01.03.2014 16:46

Ražots Pierīgā: Ādažos top konfektes, kurām katrai ir savs stāsts

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(3 balsojumi)
"Manās konfekšu bumbiņās ir Latvijas sukādes, beļģu šokolāde, svaigs saldais krējums, mandeles un lazdu rieksti," stāsta Ilze Garanča, rādot, kā bumbiņas tiek glazētas tumšajā šokolādē. "Manās konfekšu bumbiņās ir Latvijas sukādes, beļģu šokolāde, svaigs saldais krējums, mandeles un lazdu rieksti," stāsta Ilze Garanča, rādot, kā bumbiņas tiek glazētas tumšajā šokolādē. Krišjānis Grantiņš

"Miers, prieks, bērnības smaržas un garšas, mīļotā cilvēka tuvums, ilgas, sapņi – to visu esam noķēruši un ielikuši savās konfektēs "Caps!". Ņemiet un izgaršojiet šo mirkli!" aicina Ilze Garanča no Ādažiem un sāk stāstu par to, kā izveidoja pati savu konfekšu darbnīcu.

Kārumniece kopš bērnības
"Pirms sāku gatavot konfektes, biju iemēģinājusi roku citā biznesā un sapratu, ka man pilnīgi noteikti gribas pašai savu biznesu. Lai to uzsāktu, man bija trīs nosacījumi: pirmkārt, lai man patiktu tas, ko daru; otrkārt, lai varētu to darīt mājās, bez investīcijām un saprastu, vai šis bizness iet vai neiet; treškārt, lai bizness ļautu man būt kopā ar bērniem. Tobrīd mūsu ģimenē bija trīs mazi puikas, tādēļ es gribēju darbu, ko varu darīt mājās, ‒ lai būtu kopā un redzētu, kā viņi aug.

Tā kā man jau kopš bērnības ļoti, ļoti garšo saldumi, sāku gatavot konfektes. Mans mērķis bija tās izgatavot pilnīgi bez konservantiem. Pirmās konfektes bija no svaigām zemenēm, saldā krējuma un nedaudz šokolādes. Tās bija brīnišķīgas, bet uzglabājamas tikai trīs dienas.

Pamazām sāku interesēties par to, kā pagarināt konfekšu uzglabāšanas laiku, meklēju informāciju internetā, iztaujāju šīs nozares speciālistus, braucu uz Lauksaimniecības universitāti Jelgavā, kur kopā ar zinātniecēm spriedām, kā konfekšu derīguma termiņu pagarināt bez konservantu palīdzības. Ilgstošu mēģinājumu rezultātā esmu līdz gramam atstrādājusi savu konfekšu receptes un pagatavošanas tehnoloģiju, un nu to uzglabāšanas laiks ir trīs mēneši.

Konfektes gatavoju no sasmalcinātām vietējo cidoniju, ķirbju, upeņu, smiltsērkšķu, dzērveņu, rabarberu, ābolu, pīlādžu sukādēm, kam pievienoju tumšo, piena vai balto beļģu šokolādi "Belcolade" (viena no pasaulē lielākajām un labākajām šokolādes rūpnīcām), kā arī nedaudz svaiga saldā krējuma. Ir konfektes, kurās lieku arī sasmalcinātas mandeles un lazdu riekstus. No iegūtās masas ar rokām veidoju bumbiņas un glazēju šokolādē. Tas viss ir roku darbs.

Otrs saldumu veids, ko gatavoju, ir mandeļu cepumi. Pagāja gads, līdz man izdevās izcept tādus mandeļu cepumus, par kādiem sapņoju, – tādus, kuros ir tikai mandeles un ne kripatiņas miltu.

Pirmās konfekšu kastītes

Mani pirmie pircēji bija kaimiņi. Ejot ciemos, nesu viņiem savas konfektes, pēc tam viņi tās sāka dāvināt saviem draugiem un paziņām. Sākumā mans apgrozījums bija pieci lati mēnesī, tad 10 lati, pēc tam 50 lati, kas jau bija vērā ņemama summa.

Tā pamazām nonācu līdz savam pirmajam korporatīvajam klientam – "Poligrāfijas aģentūrai". Viņus bija ieinteresējušas manas konfektes, un kā unikālu saldumu viņi tās vēlējās dāvināt saviem sadarbības partneriem Ziemassvētkos. Sadarbībā ar "Poligrāfijas aģentūru" tapa arī pirmā manu konfekšu kastīte. Tā bija ļoti skaista, bet konfektes pa iekšu ripoja. Domājām, kā to novērst, un mums radās ideja par unikālu dizainu, proti, kastes vāka iekšpusē virs katras konfektes izveidot apaļu caurumu, kas, vāku aizverot, konfektes noturētu ligzdiņās, neļaujot tām izkustēties. Par to paldies šīs aģentūras radošajam direktoram Armīnam Urbergam, kuram patīk jaunas, oriģinālas idejas un perfekts to izpildījums.

Sadzīves tehniku aizstāj profesionālā

Iesākumā konfektes gatavoju savā virtuvē, ko, būdama mājražotāja, biju iekārtojusi atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām. Pirms Ziemassvētkiem, kad ir īstais šokolādes laiks, es izgatavoju tūkstošiem šokolādes konfekšu. Māja bija pilna ar šokolādi, un ģimenei tas sāka kļūt apgrūtinoši.

Lūzums notika brīdī, kad manas konfektes par dāvanu saviem korporatīvajiem klientiem izvēlējās "Swedbank". Sanāca tā, ka tobrīd man bija pasūtījums arī no "Radisson Blu" viesnīcām ‒ 80 tūkstoši mandeļu cepumu. Mājinieki raustīja plecus, šaubīdamies, vai varēšu, bet es zināju, ka izdarīšu.

Pateicoties šiem lielajiem pasūtījumiem, nopelnīju naudu, par kuru varēja nopirkt pirmās profesionālās iekārtas – jaudīgu blenderi un lielāku krāsni. Pirms tam lietoju parasto sadzīves tehniku, kāda bija mājās, un karstākajos darba periodos tiku salauzusi gan savus, gan vīramātes un kaimiņu blenderus, kas tik lielai slodzei nebija paredzēti.

Realizējot lielos pasūtījumus, jutu, ka viena pati vairs netieku galā. Sapratu, ka ir jāatver ražotne. Pieņēmu darbā savu pirmo darbinieci, un mēs izgājām ārā no mājas virtuves Ādažos. Bija loģiski saldumu ražošanu pārcelt uz Rīgu, kur gan loģistika ir tuvāk, gan klientiem esam vieglāk pieejami.

"Caps!" tapšana

Kad atvēru ražotni, pavērās iespēja konfektes tirgot veikalos, taču tad maniem saldumiem bija vajadzīgs zīmols. Un atkal, pateicoties veiksmīgai sakritībai, es iepazinos ar zīmolu ligzdas "Matka" vadītāju Inesi Apsi-Apsīti. Sadarbībā ar viņu konfektes ieguva zīmolu "Caps!", kura moto ir "Caps! – noķertie mirkļi".

Zīmola idejas pamatā ir skaisti mirkļi, kas notverti dzīvē un sasaistīti kopā ar saldumiem. Ir garšas, kas atsauc atmiņā bērnību, mīļus cilvēkus, jaukus dzīves notikumus. Viena no manas bērnības garšām ir karamele, ko vārījām no skābā krējuma ar cukuru, izlējām uz sviestpapīra, ļāvām, lai sastingst, un sagriezām gabaliņos. Arī patlaban mēs karameli vārām tieši tāpat kā toreiz.

Gatavojot konfektes, mēs šo brīdi sasienam kopā ar patīkamiem atmiņu mirkļiem un radām trifeles ar skaistu stāstu. Piemēram, pīlādži piena šokolādē mums ir "Pirmā pieskāriena trifele". Tas ir stāsts par pirmo mīlestību, kas asociējas gan ar saldu, gan rūgtenu garšu. Esmu piedzīvojusi, ka, saņemot šīs konfektes dāvanā, cilvēks nokož gabaliņu trifeles, lasa stāstu, un viņam acīs saskrien asaras: "Ilze, cik tas bija skaisti!"

Valmieras biznesa inkubatora atbalsts

Lai varētu tikt pie šī skaistā zīmola "Caps!", bija vajadzīga nauda. Meklējot risinājumu, iestājos Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatorā, kas pavēra iespēju saņemt līdzfinansējumu zīmola izstrādei.

Biznesa inkubators, runājot līdzībās, man kā jaunai uzņēmējai iedeva makšķeri un iemācīja, kā ar to rīkoties, bet zivis bija jāķer pašai. Pateicoties semināriem un dažādiem pasākumiem, iepazinos ar citiem jaunajiem uzņēmējiem, mēs dalījāmies pieredzē, sadraudzējamies, un es vairs nejutos viena ar to, ko daru.

"Caps!" sper pirmo soli pasaulē

Šobrīd "Caps!" konfektes un mandeļu cepumus var nopirkt mūsu ražotnē Rīgā, Brīvības ielā 224 (iekšpagalmā), veikalos "Stockmann", "Sky" un "Rimi" lauku labumu un dabīgo produktu veikaliņa "Klēts" stendos, kā arī citos lielākos un mazākos veikaliņos (visus varat atrast uzņēmuma vietnē www.tastecaps.com). Atsevišķs sadarbības bloks mums ir ar korporatīvajiem klientiem, kuriem izgatavojam dāvanas.

Lai attīstītos tālāk, meklējam jaunus izaicinājumus ‒ ir doma par produkcijas eksportu. Uz to iedrošināja Vācijas brauciens. Nupat atgriezāmies no Ķelnes, kur apmeklējām Eiropā lielāko saldumu izstādi "ISM" un saņēmām daudz komplimentu par "Caps!" konfektēm. Bija gandarījums dzirdēt, ka, ejot pati savu ceļu, nejauši esmu radījusi unikālu tehnoloģiju, kādu neviens cits konfekšu gatavošanā neizmanto. Ļoti atzinīgus vārdus dzirdējām arī par produkcijas iesaiņojumu – par neparastajām rūtainajām kārbām, par to, ka iesaiņojumā katrai konfektei nāk līdzi savs stāsts, kā arī par kārbas īpašo dizainu, kas ļauj konfektes vienmēr noturēt katru savā ligzdiņā."

Katrai konfektei šajā kārbā ir savs stāsts. "Pirmā pieskāriena trifelei" tas ir šāds: "Zem milzīgajiem pīlādžu zariem, zem laternām. Parkā uz soliņa, kad garām krēslā steidzas ļaudis, taču neredz nevienu seju. Tu pieskāries ar pirksta spilventiņu maniem lūpu kaktiņiem. Es biju tik pilnīgi, galīgi ... Iemīlējusies. Tās krēslas saldums un rūgtums. Mana pirmā mīlestība. Notverta šajā pīlādžu trifelē. Pirmā pieskāriena trifelē."Katrai konfektei šajā kārbā ir savs stāsts. "Pirmā pieskāriena trifelei" tas ir šāds: "Zem milzīgajiem pīlādžu zariem, zem laternām. Parkā uz soliņa, kad garām krēslā steidzas ļaudis, taču neredz nevienu seju. Tu pieskāries ar pirksta spilventiņu maniem lūpu kaktiņiem. Es biju tik pilnīgi, galīgi ... Iemīlējusies. Tās krēslas saldums un rūgtums. Mana pirmā mīlestība. Notverta šajā pīlādžu trifelē. Pirmā pieskāriena trifelē."