18.07.2013 12:23

Krimuldas domnieki-uzņēmēji bezspēcīgi savā novadā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Krimuldas domnieki-uzņēmēji bezspēcīgi savā novadā arhīvs

Nupat kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ar 50 latu naudas sodu sodījis vienu Krimuldas novada domes deputātu.

Viņš par savu taisnību tiesājās divus gadus, taču zaudēja. Līdzīga situācija bijusi vēl vienam domniekam, un abi uzskata, ka tā pielīdzināma cīņai ar vējdzirnavām.

Jau vēstīts, ka 1. jūlijā Rīgas apgabaltiesa atstāja negrozītu KNAB lēmumu par 2011. gada maijā piemēroto naudas sodu deputātam Jānim Krieviņam ("Reģionu alianse"/Zaļo un Zemnieku savienība). Birojs konstatējis, ka viņš kā zemnieku saimniecības "Melderi" īpašnieks, noslēdza darbuzņēmuma līgumu ar Krimuldas novada domi par ceļu tīrīšanu ziemas sezonā. Šādi viņš saņēma Krimuldas novada pašvaldības pasūtījumus par iepirkumiem tās vajadzībām bez atklāta konkursa iepirkuma procedūras un, saņemot samaksu no Krimuldas novada pašvaldības par līgumā paredzēto darbu izpildi, nav ievērojis likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā".


Pats J. Krieviņš uzskata, ka KNAB konstatētais pārkāpums bijis tīri formāls. "Pirms tam ceļus tīrīja par desmit latiem kilometrā, tagad to dara par 16 latiem, turklāt ne vietējais uzņēmējs," situāciju komentēja deputāts. Piemēram, vienā no pēdējām sezonām pašvaldības izsludinātajā konkursā par ceļu tīrīšanu pieteicās vismaz pieci vietējie uzņēmumi, tostarp daļu pasūtījumu būtu ieguvusi arī J. Krieviņa vadītā zemnieku saimniecība, taču viņš no tā atteicies principa pēc, jo nevar zināt, vai atkal nesekos kādas sankcijas. "Zaudētāji jau ir iedzīvotāji, kuri par to maksā no saviem nodokļiem. Šāda likumdošana ir absurda," viņš piebilda.

Līdzīga situācija bijusi vēl vienam domniekam un vietējam uzņēmējam – Jānim Eisakam (Krimuldas novada partija), kuru KNAB ar 50 latu naudassodu sodījis par dažādu preču piegādi pašvaldībai. Pareizāk būtu norādīt – par to, ka pašvaldība viņa uzņēmumā veica konkrētus pasūtījumus. Deputāts KNAB lēmumu nepārsūdzēja, jo uzskata, ka tas nebūtu atmaksājies ne laika, ne finansiālā ziņā.

Viņaprāt, notikušajā lielākā daļa atbildības jāuzņemas pašvaldībai, kurai šādus iepirkumus vajadzējis organizēt ar atklāta konkursa palīdzību, lai jebkuru institūciju veikto pārbaužu laikā netiktu sodīts uzņēmējs. "Pretējā gadījumā būvmateriālus var skriet pirkt uz Rīgu, Siguldu vai citu "tuvāko" vietu. Par to, ka uzņēmuma un darbinieku maksātie nodokļi paliek pašvaldības kasē, palīdzot uzturēt visu, nevienu neinteresē," deputāts uzskata, ka KNAB pārbaude ar uzlikto sodu notikusi tikai ķeksīša pēc, un šādi gadījumi valstī jau sen kļuvuši par shēmu. Tamdēļ domnieks arī izstājies no pašvaldības Iepirkumu komisijas, lai kādai no kontrolējošajām institūcijām neliktos, ka šādi tiek gūts labums.