28.02.2012 14:00

Izšķirs dižsiltumnīcas līdzīpašnieku likteni

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
To, kas lems par «Sabiedrības Mārupe» peļņas izmantojumu, kopš marta varētu kļūt par diviem mazāk. To, kas lems par «Sabiedrības Mārupe» peļņas izmantojumu, kopš marta varētu kļūt par diviem mazāk. www.sabiedribamarupe.lv

Tiesa marta sākumā nolasīs spriedumu par lauksaimniecības firmas «Sabiedrība Mārupe» kapitāldaļu īpašnieku svītrošanu no uzņēmuma dalībnieku saraksta.

Rīgas apgabaltiesa 5. martā izšķirs 2007. gadā sākto strīdu par lauksaimniecības produktu ražotājas SIA «Sabiedrība Mārupe» divu līdzīpašnieku – Ildzes Krūmiņas un Laimoņa Meldera – svītrošanu no uzņēmuma dalībnieku saraksta.

Pirms apmēram pieciem gadiem, ieguvis pilnvaru rīkoties sabiedrības dalībnieces vārdā un no citas iegādājies kapitāldaļas, SIA «Investīcijas» valdes loceklis Jānis Aukstars vēlējās piedalīties uzņēmuma valdes locekļa vēlēšanās. «Mārupes» īpašnieku vairākums kapitāldaļu iegādi atzina par nelikumīgu, jo tās nebija paredzēts laist publiskā apgrozībā, un «trešas personas iefiltrēšanās» mēģinājumā saskatīja draudus sabiedrības pastāvēšanai, izsakot aizdomas, ka J. Aukstars varētu vēlēties uzņēmumu izpārdot.

Vēlāk SIA «Investīcijas» tiesā pieprasīja lauksaimniecības produktu ražotāja maksātnespēju, jo «Mārupe» nebija izmaksājusi I. Krūmiņai un L. Melderim dividendes apmēram 1600 latu vērtībā.

Dividenžu izmaksa abiem apturēta uz laiku, kamēr notiek tiesvedība par statūtu neievērošanu (iespējams, kapitāldaļu nelikumīgu pārdošanu uzņēmumam nepiederošai personai - tam pašam Jānim Aukstaram), laikrakstam «Dienas Bizness» pirms pusotra gada skaidroja sabiedrības valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis. «Aukstara kungs kā abu īpašnieku pilnvarota persona noslēdza cesijas līgumu pats ar savu SIA «Investīcijas», tādējādi iegūdams kreditora tiesības. Sagaidījusi, kad neizmaksāto dividenžu apmērs sasniegs Maksātnespējas likumā noteiktos 1500 latus, SIA «Investīcijas» iesniedza maksātnespējas pieteikumu,» skaidroja M. Spuģis.

2010. gada 28. jūnijā tiesa šo pieteikumu noraidīja un atzina «Sabiedrību Mārupe» par maksātspējīgu.

Pašlaik Rīgas apgabaltiesā spriedumu gaida apelācijas kārtībā pārsūdzēts Rīgas rajona tiesas pērnā gada 28.febru āra spriedums, kas «Sabiedrības Mārupe» prasību apmierināja un I. Krūmiņu un L. Melderi no uzņēmuma dalībnieku saraksta svītroja.