26.06.2013 09:05

Lidostai "Rīga" piešķirts nacionālo interešu objekta statuss

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lidostai "Rīga" piešķirts nacionālo interešu objekta statuss www.foto.delfi.lv

Valdība nolēmusi noteikt valsts AS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" lidlauka teritorijai nacionālo interešu objekta statusu.

Ņemot vērā, ka minētais lidlauks atbilst noteiktajiem valsts interešu objekta kritērijiem, lai būtu iespējams turpināt pildīt starptautiskās saistības ar NATO un īstenot iesāktos attīstības projektus, tostarp Kohēzijas projektu, 25. jūnijā nolemts lidostas "Rīga" teritorijai piešķirt nacionālo interešu objekta statusu, vēsta LETA.

Kā norādīts lēmumprojektam pievienotajā anotācijā, Latvijā vienīgi lidosta "Rīga" ir kvalificēta uzņemt NATO aviācijas gaisa kuģus. Tā nodrošina NATO militāro gaisa kuģu patrulēšanas atbalsta funkciju, kā arī regulāri tiek izmantota NATO gaisa kuģu treniņa lidojumu apkalpošanai un vairākas reizes ir sniegusi atbalstu šo gaisa kuģu avārijas nosēšanās nodrošināšanai.

Lidostai "Rīga" ir stratēģiski svarīga nozīme NATO aviācijas pārtverto gaisa kuģu nosēdināšanai.

Ņemot vērā, ka lidostas lidlauka teritorijas robežas un izmantošanas noteikumi netiek grozīti, ne iedzīvotāju, ne arī zemes īpašnieku intereses, nosakot lidlauka teritorijai nacionālo interešu objekta statusu, nekādā veidā netiek ietekmētas vai ierobežotas.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem kā valsts interešu objekti ir jānosaka valsts nozīmes transporta infrastruktūra, tostarp lidostas, ostas, dzelzceļi, autoceļi, telekomunikācijas.