25.01.2014 15:24

Nekustamo īpašumu kompānija: Mārupe joprojām ir pieprasītāko Pierīgas rajonu topā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attiecībā uz dzīvokļiem izvēle Mārupē nav pārāk plaša, jo jaunu daudzdzīvokļu projektu ir maz, lielākoties dzīvokļu piedāvājums ir padomju laikā celtajās ēkās. Savukārt jaunajos projektos dzīvokļi ir izpirkti un brīvas platības praktiski nav pieejamas. Attiecībā uz dzīvokļiem izvēle Mārupē nav pārāk plaša, jo jaunu daudzdzīvokļu projektu ir maz, lielākoties dzīvokļu piedāvājums ir padomju laikā celtajās ēkās. Savukārt jaunajos projektos dzīvokļi ir izpirkti un brīvas platības praktiski nav pieejamas. Krišjānis Grantiņš

Mārupe jau gadiem ilgi ir viens no pieprasītākajiem Pierīgas rajoniem, kur nekustamā īpašuma tirgus ir viens no aktīvākajiem galvaspilsētas tuvumā.

Kā teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Realia" tirgus pārskatā, Mārupē tiek īstenoti gan jauni privātmāju un daudzdzīvokļu ēku projekti, gan notiek rekonstrukcijas agrāk celtajām ēkām. Līdztekus tam tiek sakārtota infrastruktūra, nodrošinot iedzīvotājiem arvien patīkamākus dzīves apstākļus. Arī daudzi uzņēmumi, izvēloties rajonus, kurp pārcelties, dod priekšroku Mārupei un tās apkārtnei, vēsta nozare.lv.

Kopumā Mārupe aizņem aptuveni 10 391,3 hektārus lielu platību. Mārupes priekšrocība ir Rīgas tuvums un iespēja dzīvot ar sajūtu "kā laukos", līdztekus baudot pilnībā nodrošinātu komfortu, skaidro "Realia". Jo īpaši strauja Mārupes novada attīstība notika laika posmā no 2002. līdz 2008. gadam, pēc krīzes laika šis rajons bija viens no pirmajiem, kas sāka atgūties ātrāk. Jau 2010. gadā situācija bija stabilizējusies un Mārupe atkal ierindojās pieprasītāko Pierīgas reģionu topā. Kā liecina statistikas dati, šobrīd šeit dzīvo aptuveni 20 000 iedzīvotāju un savu biznesu novadā attīsta vairāk nekā 2200 dažādu nozaru uzņēmumu.

Visplašāk pārstāvētas ir konsultāciju, darbību ar nekustamiem īpašumiem, būvniecības un loģistikas nozares. Mārupe ir arī viens no rajoniem ar straujāk augošo iedzīvotāju skaitu. Ievērojot šo tendenci, novads rūpējas par infrastruktūras un sabiedrisko pakalpojumu pieejamību, kam ir liela nozīme, lemjot par labu īpašuma iegādei Mārupē, teikts pārskatā.

"Realia" norāda, ka Mārupes novada administratīvajā teritorijā atrodas četri ciemi, kuros dzīvo 80 % novada iedzīvotāju: Mārupe, Jaunmārupe, Tīraine un Skulte. Mārupes ciemā atrodas novada administratīvais centrs, Mārupes vidusskola un bērnudārzi. Ciematu raksturo intensīva individuālo māju apbūve, šeit tapuši arī jauni ciemati ‒ Mārasciems un Sēļi. Uz robežas ar Tīraines ciemu īstenoti daudzdzīvokļu namu projekti "Vecozolu nami" un "Spulgu nami".

Pēc ekonomiskās krīzes Mārupes novads ir atguvies, taču ciematos joprojām ir virkne nepabeigtu objektu, kuru celtniecība iesākta "buma" laikā, teikts pārskatā. Patlaban būvdarbi apturēti finansiālu problēmu dēļ, vairums kompāniju, kas iesākušas šo projektu attīstību, no tirgus ir pazudušas. Investoru interese par šādu objektu pārņemšanu ir minimāla, jo, pirmkārt, bankas nevēlas ciest zaudējumus, pārdodot šos objektus lētāk, otrkārt, pastāv pamatotas šaubas par celtniecības "ziedu laikos" celto būvju tehnisko kvalitāti.

Kopumā, raksturojot nekustamā īpašuma tirgus aktivitāti Mārupē, lielākā rosība vērojama zemes īpašumu tirdzniecībā, norāda "Realia". Daudzi pircēji izvēlas iegādāties zemi, lai pēc laika tur būvētu savu privātmāju. Attiecībā uz dzīvokļiem izvēle Mārupē nav pārāk plaša, jo jaunu daudzdzīvokļu projektu ir maz, lielākoties dzīvokļu piedāvājums ir padomju laikā celtajās ēkās. Savukārt jaunajos projektos dzīvokļi ir izpirkti un brīvas platības praktiski nav pieejamas. Ja arī kāds piedāvājums parādās, tā vidējā cena atkarībā no dzīvokļa labiekārtotības, tehniskā stāvokļa, apdares un citiem faktoriem svārstās no 800 līdz 1400 eiro par kvadrātmetru.

Turpretī Mārupes novadā ir plašs individuālo privātmāju piedāvājums, kā arī ir iespēja iegādāties dzīvokli rindu mājās kādā no nedaudzajiem jaunuzceltajiem šāda veida projektiem. Atkarībā no privātmājas vecuma un būvniecības kvalitātes cenas par kvadrātmetru svārstās no 400 līdz 1600 eiro par kvadrātmetru. Rindu mājās dzīvokļi ir piedāvājumā vidēji par 800 līdz 1000 eiro par kvadrātmetru.

Iepriekš:
Mārupe netiek līdzi strauji pieaugošajai dzimstībai, valsts palīgā nesteidzas
M. Bojārs: Mārupe ir vieta ar potenciālu