22.02.2014 16:54

Ražots Pierīgā: Dabas spēks organisma stiprināšanai jeb visu veidu ziedu medus no Baldones

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Tumšās kāres liecina par to, ka tajās ir dzimušas bites. Krekliņš, ko bitīte nomet, pielīp pie šūnas," stāsta dravnieks. "Tumšās kāres liecina par to, ka tajās ir dzimušas bites. Krekliņš, ko bitīte nomet, pielīp pie šūnas," stāsta dravnieks. Krišjānis Grantiņš

"Tiem, kuri ziemā vēlas uzturā lietot dabiskus vitamīnus un minerālvielas, ir jāēd medus, ziedputekšņi un bišu maize," iesaka Baldones novada zemnieku saimniecības "Jaunvecvagari" saimnieks Elmārs Vidersons.

Bišu stropā valda strikta kārtība
Zemnieku saimniecības "Jaunvecvagari" dravā ir 29 bišu saimes. Izrādot dravu, kurā daļa stropu ir paša gatavoti, saimnieks Elmārs Vidersons stāsta: "Līdz pavasarim, kad sāksies pirmie bišu izlidojumi, man dravā nav ko darīt. Bitēm ir ielikta barība, un tās ir ieziemotas. Es bites baroju ar invertētu cukura sīrupu, kas, atšķirībā no parastā cukura sīrupa, nav jāpārstrādā, bites to uzreiz var nest un likt šūnās. Līdz ar to tās ir mazāk nodarbinātas, spēcīgākas un labāk pavada ziemu. Uz vienu bišu kāri lieku trīs kologramus sīrupa, jo tad esmu drošs, ka barības pietiks līdz pavasarim."

Saimnieks teica, ka bites, kuras ziemu pavada stropā, dzīvo ilgāk – sešus mēnešus, bet pārējo bitīšu mūžs ir aptuveni 40 dienas. No brīža, kad bišu māte iedēj oliņas, līdz darba bitīšu piedzimšanai, paiet 22 dienas. Pirmās piecas dienas tās bauda "bērnību" – neko nedara, tikai ēd un staigā. Pēc tam seko ļoti īss un strikti sadalīts darba mūžs: piecas dienas bitītes baro mazos cirmenīšus, nākamās piecas dienas tīra stropu un šūnas, pēc tam nākamās piecas, desmit dienas izlido ārpus stropa un vāc nektāru.

Čaklo nektāra vācēju pienesums

Kādi augi dabā zied, tādu medu attiecīgajā brīdī no bišu dravas var ievākt. Ir pavasara ziedu, āboliņa, liepziedu, meža ziedu, griķu, rapšu, viršu medus. Lidojot no zieda uz ziedu un sūcot nektāru, pie bišu kājiņām pieķeras arī ziedputekšņi. Stropā bite ziedputekšņus ieliek šūnā un ar apaļo galviņu rūpīgi iestampā jeb sablīvē, iepildītajai šūnai uzliek virsū mazliet medus, lai ziedputekšņus iekonservētu, un bišu maize ir gatava. Ar bišu maizi bites parasti piepilda daļu no kāres, bet šovasar bitenieks izņēmis pat veselu kāri ar bišu maizi.

"Lai iegūtu augstvērtīgu bišu maizi, konservējošā medus kārtiņa jānoņem nost. Tik smalku darbu var paveikt tikai bites pašas, tāpēc kāri izlieku ārā un ļauju, lai bites notīra," stāsta dravnieks. "Pēc tam ar nazi izgriežu šūnas, kas pildītas ar bišu maizi, un nododu pārstrādei. Pats bišu maizi negatavoju, lai gan procesu pārzinu: sākumā bišu maizi sasaldē, pēc tam izkaltē un ar speciālu mašīnu samaļ. Šāda pārstrāde ir nepieciešama, jo kārēs bišu maizi ilgstoši uzglabāt nevar."

Lai ievāktu ziedputekšņus, pie ejas stropā izliek ziedputekšņu uztvērēju. "Tajā ir caurumiņi, un, lienot tiem cauri, ziedputekšņi no bišu kājiņām nokrīt un sabirst kastītē," paskaidro bitenieks. "Vakarā es dravu apstaigāju ar spainīti un iztukšoju kastītes. Iegūtos ziedputekšņus lieku ziedputekšņu kaltētājā un izžāvēju. Paņemot saujā, var redzēt, ka tie ir dažādās krāsās. Oranžos ziedputekšņus bites ir ievākušas no pienenēm, gaiši zaļos no liepu un ozolu ziediem, melnos no magonēm, baltos no avenēm, bet violetos no facēlijām.

Propoliss, ko sauc arī par bišu līmi, ir sterilākā dabā atrodamā viela, un tam piemīt spēcīgas antibakteriālas īpašības. Bites ar to dezinficē savu mājokli un aizlīmē spraugas. Sveķiem līdzīgo masu saimnieks noņem ar kaltiņu. "Tīru propolisu var košļāt mutē, bet nupat es dabūju recepti – sākšu gatavot arī propolisa izvilkumu spirtā un eļļā," atklāj saimnieks.

Bišu produkti imunitātei un labsajūtai

"Medu es ēdu katru dienu – pie tējas," personīgajā pieredzē dalās E. Vidersons. "Iemaisu to arī smiltsērkšķu sulā. Šo spēcinošo dabisko vitamīnu un minerālvielu koncentrātu gatavoju nelielos daudzumos un uzglabāju ledusskapī."

Savukārt vasarā pieredzējušais bitenieks ēd ziedputekšņus – pa karotei katru vakaru. Kaltētie garšojot labāk par svaigajiem, jo ir kraukšķīgi. Ziedputekšņus var iemaisīt arī medū. "Bioloģiski aktīvos, vitamīniem bagātos ziedputekšņus iesaka lietot kursu veidā," stāsta bitenieks. "Rudenī ieteicams apēst kādus 200 gramus ziedputekšņu, lai nodrošinātos pret saaukstēšanās slimībām, bet pavasarī tikpat daudz organisma stimulēšanai."

Ziedputekšņi regulē vielmaiņu, uzlabo asinsriti un asins sastāvu, nostiprina imūnsistēmu, ārstē nervus, normalizē aknu un nieru darbību. Pieaugušajiem dienā ieteicams apēst deserta karoti ziedputekšņu, bērniem – tējkaroti.

"Bišu maizi var ēst tāpat, bet man labāk patīk to iemaisīt medū," iesaka saimnieks. "Jo vairāk bišu maizes pievieno medum, jo vairāk šis maisījums garšo pēc konfektes "Gotiņa". Bērniem tas būs ļoti veselīgs kārums."

Tāpat bišu maize paaugstina organisma spējas pretoties dažādiem vīrusiem. Kā organismu spēcinošu līdzekli to iesaka lietot skolēniem, studentiem, sportistiem, veciem cilvēkiem. Bišu maize palīdz pret mazasinību, neirozēm, apetītes trūkumu, aknu cirozi, hepatītu, divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, kā arī sirds un asinsvadu slimību gadījumos. Pusgadā iesaka apēst līdz 200 g bišu maizes.

Propolisu ieteicams pakošļāt, ja sāp kakls vai ir klepus, jo tam piemīt spēcīga antibakteriāla iedarbība. Propoliss efektīvi notīra aplikumu no zobiem, stiprina smaganas, palīdz iekaisumu un sastrutojumu ārstēšanā. Propolisa izvilkums eļļā paātrina brūču un apdegumu dzīšanu. Propolisu spirtā var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Tas mazina locītavu un nervu sāpes, palīdz pie zarnu čūlas, novērš mutes un kakla dobuma iekaisumus.

"No personīgās pieredzes kā ļoti efektīvu līdzekli pret klepu varu ieteikt egļu sveķus – tos pakošļāt," piebilst Elmārs Vidersons. "Šo padomu uzzināju no vīra, kurš izgatavo mucas, un kopš tā laika man allaž kabatā ir ne tikai gabaliņš propolisa, bet arī egļu sveķu."

Produktus no Baldones bitenieka bišu dravas var nopirkt zemnieku saimniecības "Jaunvecvagari" medus veikalā Rīgā, Hospitāļu ielā 2, vai Baldonē paša saimnieka mājās.