02.08.2013 10:26

Putnu fabrika "Ķekava" pamazām nonāk konkurentu ķetnās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Putnu fabrika "Ķekava". Putnu fabrika "Ķekava". Krišjānis Grantiņš

"Nordea" banka "Putnu fabrikas "Ķekava"" ("Ķekava") parādu cedējusi vienam no uzņēmuma lielākajiem konkurentiem – lietuviešu koncernam "KG Group", kam pieder divas lielākās putnu fabrikas Lietuvā.

Kā vēsta laikraksts "Dienas Bizness", "Ķekavas" kredīts bankai bija 10,5 miljoni eiro (7,4 miljoni latu), raksta nozare.lv. "Ķekavas" valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers bankas rīcību kredītu pārdot tiešajiem putnu gaļas ražotāja konkurentiem atzinis par neētisku. Savukārt banka darījumu nav komentējusi.

Nozares eksperti pagaidām neprognozē notikumu turpmāko attīstību, traču cer, ka uzņēmuma darbība savstarpējos ķīviņos tiks saglabāta, norāda laikraksts. "Ķekavas" vadība biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš pauda aizdomas par vēlmi uzņēmumu pārdot "KG Group". Centienus veicināt pārdošanu lielākajam konkurentam "Ķekavas" vadība pārmeta maksātnespējas administratoram Olafam Švankam.

Kā jau vēstīts, Rīgas rajona tiesa 1. martā noraidīja administratora iesniegto "Ķekavas" maksātnespējas pieteikumu, līdz ar to uzņēmums tiesīgs turpināt darbību un pildīt tiesiskās aizsardzības plānā paredzētos optimizācijas procesus. O. Švanks "Ķekavas" maksātnespējas procesu virzīja gan šogad, gan pērn aprīlī – abas reizes nesekmīgi.

Savukārt jūlijā tika paziņots, ka "Ķekavas" akciju kontrolpaketi plānots pārdot citai Lietuvas daudznozaru kompānijai – "Linas Agro Group". Lietuvas uzņēmums parakstījis vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87 % "Ķekavas", 100 % SIA "Broileks", 100 % SIA "Cerova" un 100 % SIA "Lielzeltiņi" akciju un daļu iegādi. Darījumu ir plānots noslēgt līdz šī gada decembrim, un tā noslēgšana ir atkarīga no daudzu nosacījumu izpildes, tostarp atļaujas saņemšanas no Konkurences padomes.

Pārējās "Ķekavas" akcijas joprojām pieder vairākiem desmitiem mazo akcionāru. "Linas Agro" plāno uzņēmumu akciju un daļu iegādei tērēt 12,5 miljonus eiro jeb 8,78 miljonus latu. "Linas Agro Group" plāno, ka iegādājamo uzņēmumu apgrozījums nākotnē sasniegs aptuveni 70 miljonus eiro jeb 49 miljonus latu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ķekavas" apgrozījums pagājušajā gadā palielinājies par 15 %, sasniedzot 23,1 miljonu latu salīdzinājumā ar 20,04 miljonu apgrozījumu iepriekšējā gadā. Uzņēmuma zaudējumi pērn samazinājušies līdz 0,5 miljoniem latu salīdzinājumā ar 4,01 miljonu lieliem zaudējumiem 2011. gadā. Uzņēmums nodarbina 639 darbiniekus.

Iepriekš:

"Ķekavas" vistas turpmāk audzēs lietuvieši