14.08.2013 17:09

"Mālpils Agro" direktore iedzīvotāju protestus uzskata par nepamatotiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

SIA "Mālpils Agro" direktore Anita Lancmane ir pārliecināta, ka sabiedriskajā apspriešanā paustais iedzīvotāju noraidījums iecerei par cūku fermas izveidi Mālpils novadā ir skaidrojums ar bailēm no ierastās vides izjaukšanas.

Viņasprāt, iedzīvotāju iebildumu pamatā nav bažas par ietekmi uz vidi, atbilstību teritorijas plānojumā atļautajam darbības veidam vai ekonomiskajam pamatojumam, vēsta LETA. 

"Tā kā šie iedzīvotāji ir koncentrējušies uz negatīvo, tad paliek kurli pret jebkuru investora sniegto informāciju, ka riski ir apzināti un to potenciālā ietekme ir samazināta līdz minimumam," sacīja uzņēmuma direktore. Tāpat viņa pauda pārliecību, ka šīs sabiedrības daļas pretestību idejai ir grūti mazināt, jo viņu argumenti nav balstīti konkrētos faktos, bet "principā – negribu, un viss".

Tajā pašā laikā A. Lancmane atzina, ka sabiedriskajā apspriešanā piedalījusies vien daļa Mālpils novada iedzīvotāju, bet citi ir snieguši atbalstu cūku fermas izveides iecerei gan vēstuļu, gan elektroniskā pasta formā, tomēr šī sabiedrības daļa nav, bijusi aktīva sabiedriskajā apspriešanā.

"Mūsu ieskatā, projekts ir labākais, ko pašreiz nozare var piedāvāt. Līdz ar to atteikties no tā nav pamata. Visi sabiedriskajā apspriešanā līdz šim izteiktie iebildumi un priekšlikumi ir risināmi, un pie tiem tiek strādāts," apgalvoja uzņēmēja: "Katrā gadījumā esam atbildējuši uz visiem iedzīvotāju uzdotajiem jautājumiem un esam jau sākuši strādāt pie konkrētiem iedzīvotāju priekšlikumiem."

 

Viņa arī norāda, ka atsevišķi novada iedzīvotāji jau ir izteikuši konkrētas ilgtermiņa biznesa attīstības un sadarbības iespējas, sadarbojoties projektā ar savu uzņēmējdarbību. "Tas rada pārliecību, ka būsim noderīgi un iederīgi novada dzīvē," pārliecību par izdošanos pauda "Mālpils Agro" direktore. Viņa lēš, ka rudenī, kad pašvaldībai nāksies lemt par ieceres atbalstu vai noraidīšanu, izvēle nebūšot viegla. "Negatīvā iepriekšējo gadu pieredze ar cūkkopības uzņēmumiem, iedzīvotāju kategoriskums un skaidra izpratne, ka runa ir par vēlētāju balsīm, būs vienā svaru kausā. Otrā kausā būs ne tikai būvniecības projekts, kuram būs veikts ietekmes uz vidi novērtējums, bet arī ekspertu atzinums, vai projekta tehniskie risinājumi varētu radīt kaitējumu videi un vai iedzīvotāju bažām ir pamats," tā A. Lancmane.

"Mālpils Agro" direktore arī piebilda, ka pašvaldībai būtu jāpiedomā pie tā, kādēļ novada iedzīvotāji, kuri atbalsta cūku fermas izveides projektu, savu atbalstu pauž personīgi uzņēmumam, bet baidās savu viedokli iesniegt pašvaldībā. "Iespējams, pašvaldībai ir jāpadomā, kāpēc novada iedzīvotāji, kuri atbalsta projektu, baidās publicitātes, baidās savu viedokli iesniegt pašvaldībā," sacīja A. Lancmane.

Iepriekš:
Mālpils cūku fermas pretinieku skaits tikai palielinās
Mālpils mērs par jauno cūku fermu: "Cik tad tur darbavietu, un cik tad tur nodokļu"
Mālpilī audzēs cūkas Krievijai