01.11.2013 10:04

Ogres iedzīvotāji pauž pārliecinošu "Nē!" jaunas azartspēļu zāles atvēršanai

Autors  "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ogres iedzīvotāji pauž pārliecinošu "Nē!" jaunas azartspēļu zāles atvēršanai www.foto.delfi.lv

Ogres novada pašvaldībā saņemts SIA "NB" iesniegums par atļaujas izsniegšanu spēļu zāles atvēršanai Skolas ielā 4, Ogrē (tirdzniecības centra ēkā).

Līdz 25. oktobrim iedzīvotāji varēja paust savu viedokli pašvaldības rīkotajā aptaujā spēļu zāles sakarā. Saskaņā ar Azartspēļu un izložu likuma 42. panta trešo daļu pašvaldības dome, lemjot par atļauju organizēt azartspēles, izvērtē to, vai azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā nerada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu.

Pašvaldības rīkotajā aptaujā savu viedokli pauduši 464 iedzīvotāji, no tiem 437 izmantojuši iespēju to izdarīt elektroniski internetā un 27 – rakstveidā, informē Ogres novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Nikolajs Sapožņikovs.

Uz jautājumu: "Vai azartspēļu organizēšana Skolas ielā 4, Ogrē, radīs būtisku valsts un Ogres novada iedzīvotāju interešu aizskārumu?" 77 % respondentu atbildējuši apstiprinoši, 22 % – noraidoši un 1 % atbildējis "grūti pateikt".

Savukārt, atbildot uz jautājumu "Kā šis aizskārums varētu izpausties?", iedzīvotāji uzsver, ka pasliktināsies gan sabiedriskā kārtība pilsētā, gan pazemināsies iedzīvotāju drošība.

Aptaujas termiņš ir beidzies. Tā kā saskaņā ar jau pieminēto Azartspēļu un izložu likuma 42. pantu par atļaujas izsniegšanu azartspēļu organizēšanai lemj dome, tātad deputāti, nevis pašvaldības administrācija, SIA "NB" iesniegums tiks izskatīts domes sēdē. Novada pašvaldības administrācijas Juridiskā nodaļa sagatavos lēmuma projektu un iesniegs to izskatīšanai deputātiem kārtējā domes sēdē šā gada novembrī.

Jautājumu par atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu dome izskatīs ierastajā secībā – vispirms lēmuma projekts tiks apspriests domes Tautsaimniecības komitejas sēdē, kas notiks 14. novembrī, pēc tam domes sēdē, kas notiks 21. novembrī, būs jāpieņem galīgais lēmums.

Neliels ieskats iedzīvotāju viedokļos par vēl vienas spēļu zāles atvēršanu Ogrē:
• Dzīvojot blakus eksistējošai spēļu zālei Mālkalnes prospektā, regulāri vakara un nakts stundās ir novērojami stipri iereibuši indivīdi, sabiedriskā miera traucēšana, fiziskas izrēķināšanās un trešo personu īpašuma bojāšana, tiek apskādētas apkārtnē novietotās automašīnas!

• Vai Ogrē spēļu zāļu atkarīgo nepietiek? Cik ģimeņu vēl taisāties iznīcināt netīrās naudas dēļ?

• Azartspēles ir potenciāli ļoti bīstama darbība patērētājiem, jo rada atkarību līdzīgi narkotikām, kas piesaista arvien plašākus iedzīvotāju slāņus un nopietni ietekmē ģimeņu ienākumus, un ir vilinoša tādiem noziedzīgiem mērķiem kā nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. (Citāts no Eiropas Komisijas Vienotā tirgus ražošanas un patēriņa specializētās nodaļas atzinuma par azartspēlēm, 29.04.2013.)

• Pilsētas centrs nav īstā vieta, kur pulcēt tādu no azartspēlēm atkarīgu kontingentu. Pamatā tas iet roku rokā ar alkoholu. Blakus ir stacija, skolēni gaida transportu. Var būt situācijas, kad zaudētājs pilnā pālī iznāk no iestādes un uzbrūk garāmgājējiem u.tml... Neticu, ka pašvaldības policija spēs visu laiku kontrolēt, kas tās iestādes apkārtnē notiek. Tas arī nav pareizi, ka par pašvaldības līdzekļiem jārūpējas par privāto biznesu. Kopumā tā ir arī izšķiršanās, vai tas ir mūsu visu interesēs.

• Labāk atvērt boulinga halli, nevis azartspēļu atkarības zāli.

• Turpat blakus, Skolas ielā 6, ir laimētava – labāk to pašu aizklapēt. Mums šeit ir Ogre, nevis Monte-Carlo vai Lasvegasa!

• Radīsies arvien vairāk atkarīgu cilvēku, šoreiz – spēlmaņu. Latvijai nav jāiet līdzi visam šim zaņķim, kur cieš ģimenes locekļi, aug bērni, kuriem jau tā pietrūkst vecāku mīlestības un uzmanības. Mums ir jādara viss, lai cilvēki nevis degradētos, bet būtu sirdsgudri!

Ogres ziņas