19.08.2013 07:30

Deputāti: Kašķis cūku fermas dēļ Mālpilī būs neatkarīgi no domes lēmuma

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme Attēlam ir ilustratīva nozīme arīvs

Mālpils novada domes priekšsēdētāja vietniece Solvita Strausa ("Vienoti Mālpilij!") ir pārliecināta, ka neatkarīgi no lēmuma, kāds tiks pieņemts oktobra domes sēdē, tiesāties domei varētu nākties vai nu ar novada iedzīvotājiem, vai arī uzņēmumu "Mālpils Agro".

"Jebkurā gadījumā konflikts ir neizbēgams," aģentūrai LETA prognozēja S. Strausa. "Lēmums, kas domei būs jāizdara, noteikti nebūs viennozīmīgs, jo, no vienas puses, mums, bez šaubām, ir jāņem vērā iedzīvotāju paustā nostāja sabiedriskajā apspriešanā, no otras – tas tomēr ir uzņēmējs novadā, tādēļ ideja tikai pēc būtības nebūtu noraidāma," atzina S. Strausa, piebilstot, ka pati vēl nav izlēmusi, kādu lēmumu pieņems oktobra sēdē, taču balsojot noteikti ņemšot vērā iedzīvotāju izteiktās atsauksmes.

Līdzīgi kā S. Strausa, arī domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij!") aģentūrai LETA atteicās atklāt savas prognozes par gaidāmo domes balsojumu un paša pozīciju jautājumā. Viņš norādīja, ka pirms domes lēmuma izdarīšanas cūku fermas izveides iecerei tiks veidota SVID analīze, kas palīdzēs deputātiem pieņemt lēmumu. Vienīgais vēlētāju apvienības "Visu Mālpilij-Visu Latvijai" saraksta pārstāvis Mālpils novada domē Linards Ligeris aģentūrai LETA atklāja, ka viņa balsojumu būtiski varētu ietekmēt līdz balsojumam plānotās vizītes Mālpils tuvumā esošajās cūku fermās un pieredzētais tajās, tomēr iedzīvotāju paustais viedoklis sabiedriskajā apspriešanā būšot noteicošais.

Savukārt domes deputāte Leontīna Amerika ("Vienoti Mālpilij!") norādīja, ka, visticamāk, balsos, atbalstot līdz šim iecerei noraidījumu izteikušo iedzīvotāju viedokli. Viņa pastāstīja, ka mālpiliešu pieredze ar trim lieliem cūku kompleksiem, vides piesārņojumu un neizturamu smaku radījusi iedzīvotājos pārliecību, ka citādi nemaz nevar būt.

Tajā pašā laikā L. Amerika norādīja, ka joprojām neizslēdz iespēju atbalstīt ieceri, taču tādā gadījumā viņai būtu jāredz pozitīvais piemērs jauno tehnoloģiju izmantošanā cūku fermās.

Aģentūrai LETA viņa atzina, ka pašvaldības deputāti plānojot viesoties arī nesen atvērtās cūku fermās Latvijā, kur tiek izmantotas videi draudzīgas tehnoloģijas. "Man ne tik svarīgi būtu redzēt, kā tur viss darbojas, bet aprunāties ar blakus dzīvojošajiem – kā viņi izjūt cūku fermas darbību," norādīja L. Amerika.

Jau ziņots, ka ar mērķi noskaidrot pēc iespējas plašākas iedzīvotāju daļas viedokli jautājumā, paralēli sabiedriskajai apspriešanai tiek rīkota arī sabiedriskās domas aptauja, kurā līdz 4. septembrim Mālpils novadā tiks aptaujāti aptuveni 300 iedzīvotāju, pastāstīja A. Lielmežs. Viņš arī norādīja, ka sabiedriskās domas aptauja paralēli sabiedriskajai apspriešanai bijusi nepieciešama, lai tiktu aptverts pēc iespējas plašāks iedzīvotāju loks un lai tiktu uzrunāta arī tā sabiedrības daļa, kas nemēdz pati iesaistīties sabiedriskā apspriešanā.

Tāpat jau ziņots, ka līdz 13. augustam sabiedriskajā apspriešanā atbalstu cūku fermas izveidei bija izteicis viens iedzīvotājs, bet ieceri noraidījuši 550 mālpilieši. Sabiedriskā apspriešana turpināsies līdz 29. augustam. SIA "Mālpils Agro" direktore Anita Lancmane pauda pārliecību, ka sabiedriskajā apspriešanā paustais iedzīvotāju noraidījums iecerei par cūku fermas izveidi Mālpils novadā balstās vienīgi bailēs ierastajā dzīves ritmā kaut ko mainīt, nevis bažās par ietekmi uz vidi, atbilstību teritorijas plānojumā atļautajam darbības veidam vai ekonomiskajam pamatojumam.

"Tā kā šie iedzīvotāji ir koncentrējušies uz negatīvo, tad paliek kurli pret jebkuru investora sniegto informāciju, ka riski ir apzināti un to potenciālā ietekme ir samazināta līdz minimumam," sacīja uzņēmuma direktore. Tāpat viņa pauda pārliecību, ka šīs sabiedrības daļas pretestību idejai ir grūti mazināt, jo viņu argumenti nav balstīti konkrētos faktos, bet "principā - negribu, un viss". Viņa norādīja, ka rudenī, kad pašvaldībai nāksies lemt par ieceres atbalstu vai noraidīšanu, izvēli izdarīt tai nebūs viegli. "Negatīvā iepriekšējo gadu pieredze ar cūkkopības uzņēmumiem, iedzīvotāju kategoriskums un skaidra izpratne, ka runa ir par vēlētāju balsīm, būs vienā svaru kausā. Otrā kausā būs ne tikai būvniecības projekts, kuram būs veikts ietekmes uz vidi novērtējums, bet arī ekspertu atzinums, vai projekta tehniskie risinājumi varētu radīt kaitējumu videi un vai iedzīvotāju bažām ir pamats," pārliecināta sacīja A. Lancmane.

Projekta plānā ir cūkkopības kompleksa izveide ar biogāzes ieguvi un koģenerācijas staciju pirmajā posmā, kā arī graudkopības kompleksa izveide turpmākajā attīstības procesā tuvā nākotnē.

"Vēlamies audzēt kvalitatīvu Latvijas bekonu, diemžēl attīstību kavē iesakņojies stereotips par cūku fermu radītajām smakām un fermas vadības nevēlēšanos sadzirdēt vietējos. Projekta vizualizācija ir ļoti būtiska, lai sabiedrība var saprast, kas jāmaina, piemēram, šajā gadījumā tiks ņemta vērā trokšņa ietekme uz dzērvēm, substrāta izkliedes lauku tuvums apdzīvotām vietām un citi apstākļi, uz ko norādīja iedzīvotāji. Tiek darīts viss, lai jaunā ražotne veiksmīgi iekļautos Mālpils saimnieciskajā dzīvē," iepriekš norādīja A. Lancmane. Plānots, ka nākotnē uzņēmums varētu radīt līdz pat 100 darba vietām.

Iepriekš:
Mālpils cūku fermas pretinieku skaits tikai palielinās
Mālpils mērs par jauno cūku fermu: "Cik tad tur darbavietu, un cik tad tur nodokļu"