15.04.2012 10:25

Mārupes uzņēmēji bažījas par ražošanas iznīcināšanu

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes uzņēmēji bažījas par ražošanas iznīcināšanu arhīvs

Kopš 10. aprīļa stājušies spēkā jaunie a/s "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas tarifi, kas, pēc vietējo uzņēmēju domām, apdraud viņu turpmāko darbību.

Izmaiņas siltumtarifos veiktas Mārupes novada ciemos – Mārupē, Skultē un Tīrainē. Līdzīgi kā citās pašvaldībās, līdz ar dabasgāzes cenas palielinājumu par siltumu būs jāmaksā vairāk.

"Mums siltums ir viens no būtiskākajiem izmaksu posteņiem, kas sastāda 40–50 procentus no kopējām izmaksām," atklāj kooperatīva "Baltijas dārzeņi" direktors Kaspars Brunovskis. "Nodokļi tiek nepārtraukti celti. Paaugstina arī darbaspēka nodokli, līdz ar to jāpalielinās arī cenām." Viņš uzsver, ka siltumu izmanto visi. "Nav grūti izsecināt, kas no tā izriet..."

K. Brunovskis skumji secina, ka situācijai ir tikai divi risinājumi: "Vai nu lēmējvara nāks pie prāta un sāks strādāt valsts ražotāju interesēs, vai nu vairs nebūs, kas ražo. Var skaidri redzēt, ka tiek darīts viss, lai iznīcinātu to ražošanu, kas jau ir, un tos, kuri tikai mēģina kaut ko darīt."

Mārupes novada Domes Attīstības komitejas priekšsēdētājs un z/s "'Purkalni" saimnieks Pēteris Pikše savukārt skaidro: "Gāzes cenas augšana, valdības pievienotais akcīzes nodoklis un palielinātais pievienotās vērtības nodoklis automātiski palielina arī siltuma tarifus. Saprotams, ka tas negatīvi ietekmē uzņēmēju un iedzīvotāju maciņus."

Viņš atzīst, ka lielākā nelaime ir PSRS laikā būvētās un nenosiltinātās ēkas, kur notiek ļoti liels siltuma zudums.

"Turklāt ir liels iedzīvotāju kūtrums un bailes uzņemties papildu finansiālās saistības, lai nosiltinātu savas mājas, neraugoties uz Domes informatīvo un materiālo atbalstu," nosoda P. Pikše.

Deputāts uzskata, ka situācija tikai saasināsies, jo gāzes, naftas un elektrības cenas turpinās celties. "Nodokļi, cenas un valdība nekad nevienu nav apmierinājušas. Ir jāmeklē ekonomiski risinājumi, lai ietaupītu līdzekļus un rastu ekonomiskus risinājumus," iesaka P. Pikše.

Iepriekš:

Mārupes novadā stājas spēkā jaunie siltumtarifi