31.05.2014 12:41

Ierosme atpūtai brīvdienās: Uz Siguldu drosmīgos izaicina "Vells"

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ierosme atpūtai brīvdienās: Uz Siguldu drosmīgos izaicina "Vells" publicitātes

No šā gada maija Siguldā ikviens var pārbaudīt pats savu drosmi pārliecināties par savu kolēģu, pārinieka, kolektīva vai jebkuras citas komandas spējām pārvarēt vienu kopēju izaicinājumu – deviņstāvu nama augstuma torni.

Asas izjūtas un skaists dabas skats, kas pavērsies no virsotnes, garantēts. Protams, ja vien spēsiet tikt līdz "Vella" pašai spicei.

"Vells" ir īpaša no Latvijas stiprākajiem kokiem veidota konstrukcija, pa kuras kājām var uzrāpties 30 metru augstumā un pēc tam laisties lejup – protams, stingri piesaitētam virvē un pirms tam saņemot instruktoru padomus. Aktīvā tūrisma centra "Eži" komanda, kas šo drosmes torni izveidojusi, ir pārliecināta, ka tas nav nekas neiespējams, ja vien blakus ir pārinieks vai komanda, kas drošina, uzmundrina un motivē.

Viens no "Ežu" vadītājiem un "Vella" idejas autoriem Mārtiņš Malcenieks stāsta, ka "Vells" noteikti saliedēs kolektīvu, jo te vienam ir jātur, otram jārāpjas, trešajam jāuzmundrina, ceturtajam jāpriecājas līdzi. Un "Vells" uzšķiļot uguni individuālo varoņdarbu cienītājos. "Lai to veiktu, nebūt nav jābūt spēkavīram vai kaut kā īpaši trenētam. Viss, kas nepieciešams, – vēlēšanās, griba un drosme," ir pārliecināts Mārtiņš.

Viņš arī pastāsta, ka ideja par šādas koka konstrukcijas jeb kāpšanas torņa izveidi "Ežiem" radās jau 2007. gadā, kad viņi tādu iepazina Norvēģijā. Ceļš līdz idejas īstenošanai gan bijis visai garš – septiņi gadi. Toties gandarījums par paveikto atsver ilgo gaidīšanas laiku.

Jautāts, kāpēc tornim ir tāds nosaukums, "Ežu" valdes loceklis Rolands Melbārdis izstāsta leģendu par to, kā velns nav gribējis, lai cilvēks augstāk par koku galotnēm redz un ar labo vienību slēdz. "Tad nu šis nodomājis cilvēku pārbiedēt. Uztaisījis milzu koka kājas, ap galvu aplicis koka pudurus un kaukdams nācis ļaudis biedēt. Mazi un lieli sabēguši mājās, trīcēdami kā diegi. Tikai viens mazs muļķītis ieķēries velnam kājā. Lai kā šamējs kāju purinājis un baiļu uguņus spļaudījis, mazļautiņš kāpis un kāpis līdz pat pašiem puduriem, līdz sasniedzis velna ragus. Velns apstulbis no tik lielas cilvēka drosmes un padevies. Kopš tās dienas tas stāv, kājām mežā ieaudzis, un katrs, kurš vēlas, var ar to spēkiem mēroties."

Tā, protams, ir tikai leģenda. Bet patiesībā tornis nosaukumu ieguvis, kad "Ežu" komanda uzkāpusi koka konstrukcijā un sapratusi, ka tā ir vieta, kur sevī un citos var daudz ko atklāt un pārkāpt pāri savām līdz šim iedomātajām spējām. "Katram tas vells, ko pārvarēt, ir savs. Un vells ir tas, kas mūs kārdina, izaicina. Kādam vells ir uzkāpt un pārvarēt savas bailes, kādam – uzticēties citam, kas drošina, bet kādam vells ir vispār uz šejieni atbraukt," saka Rolands.

Par "Vella" mājvietu izvēlēti Laurenči Siguldā, jo tā izveide sakritusi ar Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centra būvniecību un tornis labi iederējies kopējā projektā. Arī Siguldas novada pašvaldības vadības un darbinieku atsaucība bijusi par pamatu vietas izvēlei.

Zemāk apskatāma fotogalerija no "Vella" atklāšanas pasākuma (http://www.facebook.com/drosmestornis).