10.06.2014 07:24

Otrajā pusgadā Pierīgā plāno izveidot 746 jaunas darbavietas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Otrajā pusgadā Pierīgā plāno izveidot 746 jaunas darbavietas www.df.lu.lv

Darba devēji visvairāk jaunu darbavietu plāno informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas speciālistiem, kā arī komercdarbības un pārvaldes speciālistiem.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sagatavotā darba tirgus īstermiņa prognoze 2014. gada otrajam pusgadam liecina, ka darba devēji Pierīgā plāno izveidot 746 jaunas darbavietas (pirmajā pusgadā bija prognozētas 1432) un likvidēt 306 darbavietas. Starpība starp plānoto jaunveidojamo un likvidējamo darbavietu skaitu Pierīgas reģionā ir otra pozitīvākā aiz Rīgas.

Galvenās profesiju grupas, kurām Pierīgā prognozēts lielākais darbaspēka pieprasījuma pieaugums, ir programmētāji, elektrisko un elektronisko iekārtu un izstrādājumu montieri, komercpakalpojumu jomas speciālisti, būvnieki un tiem radniecīgu profesiju pārstāvji, preču pārvadājumu aģenti, pārtikas produktu un dzērienu degustatori, pirmsskolas pedagogi, mēbeļu apvilcēji, sētnieki, dārznieki un stādu audzētāji, kā arī medicīnas māsas.

Savukārt darbaspēka pieprasījuma kritums plānots ēku būvniekiem, pārdevējiem, maizniekiem, konditoriem un konfekšu ražotājiem, telpu apkopējiem, grāmatvedības speciālistiem, lauksaimniecības un mežsaimniecības iekārtu operatoriem, ķīmijas un fiziskas zinātņu speciālistiem, kā arī finanšu un investīciju konsultantiem.

Kopumā Latvijas darba devēji šā gada otrajā pusgadā plāno izveidot 5895 jaunas darbavietas, no tām 3124 galvaspilsētā, 634 Kurzemē, 529 Zemgalē, 461 Latgalē un 401 Vidzemē.

Prognozi NVA sagatavoja, analizējot un apkopojot 2556 darba devēju un 11 nozaru asociāciju aptaujas. "Var uzskatīt, ka Latvijas ekonomikā notiek neliela, bet stabila izaugsme un preču un pakalpojumu pieprasījums, lai arī mazākā tempā, tomēr palielinās, kas ietekmē arī nepieciešamību pēc noturīga un nedaudz pieaugoša darbinieku skaita darba tirgū," secinājusi NVA.