14.09.2013 12:28

Ražots Pierīgā: čempionu kamaniņas no Carnikavas

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Kamaniņu sportisti noteikti zina, kur lūkoties pēc tieši sev piemērotām kamaniņām, bet tie, kas ir tikai šī sporta veida līdzjutēji, iespējams, nevar pat iedomāties, ka nelielā Carnikavas ciema nomalē ražo kamaniņas, ar kurām brauc pasaules čempioni.

Edvīns Guršpons un viņa vadītais uzņēmums SIA "Fiberglass" kamaniņu braucējiem ir labi zināms, jo tajā ražo kamaniņas pēc pasūtījuma – piemērotas katram sportistam individuāli. Edvīns Guršpons pats ir nodarbojies ar kamaniņu sportu – gan kā sportists, gan treneris. Tāpēc viņam astoņdesmito gadu beigās radās ideja sākt pašam ražot sporta inventāru – kamaniņas.

Tā 1989. gadā tiek nodibināts kooperatīvs un pēc pāris gadiem, Latvijai atbrīvojoties no okupācijas važām, reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Uzņēmums nebūt nav aprobežojies tikai ar kamaniņu ražošanu.

Tiklīdz drīkstēja, sākām

"Tiklīdz kaut ko drīkstēja sākt pārdot, mēs sākām. Pasaulē kamaniņu sportistu sabiedrība ir neliela, cits citu pazīstam, un informācija izplatās ātri. Pa šiem gadiem atnākuši daudzi jauni treneri, bet procesā tāpat cits citu iepazīstam. Mums ir sadarbība ar vairāk nekā 20 pasaules valstīm. Katru gadu saražojam apmēram 150 kamaniņas, un tās ir visām vecuma grupām – gan junioriem, gan pieaugušajiem. Varam lepoties, ka 80–90 % junioru pasaules čempionātā redzēto kamaniņu ir mūsu ražotas," stāsta E. Guršpons.

"Fiberglass" ražotās kamaniņas maksā, sākot no 250 latiem, bet cena var uzskriet pat līdz 1500 latiem – tas atkarīgs no izmantotā metāla. Piemēram, materiāls sliedītēm tiek iegādāts Austrijā.

Kamaniņu braukšana ir sezonas sporta veids, tādēļ to ražošana nevar nosegt uzņēmuma gada visas vajadzības. Šī iemelsa dēļ uzņēmums sāka meklēt iespējas paplašināties. "Ieviesām jaunu darbības nozari – metālapstrādi. Palēnām attīstījām arī galdniecību un būvniecību, bet galvenokārt strādājam ar individuāliem projektiem. Domājot par nākotni, mēģinām atrast vēl kādu papildu eksporta preci. Ar Latvijas tirgu viss ir tik neskaidri, ka nekas cits jau neatliek – jāmeklē iespēja attīstīt eksportu," par uzņēmuma attīstību saka E. Guršpons.

Individuāla pieeja nav lēta

Šobrīd uzņēmums veiksmīgi attīstījis četras nozares: sporta kamanu ražošanu profesionālam sportam un braukšanai par mākslīgo ledu, metālapstrādi, galdniecību un būvniecību.

"Mēs būvējam individuālos projektus, paši ražojam durvis, kāpnes, koka grīdas. Mums nav jānolīgst apakšuzņēmēji, jo varam piedāvāt paši savus ražojumus. Lielākoties strādājam ar saviem darbiniekiem, lai nodrošinātu kvalitāti, un tikai inženierkomunikācijām piesaistām apakšuzņēmējus, klāsta uzņēmējs. Par uzņēmuma sasniegumu un izaicinājumu viņš uzskata pagājušajā gadā būvēto Olaines mežaparka estrādi. "Mēs startējām kā apakšuzņēmēji – tieši uz būvniecību. Tas bija liels projekts. Būvējām no arhitektoniskā krāsainā betona. Latvija šāds betons vēl nav ļoti izplatīts, bet ārzemēs ar to jau sen strādā. Pagājušajā gadā būve saņēma balvu."

Uzņēmums "Fiberglass" izgatavo arī mēbeles pēc individuāla pasūtījuma. Tiesa, bieži vien darbinieki ir tik noslogoti, ka klienti nav gatavi gaidīt pasūtījuma izpildi trīs vai pat četrus mēnešus. "Individuālie pasūtījumi prasa lielus gan darba, gan laika ieguldījumus, un ne visi ir ar mieru par to maksāt. Arhitekts dizainers, ja viņam dod vaļu, sazīmē, bet, kad mēs sagatavojam tāmi – pasūtītājs brīnās," par galdniecības darbiem uzņēmumā stāsta E. Guršpons.

No citiem līdzīgiem būvuzņēmumiem "Fiberglass", pēc uzņēmēja domām, atšķiras ar to, ka piedāvā komplektā arī savus ražojumus – durvis, kāpnes, grīdas.

Iekārtos Saulkrastu pludmali

Uzņēmumā Carnikavas vizītes laikā viesojies bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Nākotnes plānos ir ražošanas telpu paplašināšana, atklāj E. Guršpons. Iepriekš ražotne darbojusies smago automašīnu servisa un mazgātavas telpās. "Fiberglass" pašlaik nodarbina 28 darbiniekus – gan carnikaviešus, gan rīdziniekus. Pie sporta kamaniņu ražošanas strādā četri darbinieki.

Nākamais lielākais projekts, kuru realizēs uzņēmums, ir Saulkrastu pludmales labiekārtošana. "Lai tiktu pie šī pasūtījuma, startējām pašvaldības izsludinātajā konkursā un uzvarējām. Respektīvi – viens Saulkrastu pludmales posms tiks labiekārtots un attīstīts. Tur būs taciņas, aktīvās atpūtas rotaļlaukumi, dušas, elektrība, volejbola laukums, soliņi. 95 % būs no koka," par nākamo lielo projektu stāsta E. Guršpons.

Viens no "Fiberglass" produktiem plašajā kamaniņu klāstā ir skrituļu kamanas.Viens no "Fiberglass" produktiem plašajā kamaniņu klāstā ir skrituļu kamanas.