13.03.2012 12:05

Strīdīgās «tomātu lietas» izskatīšana notiks aprīļa sākumā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Strīdīgās «tomātu lietas», kuras dēļ 27. februārī izcēlās konflikts starp Rīgas dārzkopības kluba un Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāvjiem, izskatīšana tiek plānota 5. aprīlī.

 

«Saistībā ar to, ka administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai nepieciešams iegūt papildu materiālus, lai objektīvi novērtētu lietas apstākļus un pieņemtu lēmumu, lietas izskatīšanas termiņš tika pagarināts līdz 5. aprīlim,» biznesa portālam «Nozare.lv» paskaidroja VAAD direktore Kristīne Kjago.

Kā ziņots, VAAD 27. februārī bija plānota Ķekavas novada Baložu dārzniecības «Neslinko» īpašnieces Elgas Bražūnes lietas izskatīšana, kurā dienesta darbinieki vēlējās uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu, iespējams, neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28. janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai bija sarīkojuši protesta akciju, kā arī vēlējās klātienē vērot sēdes norisi.

Protestētāju skaļās uzvedības dēļ VAAD izsauca Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekus, savukārt plānotā sēde tika atcelta uz nenoteiktu laiku.

Lai risinātu samilzušās domstarpības, Zemkopības ministrija 2. martā rīkoja diskusiju, kurā piedalījās ministrijas un VAAD pārstāvji, zinātnieki, selekcionāri, stādu audzētāju organizāciju pārstāvji, kā arī tirgotāji. Diskusijas noslēgumā tika nolemts izveidot darba grupu, kas strādās pie grozījumiem normatīvajos aktos saistībā ar augu šķirņu kolekcionēšanu un izplatīšanu.

Kā jau iepriekš stāstīja VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis, konflikts starp audzētājiem un VAAD sācies 28. janvārī, kad Rīgas dārzkopības kluba pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība. Grosbārdis akcentēja, ka lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība, ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

Tikmēr VAAD Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone sacīja, ka konstatētie pārkāpumi vienā sēklu tirdzniecības vietā nebūt nenozīmē to, ka vairs nebūs iespējams iegādāties tomātu sēklas.

«Eiropas Savienības dārzeņu šķirņu katalogā ir vairāk nekā 3000 tomātu šķirņu, pietiekami liels klāsts, no kā izvēlēties. Sēklu veikali, lielveikali, kur šīs sēklas tiek tirgotas, turpina savu darbu un tirgo tomātu sēklas. Ja kāds uzņēmums grib tirgoties ar Krievijas sēklām, jāiziet noteikta procedūra - jāiegūst šķirnes īpašnieka atļauja, jāveic šķirnes reģistrācija un pēc tam jāveic šķirnes uzturēšana Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības valstī,» sacīja Evelone.