30.03.2012 20:01

Uzņēmēju stāsts: Ar koka vardi uz Kanādu

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Raugoties uz siguldiešu Evijas un Guntara Andersonu uzņēmumā "Koka varde" tapušajām rotaļlietām, šķiet, ka tajās pukst maza sirsniņa. Koka siltums, mīļums un augsta kvalitāte visspilgtāk raksturo ģimenes uzņēmuma ražoto produkciju.

"Daudzi netic, ka rotaļlietas ražojam paši. Ir pat dzirdēts, ka rotaļlietas atvedam no Ķīnas," saka galvenais uzņēmuma ideju ģenerators un dizaineris Guntars. "Strādājam daudz – katru dienu astoņas stundas, bet reizēm pat sešpadsmit."

"Koka vardes" darbnīcā Siguldā top dažādi koka dekori, tostarp eņģelīši un kāzu atribūtika: sirdis jaunajam pārim, kas saliekamas kā puzle un ar atslēdziņu saslēdzamas, praktiski gaļas dēlīši, māju nosaukumi. Tomēr galvenokārt tiek gatavotas rotaļlietas – mīlīgi dzīvnieki ar ritentiņiem, attīstošas rotaļlietas, mašīnas, grabuļi, burti, interesantas kastes ar klučiem. "Agrāk dekoru un mantiņu gatavošana gāja roku rokā, taču pēdējos gados izkristalizējās, ka galveno akcentu tomēr liekam uz rotaļlietām."

Uz gadatirgu izlūkos

90. gadu sākumā, kad visi meklējuši jaunas iespējas un savu nišu, kur darboties, Guntars sācis ražot mēbeles. "Tās bija augstas kvalitātes mākslinieciskas mēbeles, kas gatavotas ar individuālu garšu. Mēbeļu ražošana ir liela atbildība, un tas ir sarežģīti. Ja gribētu paplašināties, vajadzētu meklēt lielākas telpas. Atskārtu, ka man padodas izgatavot nelielas lietas, un tieši tajā mazajā lietiņā varu ielikt dzirksteli," atklāj Guntars.

Viņš atminas, ka, pirms sākta mēbeļu ražošana, pirmais pašdarinātais koka izstrādājums, ko aiznesuši pārdot uz kādu suvenīru veikaliņu apmēram 1995. gadā, esot bijis svečturis. Uz pirmo gadatirgu izlūkos, kā tad cilvēkiem patiks, devušies ar septiņām koka mantiņām. Saņēmuši atzinību, un iecere pamazām sākusi apaugt kā sniega bumba.

Nopietna koka rotaļlietu izgatavošana sākusies pirms 15 gadiem. "Pārvērtām savus īpašumus darbnīcā." Senākā rotaļlieta uzņēmuma vēsturē ir zaļa koka varde, tāpēc arī radies šāds nosaukums – "Koka varde", savukārt ārzemniekus ar savām rotaļlietām iepazīstinām kā "Wooden Frog".

Ar gudrām iekārtām par maz

Kokdarbnīcā top tikai ekoloģiskas rotaļlietas. "Izmantojam ādu, linu, kokvilnas auklas, lineļļu, ekoloģiskās krāsas. Viss ir dabisks. Izņemot līmi, ja tā nepieciešama." Kokmateriālu Andersoni iegādājas no kādas ģimenes kaltes Ieriķos. Pamatā rotaļlietas top no oša koka, jo tas pēc struktūras ir gan ciets un izturīgs, gan izskatīgs. "Svarīgi, lai materiāls būtu izturīgs, jo bērni rotaļājas enerģiski, nedomājot, ka mantiņa ir jāsaudzē." Dažkārt tiek izmantots arī ozols, ļoti reti bērzs. Detaļās izmantots arī dižskābārdis, melnalksnis, goba, sarkankoks. Lielākoties mantiņas tiek izgatavotas no Latvijā augošiem kokiem.

Gadu gaitā ražotnes process ir mehanizēts un modernizēts, taču tas ir tikai viens posms, lielāko un pacietīgāko darbu prasa katras izgatavotās lietas apstrāde ar rokām. "Tētis skaitīja, ka ar vienu mantiņu notiek aptuveni 14 operāciju, kamēr tā nonāk pie pircēja: noēvelē, frēzē, izgriež formu, slīpē, krāso, pievieno detaļas. Pirms sasniedz savu jauno īpašnieku, katra mantiņa tiek apcilāta un rūpīgi apskatīta," stāsta Evija. Pašlaik darbnīcā Guntaram palīdz divi darbinieki. "Nepieciešamas specifiskas mašīnas, zināšanas un izjūta meistara rokās, jo ne katrs galdnieks var darīt šo darbu. Rotaļlietas ir mazliet citāda niša."

Krīzē atrada jaunas iespējas

Kad uznākusi lielā krīze, arī "Koka vardei" gājis skarbi. Vājuma brīžos pat bijusi doma braukt prom, tomēr saņemoties un apdomājot iesākto turpinājuši. Paglābis tas, ka darbnīca atrodas pašu mājās, līdz ar to atbrīvojot no liekiem izdevumiem. Krīze mudinājusi ģimeni meklēt jaunas iespējas, un tā pāris devies uz rotaļlietu izstādi Nirnbergā, Vācijā.

Tā ir lielākā rotaļlietu mese pasaulē. Neatlaidīgi piedaloties trīs gadus, izdevies pierādīt, ka var konkurēt pasaules tirgū, un nu Siguldā gatavotās rotaļlietas jau ceļo uz Vāciju, Spāniju, Šveici, Japānu, Beļģiju un pat mežiem bagāto Kanādu. "Lai būtu interesants tirgū, ir jābūt kaut kam īpašam.

Ne uz mirkli nedrīkst atslābt, nepārtraukti jānotur ārkārtīgi augsta kvalitāte. Var teikt, ka produktam jābūt perfektam." Pašlaik uzņēmuma darbība ir vērsta uz eksportu. Taču veiksmīga sadarbība veidojusies arī tepat pie mums – kopš janvāra lielveikalu tīklā "Rimi" var iegādāties pogu, kas attīsta bērna pirkstu muskulatūru un uzmanību, kā arī kluču kasti. Pēc īpaša pasūtījuma darbnīcā izgatavoti arī grabulīši jaundzimušajiem liepājniekiem, kā arī skaisti dekori Rīgas Ziemassvētku eglēm, kas rotājās Vecrīgā, veidota interesanta suvenīrpuzle arī bibliotēku zīmola "Trešais tēva dēls" projektam. Ik gadu „Koka vardes" produkcija iegādājama Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā.

Štābiņš Rīgā

Darbi uzņēmumā netiek dalīti. Ja kaut kas nepieciešams, dara visi. Evija stāsta, ka lielu atbalstu gadu garumā snieguši vecāki. "Viņi mūs ļoti atbalstīja un palīdzēja pieskatīt bērnus, kad bija ļoti daudz darba." Evijas vecāki Mārīte un Valdis, arī omīte Milda aktīvi iesaistījušies koka izstrādājumu gatavošanā. Mārīte ir atbildīga par dzīvnieku krāsošanu. Krāsošanas darbus uzņēmusies arī pāra septiņpadsmit gadus vecā meita Rebeka, palīgā steidzas arī dēls Arnolds. Abiem bērniem nudien bija palaimējies ar vecāku izgatavotajām rotaļlietām.

Kopš 2003. gada Andersoni Rīgā atvēruši veikaliņu, kurā var iegādāties aptuveni simt dažādu modeļu koka izstrādājumu. Evija atzīst, ka nereti uzklausa klientu vēlmes un ieteikumus. Piemēram, ieklausoties kādā klientā no Spānijas, rotaļlietas ieguvušas spilgti krāsotas detaļas. Vismaz divas reizes gadā koka izstrādājumu klāsts tiek papildināts.

Katrā veikalā atrodamā rotaļlieta izgājusi bargu un dārgu vērtēšanu, kurā atzīta par drošu un piemērotu bērniem. Evija atzīst, ka viens no lielākajiem dzinuļiem darboties ir cilvēku atzinīgie vārdi un novērtējums. Abi ir pārliecināti, ka šo rotaļlietu ražošana nekad nekļūs par bezpersonisku fabrikas darbu, bet allaž būs rūpīgs roku veikums. "Cenšamies strādāt tā, lai mums pašiem patīk. Tāpēc uzņēmums nav liels. Rotaļlietās ieliekam savu siltumu un mīlestību," teic Andersonu pāris.