02.07.2014 07:27

Trīs uzņēmīgi jaunieši no Siguldas nobrieduši nopietna biznesa attīstīšanai konkursā "Radām novadam"

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Jānis Šveds (no kreisās), Ansis Krūmiņš un Mikus Karlovs, saņemot RSU bakalaura diplomus. "Piedalīšanās konkursā "Radām novadam" ir lieliska iespēja no daudziem aspektiem: iespēja tikt pie finanšu resursiem savu ideju īstenošanai, iespēja pierādīt sevi, iespēja uzlabot vidi, kurā dzīvojam, un vēl, un vēl. Iespējas ir jāizmanto!" teic Ansis. Jānis Šveds (no kreisās), Ansis Krūmiņš un Mikus Karlovs, saņemot RSU bakalaura diplomus. "Piedalīšanās konkursā "Radām novadam" ir lieliska iespēja no daudziem aspektiem: iespēja tikt pie finanšu resursiem savu ideju īstenošanai, iespēja pierādīt sevi, iespēja uzlabot vidi, kurā dzīvojam, un vēl, un vēl. Iespējas ir jāizmanto!" teic Ansis. no A. Krūmiņa personīgā arhīva

1. jūlijā noslēdzies jauno uzņēmēju konkursa "Radām novadam" pirmā kārta, kurā startēja 18 komandas no dažādām valsts augstskolām un novadiem.

Komanda "MRP" pārstāv Siguldas novadu. Cīnīties par uzvaru ir vērts, jo balvu fonds uzņēmējdarbības atbalstam jau pirmajā kārtā ir desmit tūkstoši eiro, bet par katru nākamo – vēl dāsnāks. Konkursa pirmā kārta bija skatāma 1. jūlijā arī LTV1 pulksten 22.15.

Labu ražojumu nekad nav par daudz

Komandas "MRP" dalībnieki ir Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studenti Ansis Krūmiņš, Mikus Karlovs un Jānis Šveds. Ansis studējis mārketingu un starptautiskās komunikācijas, Mikus ‒ mazā un vidējā biznesa vadību, bet Jānis apguvis starptautiskās finanses un ekonomiku. Līdztekus dalībai konkursā viņu dzīvē šajās dienās bijis kāds svarīgs notikums ‒ saņemts bakalaura diploms.

Jautāti, ko nozīmē "MRP", puiši teic, ka tas lai paliekot viņu noslēpums, kas tikšot atklāts tad, ja viņi uzvarēs konkursā. Tiesa, līdz uzvarai trešajā kārtā vēl pāris gadu jāpagaida, bet pagaidām jāgatavojas tālākai sacensībai.

Konkursa nolikums paredz, ka komandu uzdevums ir radīt pēc iespējas vairāk jaunu darbavietu, piesaistīt investīcijas un citādā veidā veicināt sava novada ekonomisko attīstību. Komanda "MRP" paredzējusi iesaistīties pārtikas ražošanas nozarē. "Mūsu mērķis ir konkursa laikā izstrādāt, sākt ražot un piedāvāt patērētājiem jaunu produktu no Latvijā pieejamām izejvielām. Siguldas novadā uzņēmumu, kuri ražo produktus ar augstu pievienoto vērtību, nevar būt par daudz," teic puiši. Un, ja viss izdosies, kā plānots, nākamgad, 1. martā, sāks darboties viņu uzņēmums, kas ražos augļu un dārzeņu sulas.

Puiši atzīst, ka pārtikas rūpniecība novadā nav plaši pārstāvēta, taču ir vairāki spēcīgi dārznieki, ar kuriem plānota sadarbība, tādējādi sekmējot arī viņu darbību. Gatavojoties konkursam, puiši par savām iecerēm runājuši ar Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Zilveru, kuram pašam ir zemnieku saimniecība un mājas vīna darītava, kā arī veiksmīga pieredze atrast savu nišu tirgū.

Atšķirīgs redzējums ir tikai ieguvums

Piedalīties konkursā "Radām novadam" Ansi un Jāni pierunājis komandas kapteinis Mikus, taču tas neesot bijis grūti, jo visiem trim jau labu laiku iekšā sēdējusi vēlme izmēģināt savas spējas uzņēmējdarbībā, atzīst Ansis. Turklāt šāds izaicinājums noteikti dos iespēju daudz labāk iepazīt pašiem sevi.

Par vienu no saviem trumpjiem puiši uzskata komandas biedru spēju paskatīties uz problēmām katram no cita skatpunkta un raksturu atšķirības. "Par spīti atšķirīgajiem viedokļiem, spējam atrast labāko risinājumu, motivēt un atbalstīt cits citu un darboties komandā," uzsver Ansis.

Viedoklis par to, kā lietas jāattīsta, svarīgos jautājumos visiem trim parasti esot visai atšķirīgs. "Tomēr laikam var teikt, ka esam apveltīti ar visai racionālu domāšanu, tādēļ vienmēr nonākam pie kāda kopsaucēja, un šeit talkā nāk spēja pamatot savu viedokli. Viedokļa pamatošanas nozīmīgumu esam atklājuši, tā teikt, zem sešām acīm un saprotam, ka tam ir vitāli svarīga loma, darbojoties plašākā auditorijā," stāsta Ansis.

Ko dod dalība konkursā

"Katram jau ir savs dzinulis, kas dzen uz priekšu. Viens no tiem noteikti ir vēlme dzīvot saskaņā ar sevi un just nākotnes perspektīvu. Otrs – nekas nelīdzinās tai sajūtai, kāda pārņem dienas beigās pēc labi padarīta darba," bilst Ansis un atgādina: "Komandai pirmām kārtām jābūt komandai. Dalība konkursā "Radām novadam" tomēr ir gan laika, gan enerģijas, gan intelekta un resursu ietilpīgs projekts, kas no katra indivīda daudz prasa un vēl vairāk prasīs. Lai uzvarētu konkursā, mūsuprāt, nepieciešams darboties ciešā sinerģijā, jo viens nav karotājs. Tāpat kā hokejā viens spēlētājs nevar uzvarēt spēli, arī šeit būs svarīga iekšējā darbu sadale un spēja kvalitatīvi izpildīt uzdevumus. Varavīksni veido septiņas, nevis četras vai piecas krāsas."

Konkursu "Radām novadam" organizē starptautiska organizācija "JCI Latvia", un tā mērķis ir veicināt veiksmīgu uzņēmējdarbību un kontaktu veidošanu starp JCI biedriem, interesentiem un sadarbības partneriem, kā arī nodrošināt plašākas iespējas. Konkurss ilgs līdz 2016. gada jūnijam, dodot iespēju komandām pilnvērtīgi izstrādāt un īstenot savus projektus.