22.04.2014 14:43

Baldones novada šķeldas ražotājs "Vīgranti" palielinājis peļņu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņēmums konstatējis, ka joprojām turpina samazināties pieprasījums pēc šķeldas Skandināvijas valstīs, kas iepriekšējos periodos bija SIA "Vīgranti" galvenais eksporta tirgus. Uzņēmums konstatējis, ka joprojām turpina samazināties pieprasījums pēc šķeldas Skandināvijas valstīs, kas iepriekšējos periodos bija SIA "Vīgranti" galvenais eksporta tirgus. www.vigranti.lv

Baldones novada SIA "Vīgranti", kas nodarbojas ar mežizstrādi un kurināmās šķeldas ražošanu, pērn palielinājusi peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums piedzīvojis nelielu apgrozījuma kritumu, pārsvarā saglabājot pagājušā gada līmeni, savukārt peļņa augusi no 60 803 eiro 2012. gadā līdz 106 157 eiro pērn. SIA "Vīgranti" apgrozījums pagājušajā gadā bijis 2,6 miljoni eiro, kas ir par nepilnu procentu mazāk nekā 2012. gadā. Pērn uzņēmumā pieņemts viens darbinieks, bet kopējais darbinieku skaits bija 33.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, sabiedrības pašreizējo finansiālo stāvokli tā uzskata par stabilu, kaut atzīst, ka šobrīd pastāv zināmas finansiālas grūtības. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī 2013. gadā tehniskā bāze papildināta ar jauniem ražošanas līdzekļiem, tostarp jaunu koksnes drupināšanas iekārtu.

Šāda veida tehnika ir svarīgs faktors sekmīgai saimnieciskajai darbībai šķeldas ražošanas nozarē, jo intensīvas noslodzes rezultātā šīs iekārtas strauji nolietojas un to uzturēšanai darba kārtībā jāinvestē arvien lielāki un lielāki līdzekļi.

Salīdzinājumā ar 2012. gadu pērn saimnieciskās darbības intensitāte nav mazinājusies, un apgrozījums, mazliet samazinoties – par 0,65 %, palicis tuvu iepriekšējā gada līmenim.

Uzņēmums konstatējis, ka joprojām turpina samazināties pieprasījums pēc šķeldas Skandināvijas valstīs, kas iepriekšējos periodos bija SIA "Vīgranti" galvenais eksporta tirgus.

Iepriekšējo gadu īsās un salīdzinoši siltās ziemas, kā arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanās rūpniecībā veicināja elektrības cenu krišanos Eiropā, līdz ar to mazinājies koksnes kurināmā patēriņš koģenerācijas stacijās, kā rezultātā pērn SIA "Vīgranti" šķeldas piegādes apjoms uz ES joprojām turpinājis lejupslīdi. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pērn tas samazinājies par 81,32 %. Tā kā eksporta apjoms samazinās, palielināts apgrozījums vietējā tirgū.

Sabiedrība pērn ir veikusi savu tehnisko resursu izvērtēšanu, kā rezultātā pārdotas dažas nolietotas tehnikas vienības gan uz ES, gan trešajām valstīm.

No 2013. gada peļņas 20 000 latu (28 458 eiro) nolemts izmaksāt dividendēs un atlikušo daļu 54 608 latu (77 701 eiro) apmērā ieguldīt uzņēmuma saimnieciskās darbības attīstībā.

Baldones novada "Vīgrantos" reģistrētās SIA "Vīgranti" īpašnieki līdzīgās daļās ir Jānis Baltmanis (50 %) un Aivars Bunkšis (50 %).