14.04.2014 17:47

Putnu fabrika "Ķekava", paglābjoties no smagas krīzes, guvusi augstākos rādītājus pēdējo gadu laikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņēmums patlaban plāno paplašināt ražošanas jaudas, investēt infrastruktūrā un iekarot jaunus eksporta tirgus. Uzņēmums patlaban plāno paplašināt ražošanas jaudas, investēt infrastruktūrā un iekarot jaunus eksporta tirgus. publicitātes

AS "Putnu fabrika "Ķekava"" ir Latvijā lielākais putnu gaļas ražotājs ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi, kas veiksmīgi izkļuvis no maksātnespējas draudiem un patlaban piedzīvo stabilu izaugsmi.

"Pēdējo divu gadu laikā uzņēmumam ir veiksmīgi izdevies pārvarēt krīzi, izpildot Tiesiskās aizsardzības plānu un piesaistot stratēģisko investoru," ar gandarījumu stāsta AS "Putnu fabrika "Ķekava"" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers. "2013. gada 12. novembrī pēc Konkurences padomes atļaujas saņemšanas par AS "Putnu fabrika "Ķekava"" lielāko akcionāru kļuva "Linas Agro Group AB", kam pieder 87 % uzņēmuma akciju. Līdz ar īpašnieka maiņu uzņēmumā katru gadu plānotas investīcijas vairāku miljonu eiro apmērā. Plānojam apgūt arī Eiropas Savienības struktūrfondus.

Pašreiz intensīvi strādājam pie uzņēmuma attīstības plāna, lai palielinātu uzņēmuma jaudu, meklējam jaunus eksporta tirgus Baltijas valstīs un ārpus tām. Pateicoties augstajiem produkcijas kvalitātes standartiem, esam starptautiski atzīti kā augstas kvalitātes produkcijas ražotāji, jo esam pilna cikla ražošanas uzņēmums, kas nozīmē, ka paši audzējam cāļus un no tiem iegūstam augstas kvalitātes produkciju."

Pašlaik "Putnu fabrika "Ķekava"" nodarbina 608 darbiniekus un ražo 240 dažādas produktu vienības, strādājot apmēram 100 hektāru lielā zemes teritorijā. Provizoriskie finanšu rādītāji liecina, ka pērn uzņēmums saražoja 17 400 tonnu vistas gaļas, kas ir gandrīz par 1600 tonnām vairāk nekā 2012. gadā. Pirmoreiz piecu gadu vēsturē 2013. gadā ieņēmumi pārsniedza izdevumus, sasniedzot 39 miljonus eiro, kas ir par 6 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš. 2013. gadā uzņēmums strādā ar 5 miljonu eiro neto peļņu. Pagājušā gada darba ražīgums bijis 27,75 kilogrami un 56,37 eiro uz vienu darbinieku, kas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā. No visas saražotās AS "Putnu fabrika "Ķekava"" produkcijas 2012. gadā 30 % tika eksportēti un 70 % realizēti vietējā tirgū. 2012. gadā 70 % no ieņēmumiem veidoja svaigā produkcija, 23 % pārstrādātā produkcija, 3 % inkubācijas olas un 3 % citi ieņēmumi.

AB "Linas Agro Group" ir lauksaimniecības holdingkompānija, kas nodarbojas ar graudu, rapša, lopbarības un citu lauksaimniecības izejvielu ražošanu un tirdzniecību. Holdingkompānijas sastāvā ietilpst uzņēmumi Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Dānijā.

Holdingkompānijas finanšu gads sākas 1. jūlijā, un tās darbinieku skaits pārsniedz 1140 darbinieku. AB "Linas Agro Group" konsolidētais apgrozījums par 2012./2013. finanšu gadu, kas noslēdzās 2013. gada jūnijā, sasniedza 2,043 miljonus Lietuvas litu, bet EBITDA – 127 miljonus Lietuvas litu.

AS "Putnu fabrika "Ķekava"" ir lielākais gaļas marināžu ražotājs Latvijā, liecina "Nielsen" dati par 2012. gadu. Pārdošanas un mārketinga direktors Eduards Kovaļko vēsta: "Esam priecīgi, ka mūsu patērētāji ir novērtējuši mūsu produkcijas kvalitāti un ieguldīto darbu, par ko liecina augošie pārdošanas dati marināžu kategorijā. Pēdējā gada laikā patērētāji ir iecienījuši vistas gaļas marinējumus ne tikai vasarā – grilēšanas sezonas laikā, bet arī ziemā, jo ziemā ražojam gandrīz vasaras sezonas marināžu apjomu.

Tas ir darba augļu rezultāts, jo pēdējo divu gadu laikā esam pārstrādājuši marināžu kategoriju, izveidojuši jaunu sortimenta politiku, izvērtējot produkta dzīvesciklu un rentabilitāti. Sekojot līdzi tirgus tendencēm un patērētāja dzīvesstila maiņai, sortiments tika paplašināts ar jaunām garšām, iepakojumam tika izstrādāts jauns dizains, un tas ir kļuvis patērētājiem parocīgāks. Pašreiz ražojam 11 marināžu veidus, kuriem šajā sezonā pievienosies klāt divi jauni veidi: spārni "Klasiskajā marinādē" un spārni "BBQ marinādē" bez E vielām. Pirmoreiz piedāvājam veselus marinētus cāļa spārnus, kas ir ļoti ērti cepšanai gan uz grila, gan uz pannas."

Par AS "Putnu fabrika "Ķekava"": 1967. gadā novembrī dibināta Valsts saimniecība putnu paraugfabrika "Ķekava", bet privatizācija pabeigta 1995. gada aprīlī. "Putnu fabrika "Ķekava"" ir pilna ražošanas cikla uzņēmums, kas saražo vairāk nekā 65 % no kopējā Latvijā saražotā putnu gaļas apjoma. 2013. gadā uzņēmumu iegādājās lietuviešu kompānija "Linas Agro Group AB".