāžu par kopumā 143 710 eiro veiks SIA "Mārupes ceļinieks".

Par to liecina Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) publicētais informatīvais paziņojums par noslēgto līgumu, vēsta LETA. Noslēgtais līgums paredz abās vietās esošo ēku un inženierbūvju nojaukšanu, kā arī demontāžas tehniskā projekta izstrādi.

Jau ziņots, ka aprīlī valdība atbalstīja Rucavas muitas punktā un Grenctāles robežkontroles punktā Iekšlietu ministrijas valdījumā esošo būvju demontāžu, lai Latvija pilnībā varētu piemērot Šengenas noteikumus.

Būvju demontāžu IeM bija paredzējusi Rucavas muitas punktā, bet Grenctāles robežkontroles punktā plānots demontēt būves un inženierbūves. Tam 2015. gadā ministrija bija atvēlējusi papildu finansējumu 196 716 eiro apmērā. Finansējuma pieprasījumu plānots iesniegt kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem jaunajām politikas iniciatīvām.

Ēku demontāža saistīta ar Eiropas Padomes (EP) lēmumu attiecībā uz Šengenas noteikumu pilnīgu piemērošanu vairākās valstīs, tostarp Latvijā. Ar EP lēmumu Latvijā kopš 2007. gada 21. decembra tiek piemēroti Šengenas noteikumi, kuros iekļauti noteikumi par personu pārvietošanos pār robežām.

Ar noteikumiem Eiropas Savienība (ES) ir realizējusi savu kompetenci un noteikusi ārējās robežas šķērsošanas aspektus. Vienlaikus ar noteikumiem paredzēts, ka uz Šengenas zonas ES dalībvalstu robežām netiek veikta robežkontrole. Lai nodrošinātu personu brīvu pārvietošanos, dalībvalstīm tika noteikts pienākums likvidēt visus šķēršļus netraucētai satiksmes plūsmai uz autoceļiem robežas šķērsošanas vietās pie iekšējām robežām.