10.09.2013 07:22

Pierīgā daudz iesāktu siltināšanas projektu, maz pabeigtu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atšķirīgus rēķinus par patērēto siltumu saņem līdzīgo māju iedzīvotāji Enerģētiķu ielā Salaspilī. Lai gan padomju laikā celtās ēkas ir teju vai vienādas, renovētajā 13. namā maksa par apkuri ir krietni zemāka. Atšķirīgus rēķinus par patērēto siltumu saņem līdzīgo māju iedzīvotāji Enerģētiķu ielā Salaspilī. Lai gan padomju laikā celtās ēkas ir teju vai vienādas, renovētajā 13. namā maksa par apkuri ir krietni zemāka. Krišjānis Grantiņš

Lai gan pēdējos gados Pierīgā renovēto māju skaits palielinājies, tas tāpat ir niecīgs, ņemot vērā plašos aicinājumus to darīt, lai samazinātu izmaksas par apkuri. Visvairāk mājas siltinātas Ropažos un Salaspilī.

Ekonomikas ministrijas apkopotā informācija par Eiropas Reģionālās attīstības fonda aktivitātes "Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi" ietvaros iesniegtajiem projektiem, noslēgtajiem līgumiem un īstenotajiem projektiem liecina, ka pērn Rīgas reģionā iesākts siltināt 105 mājas, savukārt pašā galvaspilsētā 39. Tas ir līdzīgi kā iepriekšējā gadā, kad reģionā ap Rīgu tika sākts siltināt 97 ēkas. Tas ir krietni vairāk nekā 2010. gadā, kad šis skaitlis bija mazāks, proti, tikai 26, bet vēl gadu iepriekš – par piecām mazāk.

Tiesa gan, šogad šis skaitlis arī varētu būt tuvāks iepriekšējo gadu statistikai, jo šā gada pirmajā pusē Pierīgā iesniegti jau 43 projekti. Savukārt no 2009. gada ap Rīgu esošajos novados iesniegti 292 projekti.

Ministrijas dati gan liecina, ka jau nosiltināto ēku skaits ir daudz mazāks. No 2010. gada Pierīgā pie "jauniem mētelīšiem" tikušas vien 58 ēkas. Šī gada pirmajā pusē – 21. Savukārt pērn visa gada laikā Pierīgā noslidinātas tikai 22 mājas, 2011. gadā tās bija 11, bet 2010. gadā – četras.

Pierīgas novados pabeigto projektu sarakstā līdz šī gada viducim ir tikai dažas ēkas. Piemēram, Baldonē nosiltināta tikai viena māja, tāpat kā Ikšķilē, bet salīdzinoši Ķekavas novada Baložos – divas. Tikpat arī Carnikavā un Mārupē. Par vienu vairāk ir Babītes, Saulkrastu un Siguldas novados. Četras mājas šajā laikā nosiltinātas Salaspilī, bet vēl par divām vairāk– Ropažos.

Ar Ekonomikas ministrijas apkopoto statistiku var iepazīties šeit.