09.03.2012 12:30

Īstie «mārupieši»

Autors  Raivis Bahšteins, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
SIA «Mārupes siltumnīcas» darbiniece gatavojas novākt gurķus. Pircējiem, lai iegādātos kilogramu Mārupes gurķu, jāšķiras no teju trim latiem. SIA «Mārupes siltumnīcas» darbiniece gatavojas novākt gurķus. Pircējiem, lai iegādātos kilogramu Mārupes gurķu, jāšķiras no teju trim latiem. Krišjānis Grantiņš

Janvārī sēti, februārī auguši un martā jau ražo - pirmie gurķi Mārupē ievākti pirms nedēļas, taču šajās dienās ražas apjoms jau mērāms tonnās.

Pērn bijusi rekordraža, un šogad ir cerības ievākt vēl vairāk.

SIA «Mārupes siltumnīcas» valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš atzina, ka ir gatavs cīnīties ar zīmola piesavināšanos, ar ko nākoties saskarties gandrīz katru gadu. Šogad šādi gadījumi vēl neesot konstatēti.

«Nelaime ir tā, ka Mārupes gurķi no poļa gurķa nezinātājam atšķirt ir grūti,» norāda J. Bērziņš. Šobrīd mārupieši vienīgie tirgū piedāvā pašmāju gurķus – vasarā, kad konkurence pieaug, arī viltvārži uzdarbojoties aktīvāk.

Uzņēmuma Ražošanas daļas vadītāja Maruta Kravale skaidro, ka garie gurķi vienmēr ienākas pirmie, jo tiem pietiek ar gada sākuma skopo saules gaismu, savukārt īsie sāks ražot marta beigās.

Vitamīni un minerālvielas pazūd transportēšanas laikā, tāpēc Latvijā audzētajos dārzeņos ir vairāk vērtīgo vielu nekā ievestajos, uzskata M. Kravale. Gurķus nedrīkst glabāt ledusskapī, tur tie «nomirst», uzsver speciāliste. Gurķa uzglabāšanas ideālā temperatūra ir aptuveni 14 grādi virs nulles. Labāk esot uzglabāt istabas temperatūrā nekā ledusskapī.

M. Kravale aicina nemizot Mārupē audzētos agros gurķus: «Agrie gurķi netiek apstrādāti, jo siltumnīcas apkurinām, līdz ar to zūd mitrums, kas izraisa slimības.» Daļa Mārupes gurķu tiek plēvoti, – tas tiek veikts, lai gurķi ilgāk saglabātu smaržu un neizžūtu.

Savukārt pirmā tomātu raža Mārupē tiks novākta laika posmā no 15. līdz 20. aprīlim, kas veikalos parādīsies maija sākumā.